Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Cukormentes rote grütze, egy pohár szeretet

img_8237.jpg

Idén volt  tíz éve, hogy kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok. Sosem fogtam fel ezt  az állapotot betegségként, bár papírom van róla, hogy életem végéig tartós fogyatékkal élő ember vagyok. Inkább úgy tekintettem erre az egészre,hogy kaptam az élettől egy második esélyt, hogy igazi hedonistaként mégis rá legyek kényszerítve az egészségesebb életmódra.  Igaz, hogy sokszor körülményes a diéta betartása, sok lemondással jár, drága a gluténmentes élelmiszer, mégis azt mondom túl lehet élni. Minden csak hozzáállás kérédése és fejben dől el, mert egy csomó mindent nem ehetek ugyan meg viszont cserébe egészégesen  élek. A mai napig meg tudok azon hatódni, ha valaki engem olyan étellel vár, amit megehetek. A  nagynéném ilyen tekintetben minden egyes alkalmommal elkényeztet, olyan családi ünnep nincs, hogy ő ne sütne vagy főzne nekem valami finomat. Legújabb sláger desszertek terén pont neki köszönhető, a rote grütze. A piros gyümölcsökkel készülő pohárkrém  elkészítése gyors és egyszerű. A nagy melegben még sütnünk sem szükséges, az íze pedig isteni.

Vigyázat gyorsan fogy!

Hozzávalók:
15 dkg eper ( bármilyen piros gyümölcs jó eper, málna, ribizli, áfonya)
1 csomag vaníliás puding
1/2 liter tej
cukormentes tejszínhab
3 marék cseresznye
folyékony édesítőszer
méz

Elkészítés:
Az epret folyó víz alatt megmossuk, majd apróra vágjuk és egy lábasban mézzel és egy kis vízzel együtt puhára főzzük. Egy másik lábasba beleöntjük a pudingport és a tejet apránként hozzáadva elkeverjük benne. Fontos, hogy csomómentes legyen, majd folyamatos kevergetés mellett felfőzzük. Ízlés szerint folyékony édesítővel ízesítjük, végül egy percig forraljuk. A poharakba elsőként a mézes epres szószból kanalazunk, majd ráontjük  vanília pudingot,  aztán a kimagazott cseresznye kerül a tetejére. Hidegen tálaljuk, cukormentes tejszínhabot fújunk a tetejére, valamint egy szem cseresznyével/ mentalevéllel díszítjük.

Köszönöm Henninek, a klassz receptet  és hogy minden alkalommal érződik az ételek ízén, hogy szerettel készíti nekem!

 

Házi cukormentes rózsaszörp, a nyár üvegbe zárt íze

img_8871.jpg

Évekkel ezelőtt ajándékba kaptam egy kézműves  rózsaszörpöt, amelynek bár túl cukrosnak éreztem mégis isteni volt az íze.  A rózsaszörp akkor felkerült a főzős bakancslistámra. Tavaly nyáron is szerettem volna kipróbálni, csak mire a barátaim között elkezdtem érdeklődni, hogy kinek van benzinfüstmentes környezetben virágzó rózsabokra addigra a rózsa elvirágzott. Otthon vidéken  a kert  csak bazsarózsával van tele, azt pedig nem találtam alkalmasnak arra, hogy szörp legyen belőle. Idén a kollégám az egyik  hétvégén kiment a nagymarosi nyaralójába és több doboz friss rózsaszirmot hozott nekem. Külön kérésemre pirosat és nagyon illatosat. Így a várva várt pillanat elérkezett, kalandra fel alapon neki vágtam a szörp elkészítésének.
Hogy milyen lett? Olyan az íze, mint az illata: üde és édes.

Hozzávalók:
4-5 marék piros rózsaszirom
30 dkg fruktóz
1, 5 l víz
fél citrom vékony karikára vágva

Elkészítés:
A friss rózsaszirmokat alaposan megmossuk, nehogy valamilyen pici rovar rajta maradjon. Másfél liter vízben felfőzzük, hozzáadjuk a fruktózt és harminc percig főzzük. Majd hozzáadjuk a citromkarikákat és még egy negyedóráig főzzük. A rózsaszirmok színe teljesen belefő a szörpbe. Végül leszűrjük, miután kihűlt fogyasztható.

Ajánlom jégkockával és szénsavmentes ásványvízzel!

img_8870.jpg

Köszönet Csabának a "bio" rózsaszirmokért és azért, mert feltétel nélkül hisz abban, hogy bármi, amit elkészítek, az csak a finom lehet! 

 

 

 

süti beállítások módosítása