Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Sütés nélküli húsvéti desszertek, nem kell konyhatündérnek lenned!

20170409_115824_1.jpg

Világéletemben szerettem főzni, már hat évesen odaálltam bográcsozáskor a kondér mellé és figyeltem, hogyan fő benne a gulyásleves. Naná, hogy én kavargattam nagy fakanállal.  Aztán természetes volt, hogy a nyarakat a nagyinál töltöttem és vele együtt sütöttem és főztem.
Ma arról  beszélgettem az egyik ismerősömmel, hogy ő már nem szeret főzni, mivel ez  macerássá vált a számára. Nem jó a sütője, ki kéne már cserélni, mert megégeti benne sokszor az ételt. A pandémia miatt viszont nincs arra kerete, hogy olyan konyhát csináltasson magának, amilyenre valójában vágyik. Aztán azt is megemlítette, hogy nem mindig van sikerélménye a receptek elkészítésekor.
A másik dolog ami elgondolkodtatott, hogy a munkahelyemen többen is említették, hogy ők bizony keveset szándékoznak ebben a négy napban a konyhában állni. Részben rendelnek valamit, másrészt  lesz csak minimális főzőcskézés.
Tehát nem mindenkit dob fel vagy kapcsol ki a sütés-főzés. Nem vagyunk egyformák és ezt el kell fogadni. Most olyan saját desszert receptek következnek, amiknek az elkészítése nagyon egyszerű és nem igényelnek nagy sütési tudományt, viszont a sikerélmény garantált!
A mottóm:  a kevesebb az néha igenis több!

Epres kókuszgolyó, az alakbarát desszert

Hozzávalók:
200 g sovány túró
150 g kókuszreszelék
250 g eper
1 citrom reszelt héja
2 ek. folyékony édesítő

Elkészítés:
A megmosott eper szemeket kisebb darabokra vágjuk, majd turmixgépben összeturmixoljuk. Az eperpürét összekeverjük a túróval  és  édesítjük a folyékony édesítőszerrel, ízesítjük  citrom reszelt héjával, végül belekeverjük a kókuszreszeléket. A masszát tizenöt percig hűtőben pihentetjük, majd kis golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Francia csokihab csokiimádóknak

20160314_163820.jpg

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
6 db tojás
1 narancs reszelt héja

Elkészítés:
Az apróra vágott csokoládét gőz fölött egy lábasban felolvasztom. Majd hagyom, hogy langyosra kihűljön, aztán a 6 tojássárgáját egyenként hozzákeverem, végül a habbá felvert tojásfehérjét belekeverem. A masszát poharakba öntjük, a tetejére narancshéjat reszelünk és a hűtőben hagyjuk egy fél órát állni. Hidegen tálaljuk! 

Házi epres krémtúró 10 perc alatt

20170409_122306.jpg

Hozzávalók:
5-10  dkg
250 g túró
1 kis poharas 20%-os tejföl
1 citrom reszelt héja
2 ek. folyékony édesítő
1/2 banán

Elkészítés:
Az epret és a banánt összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt végül belekeverjük a túrót. Folyékony édesítővel  és citrom reszelt héjával ízesítjük.

Jó étvágyat!

Tavaszi juhtúrós szendvicskrém, nemcsak húsvétra!

img_4383.JPG

A szendvicskrém elkészítésének a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Mit kell tenned? Beszerzed a hozzávalókat és szinte  csak összekevered. Milyen az íze? Krémesen lágy, a juhtúrótól kicsit sós, ami remekül passzol a hagymák enyhén pikáns ízéhez. A recepetet bátran ajánlom a kezdő konyhatündéreknek is.

Hozzávalók:
10 dkg juhtúró
1-2 szál újhagyma
3-4 db piros retek
1 levél  medvehagyma
3 evőkanál görögjoghurt

Elkészítés:
A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval elkeverjük. Sózni nem szükséges, a juhtúró elég sós. Teljeskiőrlésű pirítóssal fogyasztjuk. A felhasznált zöldségek mennyisége ízlésünknek megfelelően változtatható.

Jó étvágyat!

Mi az igazán finom szendvicskrém titka?

juhturos_szendvicskrem.jpg

A házi készítésű szendvicskrémek szerelmese vagyok, vonz az újabb és az újabb ízek kipróbálása. Hogy miért készítsünk otthon szendvicskrémet? Mert könnyű elkészíteni őket, nem kell hozzá Jamie Olivernek lenned  csak összekevered az alapanyagokat és már kész is van.
Tudjuk, hogy milyen hozzávalók szerepelnek benne, sokkal egészségesebbek, mint a boltban kaphatóak, hiszen nem tartalmaznak ízfokozókat és tartósítószert. A hozzávalók mennyiségét tetszés szerint variálhatod. Érdemes krémes alapanyagot választani például mascarpone-t vagy natúr sajtkrémet, amibe máris belekerülhetnek a friss zöldségek, a különböző hagyma fajtákról már nem is beszélve. Remek alap lehet a tonhal vagy akár a különböző sajtok összepárosítása, bátran játszadozzunk az ízekkel.
Miben rejlik a titok? Az odafigyelésben, amikor szívvel lélekkel elkészítjük.

Következzenek kedvenc kenyérre kenhető receptjeim!

Juhtúrós  tavaszi szendvicskrém

Hozzávalók:
10 dkg juhtúró
1-2 szál újhagyma
3-4 db piros retek
1 levél  medvehagyma
3 evőkanál görögjughurt

Elkészítés:
A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval elkeverjük. Sózni nem szükséges, a juhtúró elég sós. Teljeskiőrlésű pirítóssal fogyasztjuk. A felhasznált zöldségek mennyisége ízlésünknek megfelelően változtatható.

 Mascarponés-lilahagymás szendvicskrém

Hozzávalók:
1 doboz mascarpone
1 fej lilahagyma
20 dkg sonka
egy csipetnyi só

Elkészítés:
Az apróra vágott lilhagymát és a sonkát belekeverjük a mascarponéba, majd ízlés szerint sóval ízesítjük.

Újhagymás sajtsaláta

Hozzávalók:
5 db tojás
15 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
ízlés szerint zöld újhagymának a szára
2 cikk fokhagyma
2 dl tejföl
4 ek. majonéz
1 ek. folyékony édesítő

Elkészítés:
A sajtokat és a keményre főzött kihűtött tojásokat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát kis lyukú reszelőn szintén. A tejfölt a majonézzel, a sóval és az édesítővel elkeverjük és ezt az öntetet hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz és összekeverjük. Az újhagyma szárát apróra felvágjuk és szintén belekeverjük a sajtos masszába. Az elkészült salátát egy éjszakán hagyjuk a hűtőben állni, hogy az ízek összeérjenek.

Lilahagymás tonhalkrém:

Hozzávalók:
1 tonhal konzerv
2 ek. vaj
3 ek. majonéz
1 lilahagyma
só, bors

Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Egy műnyag tálba beleöntjük lé nélkül a tonhalat, majd  belekeverjük a vajat, a majonézt és végül az apróravágott hagymát. Habosra keverjük és meleg pirírósra kenve tálaljuk. Az igazán beválallósak a pirítóst előtte fokhagymával megkenhetik és a tetejére is tehetnek lilahagyma karikát. 

Chilis  sütősökkrém:

Hozzàvalók: /4-6 főre/
1 kisebb sütőtök
3 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
chili izlès szerint

Elkészítès:
A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk a magjàt eltàvolítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül másfèl óra alatt megsütjük. A kihűlt sült sötőtökbe belekeverjük a reszelt fokhagymàt. Vègül friss citrom levèvel ès chilivel ízesítjük.

 

 

Hogyan tegyük vonzóvá a tonhal evést?

varazslatfakallal_tonhal2.jpg

Szeretem a halakat pédául a füstölt sprotnit fokhagymás kacsazsíros pirítóshoz. Egy harcsapaprikásnál túrós csuszával csak a kondérban főtt halászlé jobb, azonban a tonhallal nem voltam jó barátságban. Kifejezetten nem szerettem, egészen addig amíg  el nem kezdtem személyi edzőhöz járni.
Természetesen a heti három edzés mellett az étkezésbe is belenyúlt, ami olyan volt mintha a fogamat húzták volna. Amikor meghallottam, hogy mennyi mindent nem ehetek az áhított fogyás érdekében, akkor elment a kedvem a főzéstől. Nem elég a gluténérzékenység gondoltam, most lassan olyan leszek, mint a nyúl a sok a salátától. Saláta salátával  és a csirkemell mellett természetesen mit ajánlottak hozzá naná,  hogy tonhalat, mert  nemcsak kíváló fehérje forrás, hanem B3-, B12-, B6-vitamint, D-vitamint és még számos ásványi anyagot tartalmaz az Omega- 3 zsírsav mellett.
Azon a délutánon az edzés után nemcsak izomlázam volt, hanem eléggé sötétnek láttam étkezés terén a jövőt. Mivel az elhatározás  biztos volt, hogy lefogyok, ezért másnaptól kezdődött a tonhal beiktatása. A tonhalat próbáltam vonzó módon tálalni salátával, grillezett padlizsánnal, párolt zöldséggel még egyszer ehető virággal is. Igyekeztem minél színesebb alapanyagokat mellé válogatni, úgy tekintettem rá, mint egy ajándékra, ami jót fog tenni a szervezetemnek. Az első tonhalas vacsi nem nagyon ízlett, aztán a második és harmadik már egyrejobban a fent említett praktikáknak köszönhetően, végül az életem részévé vált a tonhal.
Szóval a titok, hogy fektessünk nagyobb hansúlyt a köretre, hiszen annak az íze fog jobban dominálni, mivel a tonhal nem túl karakteres. 

Köret ötletek:

A legegyszerűbb, ha a tonhalat salátával tálaljuk, mivel a zacskós saláta mixek szinte minden szupermarketben kaphatóak. Nem használok ilyenkor joghurtus dresszingeket, sem pedig öntet fűszerkeverékeket. Pici sót szórok rá és egy kis olívaolaj sprét.

varazslatfakanallal_tonhal3.jpg

Süssünk padlizsánt! lyenkor egy kicsit vastagabb karikákra vágom fel a padlizsánt és tefál serpenyőt használok, minimális mennyiségű olajon sütöm meg egy kis fokhagymás fűszersóval megszórva.

Készítsünk párolt zöldségeket! Például serpenyőben pároltam zöldborsó és kukorica mixet egy kis sóval és oregánóval meghintve.

varazslat_fakanallal_tonhal3.jpg

Süssünk hozzá gombát! A serpenyőben egy kis fej vöröshagymát megpirítok és két marék apróra vágott gombát megsütök rajta. A másik variáció kis olajon megpirítom a gombát és zöldborsót adok hozzá, csipetnyi kakukkfűvel meghintve.

varazslat_fakanallal_tonhal4.jpg

Ha meghoztam  a kedved a tonhal evéshez, akkor hajrá! Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

 

 

Egészben sült kacsa, ami után mind a tíz ujjad megnyalod

img_4268.JPG

Sütöttél már kacsát? Nem? Nos, eddig én sem. Az igazság az, hogy ezaz édesanyám reszortja szokott lenni, az egyik ünnepi menü kacsacomb párolt lilakáposztával. Most azonban rászántam magam, hogy a kacsát én készítsem el. A Julie&Julia azaz a Két nő egy recept című film jutott az eszembe, amikor Julie Powel viaskodik egy kacsával. Teljesen azonosulni tudtam a hősnő idegenkedésével, amikor haza vittem magammal a boltból a konyhakész kacsát és kibontottam a konyhapulton. Néztük egymást, én a kacsát és állítom, hogy a fej nélküli kacsa nézett engem. Azaz opció nem jöhetett szóba, hogy Julia Child főzős videója alapján készítem el, maradt a telefonos segítség. Anyu a telefonban persze jót nevetett, szerinte a világ legkönnyebb dolga a kacsa sütés. Bevallom, hogy igaza lett! Következzen hát a recept, amely a misztikusnak tűnő kacsa sütésről lerántotta a leplet, így ilyen kacsát bátran te is süthetsz!

Hozzávalók:
1 konyhakész kacsa
1 alma
étolaj

Elkészítés:
A kacsát kívül belül folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd szintén kívül belül alaposan megsózzuk. Egy almát elfelezünk, kivesszük a magházát és beletesszük a kacsa belsejébe, ettől zamatosabb az íze. Olajjal kikent tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben alufóliával lefedve egy órán keresztül 180-200 fokon sütjük. Végül levesszük a fóliát, villával ellenőrizzük, hogy puha-e,  majd 15 percig pirítjuk.

img_4269.jpg

Tálalhatjuk burgonyapürével, rizzsel vagy párolt lilakáposztával.

Jó étvágyat!

 

Sajtos sült alma, a pofon egyszerű desszert

varazslat_fakanalla_sult_alma.jpg

Rendszeresen szoktam almát sütni, csak lekvárral megtöltve és dióval meghintve. Almát szoktam tenni olykor sült csirkecomb mellé is, remekül passzol az édeskés íze a húsokhoz. Most egy klasszikusnak  nem mondható desszert következik mivel nyersen is szoktam almát sajttal falatozni, kézenfekvő volt, hogy jénaiban megsütve még finomabb lesz az íze. Végül meghintettem egy kis mandula szirommal és ment is a sütőbe. Milyen lett a végeredmény? Az alma fahéjasan édeskés íze remekül passzolt a ropogós enyhén sós sajthoz. A spontán ötletből igazi csemege sült ki, ami gyorsan elfogyott.

Hozzávalók:
15 dkg trappista sajt
4 alma
fahéj
2 marék mandulaszirom
olaj

Elkészítés:
Az almákat megmossuk és felkockázzuk, a trappista sajtot apróra felvágjuk. Az olajjal kikent jénaiba beleöntjük az összekevert almát és sajtot. Kis fahéjjal meghintjük és megszórjuk a mandulaszirommal. Előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával lefedve sütjük, majd 10 percig pirítjuk.

Jó étvágyat!

 

 

 

süti beállítások módosítása