Tepsis sült csirkecomb, azaz mi az igazán finom sült csirkecomb titka?
Sokan csak legyintenek, hogy ugyan már csirkecombot sütni mindenki tud, csak bedobod a tepsibe és megsül magától. Ezzel a ténnyel nem tudok vitatkozni, ám ettől függetlenül nem biztos, hogy a végeredmény olyan, hogy mind a tíz újjadat megnyalod utána. A csirkecomb szeretete nálam állítólag három éves koromban kezdődött. Egy családi legenda kering róla, hogy volt egy ebéd Aradványpusztán a dédszüleim tanyáján, ahol kis örökmozgóként a kezembe adták a csirkecombot, amivel szaladgáltam a házban. Apámnak csak az tűnt fel, hogy hogyan lehet, hogy a gyerek a harmadik nagy csirkecombbal tűnik el, elindult megkeresni. A dédi lépcsőjén talált rám, ahol a kis fekete pulival ketten ettük a csirkecombot, egyet én haraptam, egyet a kutyus. A csirkecomb iránti szeretetem a későbbiekben sem múlt el. A nagymamám mellett megfigyeltem, ahogyan a tepsibe a fűszersóval meghintett csirkecomb mellé a klasszikus burgonyán kívül került, sárgarépa, fokhagyma, cékla néha egy kis brokkoli is és ezt mind megtűzdelte egy kis füstölt szalonnával vagy ha az éppen nem volt kéznél akkor kolbásszal. A mai napig így készítem, mégis az íze mégsem teljesen olyan, mint az övé.
Télen ült a kandalló mellett, amikor tudta, hogy mikor érkezünk kikészítette a tetejére a csirkecombbal teli kis tepsit, hogy melegen frissen tegye elénk az asztalra. Hogy mi az igazán finom sült csirkecomb titka? Az a szeretet, ahogyan másoknak elkészítjük.
Hozzávalók:
1kg csirkecomb
3-4 kisebb burgonya
2 szál répa
1 nagy fej főtt cékla
pár kocka szalonna
fűszersó sültekhez való
3 gerezd fokhagyma
só
Elkészítés:
A csirkecombokat folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd megszórjuk fűszersóval. Olajjal kikent tepsibe teszzük, majd a többi megpucolt apróravágott hozzávalót a csirkecombok közé tesszük, Végül szallonával megtűzdeljük, megszórjuk a felkarikázott fokhagymával. Előmelegített sütőben negyvenöt percig sütjük majd tizenöt percig pirítjuk.