Körtés szilvalekvár, az üvegbe zárt ősz íze

 

A házi lekvár íze mindig finonabb, mint a boltié. Nálunk a nagyi volt a profi a lekvárfőzésben. Olyan szilvalekvárt tudott főzni, amilyet senki más, olyan volt az íze, mintha  a frissen szedett szilvába haraptál volna bele. Arra emlékszem, hogy a főzéshez rengeteg cukrot használt és a lekvár állaga elég kemény lett. Ahogyan a kamrát pakoltam nagy meglepetésemre találtam még egy üveggel az ő híres szilvalekvárjából, az üveggel a kezemben le kellett, hogy üljek egy székre. Meghatódva csavartam le az üveg tetetét egy dologra nem számítottam, a lekvárnak nem volt semmi baja, pedig három évvel ezelőtt főzhette. Ahogy szívtam magamba a gyerekkorom szilvalekváros illatát elhatároztam, hogy idén én is főzök lekvárt. Azt éreztem a nagyiét nem tudnám felűlmúlni, így az enyémbe került egy kis körte és csökentett cukortartalmú lett. A lakásban lengedező fahéjjas szilva illat visszahozta nagyinál töltött nyarak emlékét. Biztos voltam benne, ha most látná, hogy a tőle kapott kötényben lekvárt főzök akkor nagyon mosolyogna.

Hozzávalók:
2 kg szilva
1 kg körte
2 mokkás kanál fahéj
4 evőkanály folyékony édesítőszer
1 csomag befőzőcukor sztíviával
1 csomag lekvár zselésítőszer 4:1 cukortakarékos

Elkészítés:
A körtét meghámozzuk és kiszedjük belőle a magházat majd kisebb darabokra vágjuk. A szilvát alaposan megmossuk és kimagozzuk. A gyümölcsöket egy nagy fazékba öntjük  3 dl vizet adunk hozzá,  majd folyamatos kevergetés mellett felfőzzük a gyümölcsöt. A puhára főtt körtét és szilvát botmixer segítségével összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a befőzőcukrot. Körülbelül 5-10 percig hagyjuk forrni a lekvárt, aztán hozzáadjuk a zselésítőszert.
Végül még negyed órán át főzzük, ügyelve a folyamatos kevergetésre. Majd levesszük a tűzről, a szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről. Az előkészített üvegeket azonnal a pereméig töltjük, jól lezárjuk és legalább 5 percre fejre állítjuk. A forró lekvárral töltött üvegeket letakarjuk és hagyjuk fokozatosan kihűlni.

A megadott hozzávalókból hat kis üveg lekvárt tudunk eltenni télire.

Jó főzőcskézést!