Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Csokoládé muffin


Most nem egy hagyományos sütögetős muffin  következik, hanem igazi finom csokoládé, ajánlom az "Gombóc Artúrok" figyelmébe. Régóta foglalkoztat a csoki, a nyár elején töltött csokikosarakat is  készítettem, most egy egyszerűbb és gyorsabb finomságot találtam ki. Az ínyencek ne hagyják ki, mert élni tudni kell.


Hozzávalók:
2 tábla étcsoki
1 dl tejszín
szilikonos muffin formák
sárgadinnye
1 vanília rúd

Elkészítési idő: 45 perc

Elkészítés:
A csokit egy nagy konyha késsel kisebb darabokra vágjuk, majd beletesszük egy lábasba és hozzáadva a tejszínt és a vanília rúd belsejét belekaparva felolvasztjuk. Közben érdemes kavargatni, hogy nehogy megkapja az alját és fontos, hogy ne forraljuk fel. Az apróra vágott sárgadinnyéből a szilikon formákba teszünk tetszés szerinti mennyiséget teszünk és leöntjük a forró folyékony csokoládéval. Megvárjuk amíg a formában lévő csokoládé kihűl és betesszük a fagyasztóba egy fél órára. Hidegen vagy szoba hőmérsékletűen is fogyaszthatjuk. 

Tipp: Nagyon finom málnával vagy szederrel, ilyenkor a gyümölcsöket érdemes összeturmixolni és belekeverni a forró csokoládéba.

Pikáns cukkini krémleves


A cukkini  ideális választás, mert szinte mindenhez használható, éppen ezért rajtunk múlik, hogy milyen ízvilágot teremtünk belőle. Szereted a leveseket? Én igen és pár éve a krémlevesek rabja lettem, gyakran kísérletezek ki újabb és újabb ízeket, tehát megyek az ösztöneim után. Így született meg az egyik hétvégén ez a leves, ami nekem bejött. Természetesen másokkal is megkóstoltattam és nekik is ízlett. Könnyed és krémesen lágy, pikánssá a színes borssal varázsoltam, a bátrabbak próbálják ki Cayenne őrölt borssal. 


Hozzávalók:

2 db nagyobb cukkini
1 nagy burgonya
2 cikk fokhagyma
só, színes bors, 
delikát/ Podravka gluténmentes
2 ek. liszt/ kukorica keményítő
1 kis csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
250 ml tejszín
1 dl tejföl
20 dkg trapista sajt
pirítós/ kölesgolyó


Elkészítés:
Forró olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. A cukkinit alaposan megmossuk és feldaraboljuk rátesszük a kész hagymára, hozzáadunk annyi vizet, hogy éppen elfedje. A krumplit megpucoljuk, összevágjuk és szintén a fazékba kerül. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a  fokhagymát, friss petrezselymet és delikátot teszünk bele. Fedővel lefedve szétfőzzük a hozzávalókat, majd egy botmixer segítségével összeturmixoljuk. Érdemes ilyenkor hozzáadni a tejszínt, a tejfölt, lisztet vagy helyette a keményítőt és még egyszer turmixolni, mert a végeredmény így garantáltan csomómentes lesz. A tűzhelyre visszarakva még tetszés szerint vizet adhatunk hozzá és felforraljuk.


Tálalás:
Pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk, a gluténmentes változatban pedig bio kölesgolyó kerülhet, ami engem a levesgyöngyre emlékeztet.

Choco-Story avagy a csokoládé Brugge-ben

Köszönet Barbinak a feledhetetlen közös élményért!


Kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, a gömbölyű csokoládé, a lapos csokoládé, a lukas csokoládé. Na honnan ismerős ez?  Igen megvan,  Gombóc Artúr sorolta fel, hogy milyen csokit szeret, természetesen mindet. Ti, hogy vagytok vele? Én régebben csoki függő voltam, ma már az ínyencebb csokikat szeretem és ritkábban eszem. Mindig foglalkoztatta a fantáziámat a belga csoki és bonbon, álmomban sem gondoltam volna, hogy egy hónappal ezelőtt lehetőségem nyílik arra, hogy az egyik legszebb belga városban Brugge-ben megnézhetem a Choco-Story-t, az egyik leghíresebb csoki múzeumot. A három szintes múzeumban igazán interaktív kiállítás volt. Nagyon tetszett, hogy a történetét  is izgalmassá tették, azték és maja tárgyakat mutattak be, lego figurákból csináltak isteneknek kakaó babot áldozó őslakosokat, volt a mostani csoki gyártásról filmvetítés 5 nyelven és még sorolhatnám.

Ejtsünk  pár szót a csokiról, csak egy-két mozzanatot emelek ki, ami engem is megfogott. A kezdet kezdetén a maják és az aztékok szedték  a kakaóbabot, azzal áldoztak az isteneknek, gyakran az összetört kakaóbabba fő szertartásokon a saját vérüket belekeverték. 






A kakaóbab nagyon értékes volt például 1 db nyúlért 10 db kakaóbabot adtak cserébe, 1 db paradicsom pedig felért 1 db kakaó babbal. Később rájöttek arra, hogy ehető és elkezdték ízesíteni chili paprikával, vaníliával, kukoricával és mindezt felöntötték vízzel. Számunkra meghatározó személy Cortez volt, aki 1528-ban csokit szállított Spanyolországba, titkos recepttel. Ekkor a még csak italként fogyasztották és gyógyszerként használták, azt gondolták a szívre van jótékony hatással.



Titkos receptről annyit lehet tudni, hogy a kakaóbabon kívül volt még benne fahéj és narancs virág, majd megjelent a cukor, az ánizs, a szegfűszeg, a mandula, a mogyoró is, mint lehetséges összetevő.Nem hiába már akkor is tudtak valamit.1875-től adnak tejet a csokoládéhoz. 



Táblás formája, tehát a mai értelemben vett csokoládé a 17. századtól létezik. Ma már a bőség zavara fogad minket a választékban. Mindenki tudja, hogy a csoki boldogság hormont tartalmaz. Nemcsak, azt láttam meg, hogy Madam Pompadour milyen kávés csészéből ivott, nemcsak a száz féle bonbon forma látványával és azzal a tudással lettem gazdagabb, hogy miből áll a fehércsoki, hanem azzal is, hogy  tudom, hogy az ember nagyon szerencsés, ha olyan barátja van, aki tudja, mi a régi vágya és valóra váltja, mert egy igazi barátság megfizethetetlen.

 Rájöttem arra, hogy rengeteg évszázad újításának a gyümölcse, azaz édes élmény, ami ma hétköznapi. A csokoládé készítés művészet és természetesen az ínyencek ne hagyják ki, amennyiben éreznek magukban egy kis affinitást hozzá. Hogy én kedvet kaptam a csoki készítéshez? Legyen ez az én titkom...


süti beállítások módosítása