Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Adventi koszorú fűszerekből percek alatt

 

20151130_090456

Nálunk családi hagyomány, hogy itthon készítjük az adventi koszorút, a kész szalma alapra rákerülnek gyertyák meg a díszek. Az idén azonban új ötletem támadt. Mi lenne, ha  a főzés szeretete is megjelenne? Így jutottak  eszembe a fűszerek, a többi pedig már spontán ment. A szépsége az egyszerűségében rejlik és abban, hogy az adventi várakozásban a gasztronómia illata is jelen van.

Hozzávalók:
4 mécses (tetszőleges színű)
1 üveg tányér
1 csomag színes bors
2 csomag fahéjrúd
1 csomag szerecsendió
1 dísz (kedvenc kisebb karácsonyfa díszünk is lehet)
1-2 dióhéj vagy makk

20151130_090554

Elkészítés:
A középre kerül a színes dísz, köré tesszük a négy gyertyát, majd a fűszerekkel díszítjük ízlés szerint. Végül megszórjuk színes borssal.

20151130_090505

Szép adventet mindenkinek!

Narancslekváros gyömbéres piskótatekercs: régi klasszikus ünnepi köntösben

 

DSCF4899

Közelegnek az ünnepek, ilyenkor egy kicsit jobban előtérbe kerül a sütés-főzés. Felmerül a kérdés, hogy készíthetünk-e egyszerű  karácsonyi desszertet? Igen és régi  klasszikus süteménnyel is arathatunk nagy sikert! A hagyományos piskótatekercs tésztáját ilyenkor gyömbérrel ízesítem és a töltelék pedig nem más, mint narancslekvár. A jellegzetes karácsonyi ízektől születik újjá a desszert, amely nemcsak ellenállhatatlan,  hanem felidézheti a régi gyerekkori emlékeinket is...
Jöjjön, hát a narancslekváros gyömbéres piskótatekercs receptje!

DSCF4874

Hozzávalók:
10 dkg rizsliszt
/sima búzaliszt a nem lisztérzékenyeknek/
10 dkg porcukor
 3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 tk. őrölt gyömbér
1 tk. sütőpor
narancslekvár

20151123_103918 (1)

 

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojásfehérjéket a porcukorral habbá felverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját majd a fokozatosan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát őrölt gyömbérrel és a citrom reszelt héjával ízesítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a piskótamasszát és előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 15 perc alatt megsütjük. A kész piskótát hagyjuk langyosra hűlni, lehúzzuk róla a sütőpapírt, amit visszaterítünk rá és azzal együtt feltekerjük.  Végül a piskótát óvatosan kitekerjük (kicsit lehet langyos) és vastagon megkenjük narancslekvárral és újra feltekerjük.
Ízlés szerint a  tetejét porcukorral hintjük meg!

DSCF4895

Jó étvágyat!:-)

 

süti beállítások módosítása