Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Spenótos tojásrántotta palacsinta, rendel a karanténkonyha

A karantén első pár napjában folyamatosan azon járt az eszem, hogy mit főzzek, mi legyen az ebéd, a vacsora. Közben elkezdtem nassolni a home office-ban, aztán rájöttem, hogy az evés kezd pótcselekvés lenni. Az jutott az  eszembe, hogy te jó ég mire túljutunk ezen az egész járványon vissza fogom hízni  azt a tizenöt kilót, amit lefogytam. Egy hét után azonban váratlan fordulat következett be, előfordult, hogy  a lakás reggelizni is elfelejtettem, majd nem esett már olyan jól az étel. A következő fázisban úgy éreztem, hogy a főzés nyűg a számomra. Pont az nincs itthon amire vágynék, de most már nincs az, hogy gyorsan leugrok a boltba vagy kimegyek a piacra. Maradj otthon van, nem szaladgálunk, olyan étel kerül az asztalra, amilyen alapnyagból kicsit több időre betartalékoltunk. Ez elvette a kedvemet, aztán kezdtem átformálni a gondolkodásmódomat. Lehet  úgyis nézni erre a helyzetre, hogy egy lehetőség arra, hogy  a kreativitásomat tovább fejlesszem.  Mivel a színes hozzávalók  jobb kedvre derítenek, így spontán készült a vidám színű spentótos reggeli.

Hozzávalók:
3 tojás
1 marék spenót
3 dkg edami sajt
1 tk. kókuszolaj

Elkészítés:
A tojásokat felütüm egy mélytányérba, majd villa segítségével  felverem. A tefal serpenyőben kókuszolajat melegítek, majd a felvert tojást beleöntöm. Sóval ízesítem, aztán  beleszórom a megmosott spenót leveleket, végül  ízlés szerint sajtot reszelek rá. Először fedő nélkül  öt percig majd fedővel lefedve szintén öt percig sütöm.

          Tálalhatjuk palacsintának feltekerve vagy felvághatjuk, mintha pizza lenne.

Jó étvágyat!

Lilahagymàs tonhalkrèm, mert megérdemled

Karantén idején sok minden megfordul az ember fejében, olyan mintha mindenki  egy érzelmi hullámvasúton ülne. Ami eddig biztos volt, az bizonytalanná válik, a napi rutinok felborultak és az eddig kedves otthonnak hitt lakás, hirtelen szinte az ellenségünkké válik. Engem a főzés és írás az, ami kikapcsol. Két hete vagyok home office-ban mégis  csak odáig jutottam el, hogy finomakat főzzek, arra nem volt energiám, hogy ezeket frissen megosszam másokkal. Aztán rájöttem, hogy ezt nem jól teszem, mert ezzel a helyzetttel nem kell egyedül vagy párban megbírkózni, hanem a legjobb közösen. Így mostantól sok receptet fogok veletek megosztani és igyekszem olyan egyszerű ételeket főzni, amik otthon feldobják a karanténos hétköznapokat!

Mai választásom a tonhalkrémre esett, kevés dolog kell hozzá  és pirítóssal isteni az íze. Ha belegondolok, valójában milyen ritkán van időm hétköznap így reggelizni és most a nap is besüt a konyhaablakon, már egyből kevésbé foglalkoztat annyira, hogy holnaptól kijárási tilalom lesz.

Maradjatok ti is otthon és találjatok valami pozitívat a mai napban. Ki tudja? Lehet, hogy este pont egy tonhalkrémes pirítós lesz? :)

Hozzávalók:
1 tonhal konzerv
2 ek. vaj
3 ek. majonéz
1 lilahagyma
só, bors

Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Egy műnyag tálba beleöntjük lé nélkül a tonhalat, majd  belekeverjük a vajat, a majonézt és végül az apróravágott hagymát. Habosra keverjük és meleg pirírósra kenve tálaljuk. Az igazán beválallósak a pirítóst előtte fokhagymával megkenhetik és a tetejére is tehetnek lilahagyma karikát. 

Heninek köszönöm a recept ötletet!

Jó étvágyat!

 

 

Fokhagymás cukkinikrémleves, mert megérdemled

 

Tombol az influenza szezon és tele a sajtó a korona vírussal kapcsolatos információkkal. Nem mosolyognak az emberek a tömegközlekedési eszközön, rohannak haza, ha tehetnè  a lakásból sem jönne ki az ember. Mit tegyünk ha  a tavaszi fáradtságtól rossz a közérzetünk? Esetleg a megfàzàs tűneteit vesszük észre magunkon? Fordìtsunk nagyobb figyelmet az egészségünkre. Szedjünk vitaminokat, igyunk sok folyadèmot ès lehetőség szerint pihenjünk egy kicsit. Ilyenkor jòl esik egy gyomorsimogatò krèmleves a gyomrunknak. Miért válasszuk alapanyagnak pont a cukkinit? Mert semleges íze miatt bàrmilyen màsik alapanyaggal kiegészìthetjük. A vàlasztàsom a fokhagymàra esett, mondjuk nem a vàmpìrűző, hanem az immunerősìtő hatàsa miatt.

Hozzávalók:
3-4 saláta cukkini
2, 5 dl 10 % -os tejszín
2 fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
1 natúr joghurt
cheddar sajt
petrezselyem zöld
1/4 zeller
2 ek. rizsliszt
szerecsendió
olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
Forró olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. A cukkinit alaposan megmossuk és feldaraboljuk rátesszük az üvegesre sült hagymára, hozzáadunk annyi vizet, hogy éppen elfedje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, apròra vàgott fokhagymát, zelllert  ès  friss petrezselymet teszünk bele. Sòval, borssal ès szerecsendiòval ìzesìtjük. Fedővel lefedve szétfőzzük a hozzávalókat, majd egy botmixer segítségével összeturmixoljuk. Érdemes ilyenkor hozzáadni a tejszínt, a natùr joghurtot, lisztet  és még egyszer turmixolni, így a végeredmény garantáltan csomómentes lesz. A tűzhelyre visszarakva tetszés szerint vizet adhatunk hozzá és felforraljuk. Forrón reszelt sajttal és petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.

Jò étvàgyat!

Kávé nélkül van élet?

 

Igazi kávéfüggő vagyok, nemcsak azért  iszom, hogy ne legyek álmos, hanem azért, mert imàdom az ízét. Nem is indulhat máshogy a reggel, mint egy bögre friss kávèval, amiben természetesen sok tej van. Nem szeretem a trendi kàvéfőzőket, nálam egyik kapszulás márka sem jött be, mai napig  a klasszikus kotyogósra esküszöm. Az élet úgy hozta, hogy  pár hétre le kellett mondanom garatgyulladás miatt a kávéròl. Amikor a főorvos azt mondta, hogy nincs kávé  úgy éreztem eret vágok magamon. Hogy fogok reggelente az àlmossàgtòl magamhoz térni? Mi lesz az ebéd utàni kàvè rituàlèval?

Nem volt mit tenni, az egészség az első, a betartàsàt ìgy komolyan kellett venni. Hogy mit tapasztaltam? Az első hàrom napban bàrhol ès bàrmikor el  tudtam volna aludni. Rettenetesen hiànyzott a kàvé és az a tudat, hogy a koffeintől éber leszek. Nehezen tudtam huzamosabb ideig koncentràlni.

Koffeinmentes kàvéval pròbàltam becsapni a tudatalattim. Hogy mi lett az eredménye? A koffein tovàbbra is hiànyzott, àm a kàvézàs rituàléja megmaradt ès a kàvèhoz hasonlò ìzvilàggal kàrpòtoltam magam. A negyedik naptòl ùjra tudtam koncentràlni ès a koffein utàni vàgyam csökkent. A harmadik hét vègère màr szinte fel se tűnt a kàvé hiànya, pedig bevallom az első hèt utàn szàmoltam a napokat, hogy hàny mentes  nap van mèg hàtra. A kòros àlmossàg is megszűnt, àm azokat a napokat, amikor kevesebb, mint nyolc òràt aludtam kìnszenvedèskènt éltem meg, mert rettentő fàradtnak éreztem magam.  Mi történt a kavé tilalom vège  utàni első reggelen? Reggel hètkor mosolyogva ültem a kanapén egy bögre kàvéval a kezemben. Miközben kávé illat lengte be a lakást  és lassan ízlelgettem, éreztem, hogy az univerzum rendje a helyère àllt. Hogy lehet-e èlni kavè nèlkül? Igen, csak nem érdemes! :-)

 

 

 

süti beállítások módosítása