Csőben sült makaróni: régi ízek új formában

 

20150913_152212

Így az ünnepek elteltével valami egyszerűbbre vágyik az ember, nagymamám régi klasszikus zöldséges makaróni receptje jutott az eszembe. Mi lenne ha jénaiban megsütném mozzarella sajttal és a tetejére paradicsom karika kerülne? Az ötletet tett követte és nem sokára ínycsiklandozó illat szált a konyhában. Igaz a mondás a néha a kevesebb az igenis több.

Hozzávalók:
/4 főre/
50 dkg darált sertéshús
1 szál közepes sárgarépa
1 fél fej zeller
250 ml sűrített paradicsom
2 evőkanál oregánó
só, bors, babérlevél
1 evőkanál kristály cukor /vagy xilit/
2 fej vöröshagyma
50 dkg makaróni tészta
(gluténmentesnek a Pasta d'oro tészta)
2 kanál olívaolaj
2-3 óriás mozzarella
2-3 paradicsom
petrezselyemzöld

20150913_152339

 

Elkészítés:
Elsőként megpucoljuk a sárgarépát, a zellert és a fehérrépát. A fehér- és a sárgarépát lereszeljük, külön és egy kis tálkába tesszük. Lábasban felhevített olajba először hozzáadjuk a zellert és pároljuk 5 percig, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. Miután megpároltuk a zöldségeket, a darált húst beletesszük és mindkét oldalát fehérre pirítjuk. Egy kis  vizet öntünk bele annyit, amennyi épphogy ellepi a zöldséges húst, majd a meghintjük csipetnyi sóval, borssal, oregánóval és 1-2 db darab babérlevéllel. Az így kapott masszát  fedővel lefedve félig puhára, majd a sűrített paradicsomot hozzáadva teljesen puhára főzzük.
Közben a  forrásban lévő sós vízben félig puhára főzzük a spagetti tésztát. Ha leszűrtük a tésztát,  önthetünk rá egy kis olívaolajat, így nem ragad össze. A tésztát, a makaróni masszát  és mozzarella karikákat a jénai tálban rétegezzük, végül a tetejére paradicsom karika és szintén sajt kerül.
Előmelegített sütőben 180 fokon alufóliával lefedve 25 percig sütjük, majd 10 percig pirítjuk.

20150913_152327

Tálaljuk melegen meghintve apróra vágott friss petrezselyemzölddel. 

Jó étvágyat!