Mentás-sárgabarackos gyümölcslé, a fermentált gyomorsimogató ital

img_8181_1.jpg

Rákaptam a fermentálás ízére, mert egyszerű és a végeredmény gyomorsimogató. Sárgabarackot választottam alapanyagként, amit egy kis mentával dobtam fel. Kiemelném a gyümölcslé  enyhe szénsavasságát, amely jót tesz a gyomornak. Igazi probiotikus bomba a szervezet számára, segíti a méregtelenítést és legyőzni a puffadást. Az elektrolit tartalma figyelemre méltó, ki lehet váltani vele a drága sportitalokat. 

 Hozzávalók:
1 db citrom
500 g sárgabarack
1 kisebb alma
1 marék menta
1,5 liter felforralt, aztán kihűtött víz

Elkészítés:
A gyümölcsöket hideg víz alatt megmossuk, majd elfelezzük sárgabarackokat, az almát apróra felvágjuk. A citromot vényokra felkarikázzuk. A gyümölcsöket a tiszta üveg aljába helyezzük, a tetejére hagyjuk a citromot és a mentát. Végül felöntjük a felforralt, aztán kihűtött vízzel.  A gyümölcsök feljönnek a víz tetejére, ezért műanyag tetővel lenyomjuk őket. Nagyon fontos, hogy a gyümölcs ne legyen kint a vízből az erjesztés során. Az üveget ne töltsük csurig vízzel, hagyjunk helyet a keletkező széndioxidnak. Két-három napig állni hagyjuk, naponta kétszer pár pillanatra levesszük a tetejét, hogy "sziszegjen" kicsit a szénsav. Végül leszűrjük és üvegekbe öntjük, ízlés szerint édesítővel ízesítjük. Ízlés szerint hideg vízzel higítva mentával  fogyaszthatjuk.

img_8156_1.jpg