Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Tócsni fokhagymás mártással, mert az otthon íze az igazi

 

 

Melyik néven ismered Tócsni, Lepcsánka vagy talán Mackótalp? Kóstoltad már ezt a jellegzetes tájételt? Ha még nem akkor itt az ideje! Az elkészítése egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagok kellenek hozzá. Kislányként álltam a konyhában és figyeltem, ahogyan az édesanyám egymás után sütötte ki őket a forró olajban, miközben  a konyhát belengte a fokhagymás illat, amire összegyűlt az egész család. Vidáman teltek el ezek esték és a kisült burgonya tallérok pillanatok alatt elfogytak fokhagymás tejföllel bőségesen megkenve. Jöjjön hát a családi recept! Ne feledjük, hogy az otthon tanult sütés-főzés, az amit magunkkal viszünk bárhová is megyünk a világban!

Hozzávalók:
/2 főre/
4-5 darab nagyobb burgonya
4 evőkanál liszt
/lisztérzékenyeknek kukoricaliszt/
2 gerezd fokhagyma
só, bors, petrezselyem
2 db tojás
1 dl tejföl+ 1 gerezd fokhagyma
étolaj a sütéshez

Elkészítés:
A meghámozott és megmosott krumplit és a fokhagymát lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet és összekeverjük, végül sóval és borssal ízesítjük. A serpenyőben felhevített olajba másfél evőkanálnyi masszát teszünk, aztán a kanál hátával lepényekké formáljuk és vékonyra lapítjuk. A forró olajban 5-10 percig sütjük.

 

Melegen és ízlés szerint fokhagymával és sóval ízesített tejföllel megkenve tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Epres-sárgabarackos smoothie, a pohárba zárt nyár íze

Idén hirtelen toppant be a nyár és máról holnapra beköszöntött a kánikula. Ilyenkor egy pohár hűsítő üdítő mindennél többet ér. Miért ne tegyük mindezt egészségesen? Jöjjön hát egy könnyed smoothie recept, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot sőt még tejet sem. Dőljünk hátra és évezzük, ahogyan az eper és a sárgabarack ízvilága tökéletesen kiegészíti egymást.

Hozzávalók:
6 dl szénsavmentes ásványvíz
4 szem sárgabarack
2 marék eper
1/2 citrom leve
1-2 citromkarika
ízlés szerint jégkocka
szívószál

Elkészítés:
A megtisztított hozzávalókat beletesszük a turmixgépbe és felöntjük ásványvízzel és egy-két perc alatt összeturmixoljuk, valamint frissen facsart citrom levével ízesítjük. Ízlés szerint jégkockával és citromkarikával tálaljuk. A megadott hozzávalókból fél liter egészséges és finom smoothie lesz.

süti beállítások módosítása