Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Rozmaringos almás sült pulykamell


Gyakori kérdés a konyha tündéreknél, hogy mi legyen az ebéd vasárnap? Hiszen étkezésünkben fontos a változatosság és  mindig valamilyen finomra vágyunk. Egy jól elkészített sült pulykamell után mindenki megnyalja az ujját. Bátran használjunk hát kicsit karakteresebb fűszereket és bizony a gyümölcsnek is lehet helye, abban a tepsiben.


             
                                                    
                                                                 Elkészítési idő: 50 perc


Hozzávalók:
1 db nagyobb pulykamell
5-6 db burgonya
6 gerezd fokhagyma
2 alma
1 szál rozmaring
só, színes bors,
grill fűszerkeverék





Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk  folyóvízben, majd felszeleteljük kisebb darabokra. Bedörzsöljük a hús darabokat grill fűszerkeverékkel, egy kicsit megsózzuk, őrlünk rá egy kis színes borsot és belehelyezzük az olajozott tepsibe. Megszórjuk a rozmaring leveleivel és megtűzdeljük fokhagymával. A burgonyát meghámozzuk és megmossuk, majd kisebb kockákra vágva szintén a tepsibe tesszük és a tetejére helyezzük a felszeletelt alma darabokat. Előmelegített sütőben először alufóliával lefedve sütjük 30-35 percig, majd 10 percig pirítjuk.







Gyros házilag


Úgy ennék egy kis gyrost! Most menjünk le az arabhoz? Á dehogy, hiszen otthon a konyhában is csinálhatunk ízletes gyrost. Könnyed ebédnek remek ötlet, ha nagy hőség van előfordul, hogy a hasáb krumplit elhagyom mellőle és a salátával esszük. Hogy pitával szereted? Nem probléma, már lehet kapni kisebb tételben pitát, nekem mindig van  fagyasztómban nagyjából 10 darab. Kiveszem előtte, kienged és egy kis sütőben való melegítés után frissen megtöltöm.
                                                        
                                                       Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:
50-60 dkg filézett csirkemell
gyros fűszer keverék
1 kis pohár joghurt
só, bors, kapor
fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 fél kígyóuborka
2-3 paradicsom
1-2 paprika
 1/4 káposzta lereszelve
pita vagy  5-6 db burgonya

Lisztérzékenyek fogyaszthatják salátával vagy sült krumplival, de ne mirelitet használjanak hozzá.

Elkészítés:
A csirkemellet folyóvízben alaposan megmosom, majd vékonyan felcsíkozom. Bedörzsölöm a gyros fűszer keverékkel. Felhevített olajban puhára sütöm, majd kiszedem egy nagy lapostányérba. A  forró olajban megsütöm a megpucolt és hasábokra vágott krumplit. Közben a megmosott zöldséget tetszés szerinti formára felvágom. Egy kis tálban a joghurtot összekeverem egy csipetnyi kaporral, sóval, borssal és egy kicsi fokhagymát reszelek  bele.


Tálalás:
Alulra kerül a krumpli, aztán gazdagon a zöldség, a tetejére rakom a húst és leöntöm a joghurtos kapros öntettel.  Másik lehetőség zöldséggel meg hússal vegyesen megtöltöm a pitát és meglocsolom a szósszal.

Tipp: Természetesen a szupermarketben lévő saláta keverékeket is felhasználhatjuk hozzá, hiszen a zöldségeket szánk íze szerint variálhatjuk.


Jó elmerülést az ízek kavalkádjában!




Ajánlom az oldalt továbbra is az ízek szerelmeseinek, azoknak akik szeretik a finom és egyszerűen elkészíthető ételeket. 
Kislányként álltam a konyhában és figyeltem minden mozdulatot az ebéd elkészítése során, számtalan kérdést tettem fel. Az eltelt évek alatt lassan elsajátítottam konyhaművészet rejtelmeit. 
Saját és családi receptjeimet találod itt meg, spékelve némi irodalmi recepttel az élethez. Ne feledjétek, a jó étel mindenkit összehoz! Remélem a kezdő konyhatündérek is kedvet kapnak egy kis főzőcskézéshez. 
Jó elmerülést az ízek kavalkádjában!
süti beállítások módosítása