Gyömbéres körtelekvár, azaz édes élet cukormentesen
A házi készítésű lekvárnak nincs párja, mégis sokan nehezen fognak hozzá az otthoni befőzéshez. Gyakran elhangzik az a kifogás, hogy úgy sem lesz olyan jó, mint amilyet a nagyi készít. Pedig a lekvár főzés az egyik legegyszerűbb dolog, szinte elrontani sem lehet.
Amikor hétvégén az őszi fényben álltam a kertben és néztem a körtével és az almával roskadásig telt fákat, azt éreztem, hogy semmi pénzért ki nem hagynám ezt a lehetőséget, amit a természet kínál nekem. A legtöbb ember a piacon tudja a hozzávalókat beszerezni és amikor kiszámolja, hogy egy üveg lekvár elkészítése nem kerül kevesebbe, mintha a boltban megvenné, akkor hozzá sem kezd. Miért éri meg mégis a fáradtságot?
Miért jó otthon lekvárt főzni? Mert szabadon variálhatjuk az ízeket és mert nem utolsó sorban, így pontosan tudjuk, hogy milyen alapanyagokat tartalmaz.
Mi az igazán finom lekvár titka?
Az odafigyelés, amellyel készítjük és az egyedisége, hiszen saját kezünk munkájának a gyümölcse. Idén a körte édes ízvilágát ötvöztem a gyömbér jellegzetes csípős ízével, mindezt hozzáadott cukor nélkül. Jól jön majd a téli hétköznapokon az ősz üvegbe zárt édes íze.
Hozzávalók:
4, 40 dkg megtisztított körte
2 mokkás kanál őrölt gyömbér
10 evőkanál folyékony édesítőszer
4 csomag lekvár zselésítőszer 3:1, extra cukortakarékos
Elkészítés:
A körtét meghámozzuk és kiszedjük belőle a magházat majd kisebb darabokra vágjuk, valamint egy nagy tál citromos vízbe tesszük. Hiszen a több mint négy kg körte megpucolási ideje alatt az elkészült körte megbarnulna addig, amíg el nem kezdjük főzni.
Egy nagy fazékban a leszűrt körtéhez 3 dl vizet adunk és folyamatos kevergetés mellett felfőzzük a gyümölcsöt. A puhára főtt körtét botmixer segítségével összeturmixoljuk és hozzáadjuk a zselésítőszert. Körülbelül 5-10 percig hagyjuk forrni a lekvárt, majd hozzáadjuk az édesítőszert.
Végül még negyed órán át főzzük, ügyelve a folyamatos kevergetésre. Majd levesszük a tűzről, a szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről. Az előkészített üvegeket azonnal a pereméig töltjük, jól lezárjuk és legalább 5 percre fejre állítjuk. A forró lekvárral töltött üvegeket letakarjuk és hagyjuk fokozatosan kihűlni.
A megadott hozzávalókból 8 kis üveg lekvárt tudunk eltenni télire. Jó főzőcskézést!