Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Juhtúrós csirkemell baconbe göngyölve

"Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága."
/Anthelme Brillat-Savarin/



Egyik kedvenc családi receptem következik most, ajánlom mindenkinek, mert érdemes kipróbálni. Leveszi a lábáról az embert az ízek harmóniája, a jellegzetes juhtúró íze, amit megspékelünk egy kis apróra vágott póréhagymával, remekül illik a baconhöz és a csirkemellhez. Nálunk mindenki szereti, a kicsik és nagyok egyaránt. Bármilyen köret illik hozzá akár egy rizibizi, petrezselymes krumpli, vagy  a krumplipüré. Elárulok egy titkot, az egyik este csak frissen készített házi csalamádéval ettem és így is isteni volt. Ha vendégek jönnek? Előkerül a hosszú fatál és azon sorakoznak fel az ínycsiklandozó tekercsek, a jó étel és a hozzáválasztott borok már önmagukban megalapozzák a jó hangulatot.

Tipp: Ha nincs otthon póréhagyma, akkor felcserélhetjük lilahagymával.
Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:
/4 főre/
80 dkg csirkemell
25 dkg juhtúró
20 dkg bacon
1 szál póréhagyma




Elkészítés:

A kis olajon üvegesre pirítjuk a póréhagymát, majd hagyjuk kihűlni. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük a kihűlt póréhagymát juhtúróval és megkenjük vele, majd felgöngyöljük. Végül a tekercseket körbetekerjük baconnel. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük.




Szilva-barack vegyes dzsem, azaz üvegbe zárt ízek

 

lekvár2

Hallottál már az öröm főzésről? Nem? Akkor elárulom a titkot, nálunk a családban, azt jelenti, hogy az ajándékba kapott alapanyagokból készítünk ételt. Öröm főzés, mert gondolt ránk valaki és hozott nekünk például frissen szedett zöldborsót, zöldbabot vagy tököt, mert volt felesleg a kertjében, vagy pár cső édes kukoricát egyszerűen azért, mert gondolt ránk. Jelen esetben szilva és barack érkezett Pestre hozzám, méghozzá igazi madárlátta, mert 150 km-rel arrébb termett és ajándékba szedték nekem. Mi lett belőle? Nagyon megörültem neki, kapva kaptam az alkalmon és dzsemet főztem. Ki ne szeretné a házi lekvárt vagy dzsemet? Nekem mindig a gondos kezek jutnak az eszembe, aki veszik a fáradságot és szívüket lelküket beletéve a gyümölcsből édes dzsemet főznek. Szilvához passzol őszibarack, egy kis fahéjjal megbolondítva igencsak finom íz a végeredmény. Milyen jó lesz télen egy vajas kenyér tetejére vagy süteménybe, mert nagy kincs az üvegbe zárt nyár íze.

Hozzávalók: 
1 kg ringló szilva
1 kg őszibarack
2 tasak dzsemfix extra /Dr. Oetker/
 60 dkg kristálycukor 1 tk. fahéj

 Tipp: Nagyobb mennyiséget is csinálhatunk az összetevőkből arányosan többet teszünk bele. Szilva kapcsán egy a fontos, hogy magvaválót válasszunk.

lekvar1

Elkészítés:
A gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk. Egy fazékba tesszük és a beleöntjük a cukrot, majd közepes lángon lángon, kevergetés mellett puhára főzzük. Ügyelünk arra, nehogy leégjen egy fél deci vizet esetleg adhatunk hozzá. Ha a gyümölcs felforrt, akkor botmixerrel összeturmixoljuk, aztán visszatesszük a tűzhelyre belekeverjük a dzsemfixet felforraljuk és 5 percig forralva főzzük. Kikészített befőttes üvegekbe öntjük, a tetejét rögtön rácsavarhatjuk. Az üvegeket egy pléddel letakarjuk, hogy száraz dunsztban hűljön ki.
 
lekv
 
 
 
süti beállítások módosítása