Fokhagymás zellerkrémleves, a pofonegyszerű téli ebéd

img_2080_2.jpg

Világ életemben leveses voltam. Vallom, ha leves van akkor minden van. Azaz, ha van egy igazán jó leves, amiből két tányérral szed az ember, mert isteni finom, akkor a második későbbre marad. Télen amikor mindenhol mindenki tüsszög, a hidegből érkezünk a melegbe, egy laktató leves mindennél többet ér. Ez a recept egy igazából fokhagyma krémlevesnek indult, aztán a hűtőben lévő friss zellerrel átalakult zellerkrémlevessé. Hogy milyen lett az íze? Krémesen lágy enyhén fokhagymásan zelleres, forrón friss pirítóssal és reszelt sajttal tálalva alig tudtunk betelni vele. Nem kell hozzá Jamie Olivernek lenned, hogy elkészítsd csak kövesd a receptet!  

Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej zeller
2 darab burgonya
200 ml 20% tejszín
175 g 20%-os tejföl
fehérbors, só, delikát
5-10 dkg sajt
szeletelt toast kenyér 500 g (gluténmentes)
olaj

Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, alaposan megmossuk és feldaraboljuk. Forró olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. A zeller darabokat rátesszük az üvegesre sült hagymára, hozzáadunk annyi vizet, hogy éppen elfedje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, delikáttal vagy leveskockával ìzesìtjük. A meghámozott és felkockázott burgonyát beletesszük. Fedővel lefedve szétfőzzük a hozzávalókat, majd egy botmixer segítségével összeturmixoljuk. Érdemes ilyenkor hozzáadni a tejszínt, a tejfölt,   és még egyszer turmixolni, így a végeredmény garantáltan csomómentes lesz. A tűzhelyre visszarakva vizet öntünk hozzá (összesen 4 liter leves legyen)  és felforraljuk, végül 4-5 percig főzzük. Forrón reszelt sajttal és pirítós kockákkal  megszórva tálaljuk.

img_2080_1.jpg

Jò étvàgyat!