Házi cukormentes rózsaszörp, a nyár üvegbe zárt íze
Évekkel ezelőtt ajándékba kaptam egy kézműves rózsaszörpöt, amelynek bár túl cukrosnak éreztem mégis isteni volt az íze. A rózsaszörp akkor felkerült a főzős bakancslistámra. Tavaly nyáron is szerettem volna kipróbálni, csak mire a barátaim között elkezdtem érdeklődni, hogy kinek van benzinfüstmentes környezetben virágzó rózsabokra addigra a rózsa elvirágzott. Otthon vidéken a kert csak bazsarózsával van tele, azt pedig nem találtam alkalmasnak arra, hogy szörp legyen belőle. Idén a kollégám az egyik hétvégén kiment a nagymarosi nyaralójába és több doboz friss rózsaszirmot hozott nekem. Külön kérésemre pirosat és nagyon illatosat. Így a várva várt pillanat elérkezett, kalandra fel alapon neki vágtam a szörp elkészítésének.
Hogy milyen lett? Olyan az íze, mint az illata: üde és édes.
Hozzávalók:
4-5 marék piros rózsaszirom
30 dkg fruktóz
1, 5 l víz
fél citrom vékony karikára vágva
Elkészítés:
A friss rózsaszirmokat alaposan megmossuk, nehogy valamilyen pici rovar rajta maradjon. Másfél liter vízben felfőzzük, hozzáadjuk a fruktózt és harminc percig főzzük. Majd hozzáadjuk a citromkarikákat és még egy negyedóráig főzzük. A rózsaszirmok színe teljesen belefő a szörpbe. Végül leszűrjük, miután kihűlt fogyasztható.
Ajánlom jégkockával és szénsavmentes ásványvízzel!
Köszönet Csabának a "bio" rózsaszirmokért és azért, mert feltétel nélkül hisz abban, hogy bármi, amit elkészítek, az csak a finom lehet!