Lecsós csirkecomb kölessel, azaz a hagyományos és a reformkonyha találkozása!
A lecsós csirkecomb ötletét a hagyományos csirkepaprikás adta, azonban színesebbé tettem az ízvilágát azzal, hogy a tejfölt paradicsomra és paprikára cseréltem fel. A szokásos köretet, ami általában nokedli vagy tészta pedig lecseréltem a kölesre. Kevesen tudják, hogy a köles könnyen emészthető, a tápértéke mégis igen magas és nemcsak a gabonaimádóknak érdemes fogyasztani. Hagyományos és reformkonyha ötvözésével, régi ízekkel találkozunk egészségesebb köntösben.
Hozzávalók:
4-5 db csirkecomb
40 dkg paradicsom
40 dkg paprika
2 nagyobb fej hagyma
pirospaprika
olaj
só, bors
1,5 dl köles
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A csirkecombhoz a megtisztított hagymát apróra vágjuk és felhevített olajon üvegesre dinszteljük, majd meghintjük pirospaprikával és egy kis vizet adunk hozzá. Rárakjuk a csirkecombot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az így kapott pörkölt alapot félig puhára főzzük. Következő lépésben hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és az apróra darabolt paradicsomot. Ilyenkor maximum 1 dl vizet adhatunk hozzá, fedővel lefedve puhára főzzük és természetesen ízlés szerint csípős paprikát és egy kis cukrot is tehetünk bele. Egy kisebb lábasban a kölest olajon megfuttatjuk és kétszer annyi vizet adunk hozzá, mint amennyi a köles mennyisége volt, majd egy csipetnyi sót. Felforraljuk és 10 percig főzzük, majd lefedve saját gőzében hagyjuk megpuhulni.
Melegen és friss petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk! Jó étvágyat!