Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

A Dreher sör egy százéves szakácskönyvben

 

 

A szombati bevásárlás során egy szép csokor friss kapor került a kosaramba, aminek az illatáról a nagymamám kapros-túrós lepénye jutott az eszembe. Gyerekként nem rajongtam érte, inkább anyám kedvence volt, most mégis megkívántam. Azon morfondíroztam, hogy az a recept bizony már nincs meg, mindig csak a nagyi készítette el, szóval érdekes sütés lesz. Hazaérve beugrott, hogy a polcon ott van a féltve őrzött százéves szakácskönyvem, így ütöttem fel az Ínyes  mester szakácskönyvét. A megsárgult lapokat óvatosan lapozgatva megtaláltam a receptet. A hozzávalók között  élesztő is szerepelt, amit persze nem vettem, így a lepény elnapolásra került. Tovább lapoztam a könyvben, meglepetésemre a különböző kávék elkészítését találtam benne a számtalan recept mellett. Majd még egyet lapozva a sör címszó alatt megakadt a tekintetem. Dreher? Megnéztem újra és igen a  Dreherről írtak benne. Azt mindig tudtam, hogy a mostani boltban kapható sörök nagy része nem új keletű, de erre nem számítottam. Az egyszerűen megfoglalmazott történet megfogott, szinte testközelségben jelenítette meg számomra Dréher Antal személyét.

"A sör

fogalmának megtestesítője nemcsak Bécsben, de nálunk is, igen sokáig az öreg Dreher volt, akit laposkarimájú és kályhacsőformájú, > cilinderéről, rövid, drapp felöltőjéről és trombitanadrágjáról rögtön megismert mindenki, ha magas, szikár alakja feltűnt a Freudenauban vagy a pesti turfon. Az öreg Dréher valójában kiváló sört gyártott Schwechatban is, meg Kőbányán is, s a kőbányai sör világhírének szoros kapcsolatban állott a Dréher névvel.
Dréher Antal nagyszerű sörgyáros és jeles sportsman is volt s a publikum egyaránt kedvelte azokat a fürge Dréher-lovakat, amelyek fehérszegélyes vörös dresszt viselő zsokéikkal megbízható  formákat mutattak a versenypályákon és azokat, amelyek hatalmas kuméttal a nyakukban, a szerszámjukat díszítő rézpikkelyeketcsörgetve, méltóságteljes léptekkel vontatták a két főváros uccáin söröshordóikkal megrakott, hosszú szekereket. Bécsben azóta sem volt oyan derby győzelem, mint amilyet Capo Gallo vívott ki e század legelső évében, mert e jeles Dréher-ló győzelme után az > jóvoltából rögtön felvonultak az olcsóbb helyekre a másik kategóriába tartozó Dréher-lovak, szekereiken a schwechati hordók számtalan sokaságával s olyan dáridó következett, amely példátlan a lóversenypályák viharos történetében.
Az öreg Dreher tizenegy év előtt meghalt, de a sör a háborús intervallum után (amikor a cirok játszott a sörgyártásban siralmas szerepet), ma is igen jó ital Bécsben ésPesten egyaránt."

/ Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve/

Nem gondolta volna az öreg  Dréher, hogy a boltokban több mint százévvel később is kapható lesz a söre. Ha látná, talán csak megemelné a cilinderét és mosolyogna egyet. Az eredménye önmagáért beszél, nemhiába igaz a mondás, hogy a régi öregek tudtak valamit. 

 

Kolbászos rakott cukkini, mert egyszerűen finom

 
Szeretem a cukkinit minden formában, mert lehetőséget ad arra, hogy játszadozzunk az ízekkel. Semleges íze így  szinte mindenhez passzol, most spontán kolbásszal és oregánóval összesütve lett  jellegzetes az íze. Pár pec alatt  a jénaiba kerültek az alapanyagok és később a konyhában ínycsiklandozó illat szállt. Hogy milyen lett az íze? Isteni! Vigyázat gyorsan fogy!
 
Hozzàvalòk:
2 nagyobb cukkini
1 szàl ùjhagyma
10 dkg paprikàs szalàmi
250 ml 10%-os tejszìn
sò ès oregànò ìzlès szerint
10 dkg trappista sajt
étolaj
 
Elkészìtès:
A cukkinit megmossuk, majd felkarikàzzuk. Kis ètolajat öntünk a jènai aljára, beletesszük a felvàgott hozzàvalòkat, majd ìzlès szerint fűszerezzük, leöntjük tejszìnnel ès megszòrjuk sajttal. Előmelegìtett sütôben 200 fokon 30 percig fòlia alatt sütjük, vègül 10 percig pirìtjuk.
 
 
                                                                                     Jò étvàgyat!�
süti beállítások módosítása