A nagyi töltött káposztája



Utószülinapként a  73 éves nagyim kocsiba pattant, hogy meglepjen engem és hozott egy csokor rózsát a kertjéből. Majd közölte, hogy jött töltött káposztát készíteni olyat, amilyet csak ő tud. A nagyi töltött káposztájának nincs párja, az íze a gyerekkoromat idézi, most sikerült ellesnem a nagyi titkát és együtt készítettük a töltött káposztát. Jó néha kuktának lenni és vidám dolog közösen főzni, hiszen vannak pillanatok, amik megfizethetetlenek és az egymással eltöltött idő pont ilyen.


Hozzávalók:
1 kg dagadó darálva
1 nagyobb fej káposzta
1 fej közepes vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
1 tk delikát
/gluténmentes  a Vegeta ételízesítő/
2,5 dl rizs
1,5 tk őrölt bors
ízlés szerint só
1 ek. piros paprika
1 ek. majoranna


Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a majorannát, a sót, a borsot, a delikátot és a rizst, majd jól összekeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát és belekeverjük a húsos masszába. A fokhagymát megpucoljuk és szintén belereszeljük.


A káposzta torzsáját egy hegyes kés segítségével kivágjuk és a káposztát egy fazéknyi forrásban lévő vízbe tesszük, ahol egy villa segítségével egyesével levesszük a leveket, amiket előfőzünk. A tölteléket kihűlt káposzta levelekbe göngyöljük vagy akár kicsumázott paprikába is tölthetjük. A fazék aljára szálas káposztát teszünk, majd úgy tesszük bele a megtöltött káposztákat, hogy azok összeérjenek.


A tetejére szintén teszünk egy marék szálas káposztát. A káposzták közé tehetünk egy kis füstölt oldalast, hogy még jobb legyen az íze. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a káposztákat, egy kis delikátot és majorannát szórunk rá. Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. 


Melegen tejföllel tálaljuk.


Jó étvágyat!