Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Sült almás-kókuszos császármorzsa, ilyen a spontán karantén konyha

Mit főzzek ma ebédre? Jutott ma eszembe miközben délelőtt a hűtö ajtaját nyitogattam. Kitaláltam, hogy van laskagomba, azt fogom gombapaprikásnak elkészíteni. Ki is tettem a tűzhelyre a serpenyőt a gomba pirításához, csak közben bevillant, olyan jól esne egy kis császármorzsa. Ám  nem teljesen egészségtelen, hanem valamilyen köztes megoldással bőven elégedett lennék. Mire észbe kaptam már automatikusan az almákat pucoltam, a gomba benne maradt a hűtőben, gondoltam holnapig nem szalad sehová. A végeredmény sült almás császármorzsa lett, amelynek a tésztáját egy kis kókuszreszelékkel bolondítottam meg.
Hogy milyen lett? Isteni és megállapítottam, hogy jól tettem, hogy az érzékeimet követtem.

Hozzávalók:
2 közepes alma
5 púpos  ek. rizsliszt (lehet sima liszt is)
2 tojás
2 ek. barnacukor
1,5 dl tej
2 marék kókuszreszelék
fahéj
2 púpos ek. vaj

Elkészítés:
Az almákat megmossuk, megpucoljuk és vékony darabokra vágjuk, majd tefál serpenyőben fahéjjal megszórva a vajon megpirítjuk. Miközben sül  az alma kikeverjük simára a lisztet, a barnacukorral és a tejjel, majd hozzáadjuk a tojásokat és a kókuszreszeléket és  elkeverjük benne. Kis lángon megsütjük a serpenyőben és a fakanállal kisebb darabokra tépekedjük.

Tálalhatjuk gyümölcslekvárral vagy natúr joghurttal és fahéjjal meghintve.

Jó étvágyat!

Amerikai palacsinta, fogd rá a nyuszira!

Bevallom, hogy sose tudtam normális palacsintát sütni. Hiába, hogy bármilyen tortát meg tudok sütni vagy bármilyen ételt el tudok készíteni. Ez az egy dolog mindig ki fogott rajtam vagy az íze nem volt az igazi gluténmentesen vagy a palacsinta megfordítása nem ment zökkenőmentesen.  A karantén miatt a családom az ország különböző pontjain van otthon így gyakran használjuk a videóhívást. Egyik ilyen alkalommal épp a beszélgetés közben a tesóm barátnője amerikai palacsintát készített és egy üveg nutellával és frissen sütött palacsintával vettek részt  a csevejben. Diéta ide vagy oda nagyon megkívántam, olyan guszta volt a tényérjukon. Elkértem a receptet és a palacsinta sütési praktikára is kiváncsi voltam. Újra neki álltam hát tesztelni a képességeimet, pedig közben a digitális mérlegben lévő elem is lemerült, így csak megsaccolni tudtam a liszt mennyiséget. Nem igazán áltattam magam, hogy  jó lesz így, gondoltam sok lekvárral majd kompenzálom az ízét. A végeredmény azonban mindent felülmúlt pedig kicsit több fahéj borult bele, mégis isteni lett. Ajánlom kezdőknek is, mert egyszerű desszert! Szép húsvétot! A nassolást pedig  fogd rá a nyuszira!  :-)

Hozzávalók:
225 g finom liszt (vagy gluténmentes liszt)
1 db tojás
1 csomag sütőpor
3 ek. barna cukor
1 ek. étolaj
1 késhegynyi fahéj

Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba öntjük hozzáadjuk a sütőport, a barna cukrot, a tejet  és a tojást, majd addig keverjük, amíg sűrű, egynemű tésztát nem kapunk. Ízlés szerint fahéjjal ízesítjük. Előmelegített teflonserpenyőben aranybarnára sütjük a palacsinták mindkét oldalát. Kis adagokban süssük ki, mivel a tészta nem folyik úgy szét, mint a sima palacsintáé, így nem lesz vastag.
Jó étvágyat! 

Köszi Mesi a receptet és a közös virtuális sütést!

 

 

Édesköményes-banános smoothie, a zsírgyilkos ital

Az egy hónapja tartó karanténban, azt kezdtem tapasztalni, hogy nincs étvágyam. Elvagyok délig is reggeli nélkül, majd legközelebb négykor leszek éhes és bennem van, ez a " jaj mit együnk már megint" érzés. Elmaradt a diéta és nem is igazán az a része, hogy kevés szinhidrátot eszek vagy a cukormentesség, hanem a sokszor keveset eszek elve. Este hatra már sikerült azt produkálni, hogy farkas éhség tört rám és egyszerre próbáltam az egész napi kaja mennyiséget bepótolni. Két-három nap után ráálltam reggel a mérlegre és a sejtésem beigazolódott, ha így folytatom a kilók a rekord sebességgel fognak felkúszni rám, hiába edzek itthon kétnaponta. Rájöttem, hogy a megoldás újra az lesz, hogy el kell kezdeni időre enni.   A hűtő aljában megtaláltam az édesköményt, amit két hete vettem és bevillant, hogy a smothiek beiktatása gyors és egyszerű megoldás lehet napi egy étkezés kiváltására.  Bevallom most próbáltam ki először, ezt a különleges zöldséget. Rögtön beleszerettem már az illatába is, az íze pedig üdén keleties és ráadásul zsírégető hatása is van.

Hozzávalók:
1 banán
1 marék  apróra vágott édekömény
1 kisebb alma
1/2 liter mentes ásványvíz

Elkészítés:
A megmosott és meghámozott hozzávalókat a turmixgépbe tesszük, hozzáöntjük  az ásványvizet és összeturmixoljuk.

Jó felfrissülést!  :-)

Palócleves, csempésszük be édesanyánk főztjének ízét a karanténba

 

Páran mondták nekem, hogy a karantén harmadik hete lesz nehéz, el sem tudtam képzelni, hogy mire gondolnak, hisz annyi mindent lehet csinálni otthon. Aztán furcsa módon azt vettem észre, hogy éjjel egyre később kerülök ágyba, így reggel a teendőket is később kezdem el, ami zavar. Többet lettem online az internetes oldalakon, aztán egyre több hírt olvastam és elkezdtem híradót nézni. Az aggódás észrevétlenül még jobban beférkőzött az agyamba. Egy-két nap után, azt vettem észre, hogy az itthon főzött ételeket lefotózom, de már nincs kedvem írni róla vagy bárhol is közzé tenni. Ez volt az a pont, ahol megálltam és aznap este időben feküdtem le. Másnap elkezdtem főzős filmeket nézni és megengedni magamnak, hogy jól érezzem magam. Tudatosan kevesebb hírt néztem és reggelente értékeltem a reggelit és, hogy most végre van idő könyveket olvasni. Szép lassan kinyílt újra a világ és jobb lett az íze még az ételnek is. Kitaláltam, hogy mivel a szüleim több mint 100 kilóméterre élnek és nagyon hiányoznak, hogy megfőzöm azt a levest, amivel anyukám oly sokszor vár, ha hazamegyek.  Természetesen kértem tőle segítséget, így bár hacsak fejben is, de együtt főzőcskéztünk. Palócleves készült, amiről nem hittem el, hogy lehet olyan jó, mint az övé, hiszen anya csak egy van.  Ám nagyon meglepődtem, amikor kész lett, mivel  majdnem olyan lett az íze,  csak egy lehelletnyi különbséget véltem felfedezni. A levest kanalazva kedves emlékek jutottak az eszembe és mosolyogva hívtam fel, hogy ez bizony isteni lett! Karantén ide vagy oda, akkor is lehet az otthon íze az igazi!

A saját verziómban sertéscomb helyett csirkemell lett, habarás helyett 250 ml 20 % tejszínt használtam és nem volt friss kapor sem így  szárított ment bele helyette. Ilyen kis akadályok szerencsére nem vették el a kedvem, annyira vágytam egy kis hazaira.

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1/2 kg csirkemell
1/2 kg zöldbab
250 ml 20 % tejszín
szárított kapor ízlés szerint
2 cikk fokhagyma
1 tk. pirospaprika
2 nagyobb burgonya
só, bors
babérlevél
olaj

Elkészítés:
Először a csirkemellet alaposan megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és megszórjuk a pirospaprikával. Rátesszük a kockára vágott húst, sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt félig puhára pároljuk. Időként adunk hozzá egy nagyon pici vizet. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott burgonyát, a zöldbabot és egy-két babérlevelet valamint vízzel engedjük fel. Ízlés szerint száírott kaporral ízesítjük és lassú tűzön készre főzzük. Végül a  tejszínt a forrásban lévő leveshez adjuk és újra felforraljuk.

Melegen tálaljuk!

Jó étvágyat!

 

 

süti beállítások módosítása