Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Házi lecsó télire

 
Szeretem a házi készítésű dolgokat, akár ha lekvárról, befőttről, sóba eltett vadzellerről, csalamádéról vagy éppen lecsóról van szó. Jó érzés úgy leemelni a polcról, hogy tudjuk mi van benne, hiszen mi készítettük. Régebben mindig örültem, amikor ajándékba kaptam egy-egy ilyen finom üveg csemegét, ma még jobb, mert én is ajándékozom szűk családi és baráti körben. Ne feledjétek mindig jól jön az üvegbe zárt nyár íze, ezért aki érez magában kedvet hozzá, használja ki az őszi hétvégéket és tegyen el télire egy kis lecsót. Jó főzőcskézést!
 
 Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1 kg paprika
4 nagy fej vöröshagyma
olaj, só, bors
1 e.k. cukor
nátrium-benzoát
 
 
Elkészítés:
A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk és felhevített olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a megmosott és felszeletelt paprikát.  Ilyenkor maximum fél dl vizet adhatunk hozzá, fedővel lefedve félig puhára főzzük, majd hozzáadjuk az apróra darabolt paradicsomot és egy csipetnyi sót, borsot valamint egy evőkanálnyi cukrot. Közben amíg a lecsó fő elmossuk az üvegeket. A puhára főzött lecsót üvegekbe öntjük mindegyik tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk, majd a végül egy-egy evőkanál olajat és tetővel lezárjuk.
 
 
Tipp: A receptben megadott mennyiséget természetesen felszorozhatjuk, ha nagyobb adagot készítünk.
 

 

Kárpáti borzaska


Egyik kedvenc ételem a kárpáti borzaska, amit többféleképpen lehet elkészíteni, ezért az íze egy kicsit változhat tájegységenként. A családi receptem nagyon egyszerű és pillanatok alatt kész van. Szeretem frissen sütve melegen, de természetesen, ha kihűlt akkor is nagyon finom. Milyen köretet ajánlok hozzá? Illik hozzá minden, amit szeretünk például rizibizi, krumplipüré, petrezselymes krumpli   vagy akár egy könnyed saláta egy kis  olívabogyóval és egy kicsi tokaji balzsamecettel. Jó étvágyat!

Hozzávalók:
/ 4 főre/
2 közepes burgonya
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
gluténmentes liszt
15 dkg trappista sajt
80 dkg csirkemell

Elkészítés:

A  húst felszeleteljük egy kicsit megsózzuk, burgonyát megtisztítjuk és egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Természetesen, aki szeretné a a húst kiklopfolhatja , én nem szoktam, hanem vékony szeleteket vágok. 


A reszelt burgonyához hozzáadom a tojást, a pépes fokhagymát és annyi lisztet adok hozzá, hogy az összeevőket elkeverve egy sűrű masszát kapjak. A hússzeleteket megforgatom a masszában és serpenyőben felhevített olajban kisütöm. 


Tálaláskor a tetejét reszelt sajttal megszórom vagy tejfölt is tehetünk rá.







Paradicsomos mozzarellás csirkemell

Kíváncsi voltam a véleményetekre, így hát az egyik ismert közösségi oldalon szavazást indítottam, a juhtúrós baconbe göngyölt csirkemell szállt ringbe a mozzarellás csirkemellel. Legnagyobb meglepetésemre az utóbbi győzött, így utólag titkon bevallom én a sztrapacska szerelmese vagyok. Eleget téve így az ígéretnek, jöjjön hát az olaszos ízvilágú könnyen elkészíthető csirke, amelyhez kukoricás rizst választottam köretként. A receptet bátran ajánlom a teremtés koronáinak is, mert egyszerűen nem lehet elrontani és a csajokat könnyen levehetik vele a lábukról.

Elkészítési idő: 50 perc

 

 Hozzávalók:

80 dkg filézett csirkemell
4db paradicsom
30 dkg mozzarella
375 dkg hosszú szemű fehér rizs
340 g konzerv kukorica

 
 
Elkészítés:
 
A csirkemellet folyóvízben megmossuk, majd szeletekre vágjuk és egy kis sót és oregánót szórunk rá. Egy nagy serpenyőben felhevített olívaolajban elősütjük. A megmosott paradicsomot és a mozzarellát felszeleteljük, majd a csirkemell szeleteket egy kisebb tepsibe vagy jénai tálba helyezzük. Először a felszeletelt paradicsom kerül a húsra és egy kis oregánó, majd befedjük a mozzarellával. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 percig sütjük. A rizst, amit kávéscsészével kimértünk egy lábasba tesszük és olajon üvegesre pirítjuk majd dupla mennyiségű vizet mérünk rá (a kávéscsészével), mint amennyi rizst tettünk bele. Egy kis delikátot szórhatunk bele, majd főzzük egy jó negyed óráig, amikor rizs félig puha a tűzhelyet kikapcsoljuk és hagyjuk lefedve saját gőzében megpuhulni. Végül hozzáadjuk a kukoricát és elkeverjük a rizzsel.
 
 
 Tipp: a tetejére is szórhatunk egy kis oregánót és egy kis póréhagymával is díszíthetjük.
süti beállítások módosítása