Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Eper szülte gondolatok


" Ott fenn, a szőlőben van egy nagy terület, ahol csak eper nő.
Amikor érik az eper, a gyerekek is ott ugrálnak mindig,
tanulják, hogy nem szabad rálépni a növényre.
Megfogják a nagy, piros szemeket és összenyomják őket, hogy
az eperlé csak úgy csurog le a könyökükön,
és hallhatatlanul boldogok"




Imádom az epret, nem tudok betelni a vele. Pusztán a látványa is jókedvre derít, gyönyörű piros színe rabul ejt. Már kislányként tudtam, hogy nem a külseje határozza meg az ízét. Akkor micsoda? Hát az illata.
Gyerekkoromban a nagymama udvarán a szőlőlugas alatt falatoztam az édes gyümölcsből vagy nyaranta napsütéses hegyoldalban ültünk és két marokkal szedtük és ettük a körülöttünk lévő szamócát.

Nem a külseje határozza meg az ízét, ahogy említettem, ezt az emberek megismeréséhez hasonlítanám. A külső megfog, de a belső tulajdonságok mellett döntünk azaz, ami megtart. Az eper szedés lehet klassz móka, éppen olyan emberekkel, akik "megfogtak" bennünket évekkel ezelőtt és a barátunkká váltak. Eszünkbe juttatja, hogy honnan indultunk, milyen közös élményekben volt részünk. Kristály tisztán emlékszem arra az éjszakára, amit a barátokkal való közös az eper szedés idézett fel bennem. A kollégium negyedik emeletén a folyosó végén lévő tanulószobában éjjel fél egykor nem a töri témazáróra tanultunk, hanem a pasikat beszéltük ki. Az örök téma mindig a másik nem. Mit mondott, hogyan mondta és komolyan gondolta? 


Igen ezek vagyunk mi nők. Mindig kombinálunk, de ha nem lennénk, akkor ki kellene találni bennünket. Egyszerre tudunk spontánok, precízek, szeleburdik, komolyak, sértődöttek, hisztisek és viccesek lenni. Képesek vagyunk meghatódni egy filmen, vérünkben van a sütés- főzés, az otthon teremtés és közben vívjuk az élet nagy csatáit. Megfog minket egy epermező látványa, nosztalgiázunk a barátnőnkkel közben. Nevetünk egy nagyot tudván, hogy eggyel több sztorit őrzünk meg magunknak vénségünkre.



      Eper szedés a napon, ahol nemcsak színe lesz az embernek, hanem a szíve csordultig telik az élet szeretetével. Miért? Mert elmondhatja magáról, hogy frissen felkért esküvői tanúként spontán vasárnapot eltölthetett a barátaival és mert tudja, hogy vannak dolgok, amik megfizethetetlenek és ez pont ilyen.

Csokoládékosárkák epres -vaníliás krémmel

csokikosár3 (1) Igazi ínyenc vagy? Akkor ez a recept neked szól.  Egy isteni édességet ajánlok neked. Elkészítése egy kicsit több ideig tart, de  hidd el megéri.  A hétvégén készítettem az epres csokikosárkákat végül egy kisebb fajta buli lett szombat este a konyhában. Mindenki lelkesedett, még a társaság egyik férfi tagja is lelkesen kevergette az olvadó étcsokoládét. Jókat nevettünk. Milyen lett a végeredmény? Tökéletes lett az ízek kombinációja, pillanatok alatt elfogyott és öröm volt nézni a majszoló arcokat.

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók:
2 tábla étcsokoládé
1 csomag vaníliás puding
/Haas puding gluténmentes/
3 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
15 dkg eper
9 db kis muffin papír
1 db szilikon ecset
csokikosár1
Elkészítés:
1. A csokikosár:
A csokoládét darabokra törjük és kisebb lábasba rakjuk. Egy nagyobb lábasban vizet melegítünk és a kisebb lábast beleállítva a csokoládét felolvasztjuk. 2-2 db muffin papírt egymásba rakunk és a belsejét vastagon szilikonecset segítségével kikenjük a  folyékony csokoládéval. Hagyjuk kihűlni majd egy órába a hűtőbe tesszük.
2. A krém:
A pudingport és a cukrot lábasba tesszük apránként hozzáadjuk folyamatos kevergetés mellett csomómentesen a tejet. Folyamatos kevergetés mellett az egészet felforraljuk. A pudingot hagyjuk langyosra kihűlni. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és apró darabokra vágjuk, majd belekeverjük a pudingba
3. Az utolsó mozzanat:
Közvetlenül a tálalás előtt a csokikosárkákról eltávolítjuk a muffin papírformát és masszát beletöltjük.
Tálalás:
Díszíthetjük eperrel, mentalevéllel vagy reszelt csokoládéval. Lehetünk spontánok is, hirtelen ötlettől vezérelve jázmin bokorról kölcsönöztem virágot a tányérra.
csokikosár2

 

Jó étvágyat!
 

Lasagne


Isteni az illata, amikor az ember melegen kiveszi a sütőből. Mindenkit  levesz a lábáról és nem lehet betelni vele. Nos, a lasagne-ról mindig a nagy családi ebédek jutnak az eszembe, ahol mindenki szinte egyszerre beszél és a finom ételek közben elkezd a család sztorizgatni és a mosoly nemcsak desszerthez jár, hanem végig jelen van.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

/4 főre/

70 dkg darált sertéshús
1 üveg paradicsom szósz
só, bors, oregánó
2 fej vöröshagyma
3-4 dl tej
100 g csusza gluténmentes tészta /Pasta'doro/
10 dkg trapista sajt



Elkészítés:
 Lábasban felhevített olajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, aztán hozzáadjuk a darált húst és kavargatva fehérre pirítjuk. Ráöntünk egy kis vizet és a paradicsom szószt hozzáadjuk apránként, aztán jól elkeverjük. Majd a tejet beleöntjük és meghintjük csipetnyi sóval, borssal. Alaposan elkeverjük és puhára főzzük. Az így kapott masszát olajozott jénai tálban rétegesen egy sor massza aztán egy sor tészta egymásra helyezzük. A tetejére ráreszeljük a sajtot és a tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütjük.



EZ + AZ Gasztro: Készítsünk kovászos uborkát!

 
Nyári időszakban nálunk a hűtőben állandó vendég a kovászos uborka, fogyasztjuk szinte mindenhez egy sima szendvicset is feldob. Van aki önmagában sem tud ellenállni a ropogós kovászos uborkának. Pillanatok alatt elfogy. Elég kapós, így mindig elhangzik a kérdés: van még, te etted meg? Á, dehogy átjött a szomszéd! -hangzik nevetve ilyenkor a tagadás. Ajánlom hát mindenkinek. Nem baj, ha nem kertes házban élünk, elég hozzá egy erkély, ahová oda süt a nap. Természetesen a gluténérzékenyek sem maradnak ki a jóból, a kenyeret helyettesítsék burgonyával!  Az íze, így is isteni!
 
Hozzávalók:
1,5 kg fürtös uborka
1 csokor kapor
1 csokor meggyfa levél
1 db 3 literes befőttes üveg
1 kis szelet kenyér és egy sercli /kenyérvég/
Elkészítés:
1. Lépés: Alaposan megmossuk az uborkát, a két végéről levágunk egy kis szeletet. Egyik végéről hosszan bevágjuk ügyelve arra, hogy ne vágjuk ketté.
2. Lépés: A tiszta befőttes üveg aljára egy csokor megmosott meggyfa levelet teszünk, aztán az uborkákat szorosan egymás mellé állítjuk az üvegben.
 

3. Lépés: A megmosott kaprot és a gézbe csomagolt kenyeret rátesszük a tetejére. Természetesen a kenyeret önmagában is beletehetjük, ha azonban a gézbe csomagoljuk akkor nem mállik szét darabokra az üvegben és nem kell leszűrnünk a uborkát.
4. Lépés: Felmelegített sós vizet öntünk rá, addig hogy teljesen ellepje az uborkát. Figyeljünk arra, hogy nehogy forrásban lévő vizet használjunk, mert akkor az uborka megpuhul az üvegben.
5. Lépés: Nagy melegben 3-4 nap alatt megérik a napon, éjszakára is kint hagyhatjuk. Érlelés közben ha a levét elforrná,  azaz az uborka nincs benne teljesen a lében, akkor pótoljuk a vizet. Megkóstoljuk és ha elég érett az íze, kivesszük műanyag dobozba tesszük a levét ráöntve és hűtőben tároljuk.
 

süti beállítások módosítása