Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Epres kókuszgolyó, az alakbarát húsvéti desszert

Könnyed sütés nélküli húsvéti desszertre vágysz? Akkor ez a kókuszgolyó pont neked való, hiszen csak gyümölcscukrot tartalmaz és  keksz sincs benne. A titok nyitja a túró és az eper párosításában rejlik, valamint az sem utolsó szempont, hogy nem  kell órákig a konyhában állnunk.  A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük, majd tetszés szerinti kisebb golyókat formálunk belőle és meghempergetjük kókuszreszelékben, akár a gyerekeket is bevonhatjuk az elkészítésbe. Végül bátran bűntudat nélkül nassolhatunk és nem kell aggódnunk a plusz kilók miatt. Vigyázat gyorsan fogy!

Hozzávalók:
200 g sovány túró
150 g kókuszreszelék
250 g eper
1 citrom reszelt héja
2 ek. folyékony ízesítő

Elkészítés:
A megmosott eper szemeket kisebb darabokra vágjuk, majd turmixgépben összeturmixoljuk. Az eperpürét összekeverjük a túróval  és  édesítjük a folyékony édesítőszerrel, ízesítjük  citrom reszelt héjával, végül belekeverjük a kókuszreszeléket. A masszát tizenöt percig hűtőben pihentetjük, majd kis golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Tálaláskor megszórjuk eper darabokkal.

Jó étvágyat!

Tavaszi megújulás a konyhában

Tavasszal  a természet újra életre kel, a fák kirügyeznek, a virágok elkezdenek kinyílni, beköszönt a jó idő és ledobjuk magunkról  a nagykabátot. Mi magunk is megújulunk kívülről és belülről is. Miért lenne ez másként a konyhában?Takarítsunk ki nemcsak a látható helyeken, hanem azokon is, amelyek nincsenek szem előtt. Érdemes átnézni a fűszereket, megnézni a szavatosságukat és kidobálni azokat, amelyek lejártak. Tegyünk rendet az evőeszközös fiókban, dobáljuk ki a szilveszterről megmaradt szívószálakat, vegyünk virág mintás színes új szalvétákat. Vegyük szemügyre a fakanalak állapotát, ha szükséges vegyünk újat vagy a régieket dekoráljuk ki színes akril festékkel. 

Egyre több tavaszi szezonális alapanyag kapható már a piacokon,  készítsünk változatos ételeket és bátran próbáljunk ki új recepteket. Ha van otthon salátás szakácskönyvünk  vegyük elő és iktassunk be étrendünkbe köretként több salátát. Lassan beköszönt az eper szezon, így itt a remek alkalmon, hogy készítsünk turmix gép segítségével smoothie-kat. A bátrabbak a gyümölcsös turmix italok mellett kipróbálhatják a zöldséges alapúakat is, például isteni a spenótos smoothie, amelynek a zöld ízét banánnal és almával tudjuk fel dobni.

Igyunk salaktalanító gyógyteát, lehetőleg kérjük a teakeverék választásánál a patikus segítségét.  A teázásnak adjuk meg a módját egy-egy bögre reggel vagy este pár perc nyugalomban mézzel ízesítve csodákra képes.  Ültessünk fűszernövényeket az erkélyre vagy a konyha ablakba, hiszen mindig jól jön friss zöld fűszernövény a főzés során.

Végül de nem utolsó sorban élvezzük a főzést, az ízesítés során bátran hallgassunk az érzékeinkre. Jó ötlet másokat  bevonni a főzésbe, hiszen remek hétvégi program közösen főzni bográcsban vagy grillezni egyet a kertben. Ne feledkezzünk meg magunkról a konyhai teendők után, mert nincs jobb mint egy csésze ízletes kávé a napon a teraszon sütkérezve, hiszen az a dicséretek bezsebelése után jár nekünk egy ötpercnyi énidő.

Variációk egy témára, a medvehagyma ezer arca

 

A medvehagymának ezer arca van, hogy hányat látunk meg belőle az attól függ, hogy hányféleképpen tudjuk felhasználni az ételeinkben. Még nem kóstoltad a medvehagymát? Akkor itt a remek alkalom! Szereted könnyű krémleveseket? Ha a válasz igen, akkor készítsd el a  szerecsendiós medvehagyma krémlevest, aminek az íze enyhén fokhagymára emlékeztet és gyomorsimogató. Tudtad, hogy a medvehagymával mediterrán ízvilágot is lehet teremteni?  Mindössze a megfelelő plusz hozzávalóra van szükség például paradicsomra és egy könnyen elkészíthető paradicsomos-medvehagymás lepény receptre. Miért jó, ha van otthon házi medvehagyma krém? Ízesíthetünk vele krémleveseket, mártásokat, húsokat vagy egyszerűen a vacsoránkat feldobhatjuk vele, ha egy kis ömlesztett sajtba medvehagyma krémet keverünk pillanatok alatt kész is pikáns sajtos szendvicskrém.  A  tojást sokféleképpen készíthetjük el medvehagymával, így a fantáziánknak semmi se szabhat határt, jól illik tojásrántottába vagy tojáslepénybe, amit olaszosan frittatának hívnak. Tegyük még izgalmasabbá a reggeleket készítsünk tojás muffint, azaz a tojást süssük meg medvehagymával bélelt muffin formába és garantált a siker. Hogyan fokozhatjuk még a kreativitásunkat? Süssünk lenmaglisztes paleo pogácsát és ízesítsük ezzel a vadnövénnyel, amelynek ízét a lenmagliszt még jobban kiemeli. A lehetőségek tárháza végtelen, nem kell hozzá más csak  kísérletezési vágy és egy csipetnyi medvehagyma szerelem.

 

 

süti beállítások módosítása