Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Van jó oldala a lisztérzékenységnek?


Egy átlagosnak tűnő esős szombat délutánon egy előre megbeszélt találkozóra siettem egy pesti cukrászdába. Miért olyan különös ez? Számtalanszor van, hogy az ember ismerősökkel, barátokkal találkozik. Ez most egy új szituáció volt olyan, mint amikor az első napodat töltöd az új munkahelyeden. Kíváncsi voltam és egy hangyányit izgatott, hogy milyen lesz, mert ahová igyekeztem ott nem ismertem senkit. Egyetlen dolgot tudtam, hogy mégis van közös vonás bennünk, mégpedig az, hogy a jelenlévők között mindenki lisztérzékeny lesz.


Miért fontos ez? Mert már több, mint négy hónapja tudom a tényt, hogy én is lisztérzékeny vagyok, de eddig nem ismertem magamon kívül egyetlen, ilyen embert sem. A világhálón kerestem rá és találtam meg Lisztérzékeny Fiatalok Egyesületét (LIFE), az ő találkozójukra igyekeztem hát, mint új tag. A cukrászda már kívülről is csábítónak tűnt és belépvén már az első benyomásom az volt, hogy jó helyre érkeztem. Guszta sütemények tömkelege csábította az embert, természetesen a hely választása sem volt véletlen, minden speciális édesség volt avagy glutén-, laktóz- vagy tojásmentes. Egy kedvesen mosolygó lány ért oda előttem, majd szinte velem egy időben mindenki megérkezett. Kiderült nem csak én nem ismerek senkit, hanem mások sem, záporoztak a bemutatkozások és az érdekes személyes történetek. Mi történt röpke három óra leforgása alatt?


Beszélgetés közben nassoltunk egy kicsit, teljesen meg voltam elégedve a Bajor alma nevezetű süti csodával. Sok fontos kérdés merült fel, hogyan oldják meg azok a családok az étkeztetést, akiknek óvodába vagy iskolába jár a gyerekük? Hol van olyan hely Budapesten, ahová elmehetünk a barátainkkal enni? Mi mit tehetünk, hogyan tudunk hasonló helyzetben lévőknek segíteni? Felbukkantak olyan problémák is, amik eddig eszembe sem jutottak. Például, hogyha 12 órás repülő útra megyek, a repülőn simán éhen halhatok, mert nem gondolnak a gluténérzékenyekre. Valamint, hogy lehet hogy külföldi országokban a McDonald's-ban van gluténmentes hamburger, míg nálunk nincs? Jó volt az érzés, amit közöttük éreztem, hogy tudják mi ez az egész és milyen ebben élni.


Hogy lesz-e folytatása ennek az ismerkedésnek? Remélem igen. Felmerült, hogy a közeljövőben szervezünk néhány közös programot. Szerintem mindig jó ötlet megismerni az ország különböző részein élő embereket, szóval minden lisztérzékeny fiatalnak ajánlom, hogy bátran legyen tagja LIFE-nak. A közösségi oldalon való jelenlétünkkel könnyedén hasznos napi információk birtokába juthatsz. Hiszen nem mindegy, hogy melyik joghurtot vagy csokit eheted meg vagy éppen melyik bioboltban van akció, vagy  egyszerűen csak tudni azt, hogy sok fiatal jár hasonló cipőben, mint te. Szerintem igaz a mondás, minden rosszban van valami jó. Csak az a kérdés, hogy meglátjuk-e benne?

Kakaós csiga



A múlthéten kaptam egy receptötletet az egyik kedves ismerősömtől. Valószínűleg, amikor meglátta a guszta képet a világhálón nagyon megtetszett neki és én jutottam róla az eszébe, ezért rögtön elküldte nekem e-mailben. Kaptam hát egy frappáns kollázsos képet egy kakaós csiga készítéséről, de recept leírás nélkül. Hogy, hogyan? Igen jól olvastad recept leírás nélkül. Kakaós csigát látván ránézésre tudtam, hogy nekem is készítenem kell egy ilyen kakaós csodát. Elővettem hát az őszi szabadságom első napján a családi receptkönyvet és megkerestem benne a kelt tészta receptjét. Az igazi könnyű kelt tészta elkészítése nagy figyelmet és precizitást igényel, bevontam hát a sütésbe az édesanyámat, hogy olyan fortélyokat lessek el, ami szakácskönyvekből nem tanulható meg. Milyen lett az eredmény? Ínycsiklandozó kakaós csiga illat szállt a levegőben és az ízével nem tudott senki sem betelni.

Elkészítési idő: 30 perc                    Pihentetés: 1 óra                 Sütési idő: 30-35perc


Hozzávalók:
50 dkg liszt /Glutenix foszlós kalács keverék/
10 dkg Rama
5 dkg cukor
3 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
5 dkg holland kakaó
10 dkg Rama
5 dkg porcukor




Elkészítés:

1. Lépés:
Az élesztőt felfuttatjuk, azaz egy bögrébe kis tejet teszünk mikrohullámú sütőben fél perc alatt langyosra melegítjük. Az élesztőt apránként morzsolva hozzáadjuk egy kávéskanál cukorral és hagyjuk erjedni.

Tipp: A hozzávaló tej hőfoka fontos, amiben az élesztőt kelesztjük. Ha túl meleg a tej, akkor az élesztőt leforrázzuk , ha túl hideg, akkor tészta lassan fog kelni vagy keletlen marad.


2. lépés:
A lisztet összekeverjük a cukorral, majd elmorzsoljuk benne a lágy vajat és hozzáadjuk a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk tésztává. A csomómentesre gyúrt tésztát dagasztjuk, addig amíg magától le nem válik a tészta az edény faláról.


3. lépés:
A tálban a tésztát egy kis liszttel meghintjük és egy konyharuhával lefedjük. Meleg helyen egy órát pihentetjük, amíg a tészta dupla nagyságúra nem kel.


4. lépés:
A kelt tésztát könnyedén átgyúrjuk, majd a gyúródeszkán sodrófa segítségével 1- 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A porcukorral, margarinnal kikevert kakaós masszát a tetején egyenletesen elkenjük.


5. lépés:
A kakaós masszával megkent tésztát vékony csíkokra vágjuk és megsodorjuk. A sodort tésztacsíkból csiga alakot formázunk és vajjal kikent tepsibe helyezzük.


6. lépés:
A csigákkal teli tepsit jól előmelegített sütőben 150 fokon 30 percig sütjük. Ha látjuk, hogy nagyon barnul a teteje, akkor alufóliát teszünk a tetejére.


Tipp: A kelt tésztát nem szabad túl magas hőfokon sütni, mert a külső kérge gyorsan megbarnul, de a belseje nyers marad.  Jól megsült tészta ismertetőjele, hogy egyenletesen világosbarna.


Tálalás:
Napokig puha marad az állaga, ha megfelelően lefedve tároljuk. Ajánlom vacsorára és reggelire kávé vagy kakaó mellé is egyaránt finom.


Füstös sütőtök krémleves


Szeretitek a sütőtököt? Én igen és az édeskés ízével bátran lehet játszadozni, attól függően, hogy mit készítünk belőle. Tavaly ősszel készítettem először sütőtök krémlevest, akkor választottam a füstölt szalonna ízére épülő kicsit édeskés, de főként pikáns ízvilágot. Idén nem volt hát kérdés, hogy újra elkészítem a levest, az igazi ízharmónia kulcsát most találtam meg. Fogadjátok hát szeretettel a füstös sütőtök krémlevest. Jó étvágyat hozzá!


                                                                                                            Elkészítési idő: 50 perc


Hozzávalók:
1 db nagy sütőtök
15 dkg füstölt szalonna
15 dkg kolbász
15 dkg trappista sajt
1 db vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
2 dl tejszín
3 ek. tejföl
2 ek. rizsliszt
só, szinesbors, 
delikát


                                Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk és meghámozzuk, majd kisebb szeletekre vágjuk. Közben az üreges részéből a magját eltávolítjuk egy evőkanál segítségével.  A szalonnát apróra vágjuk egy kicsit olajat teszünk alá, csak éppen ennyit, hogy amíg zsírja nincsen ne sercegjen és üvegesre sütjük. A megpirított szalonnát egy tányérba kivesszük és a belőle kisült zsírban az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzá adjuk a fokhagymát és azt is kicsit pirítjuk. 


A felkockázott tököt és a szalonnapörcöket  hozzáöntjük és annyi vizet öntünk rá, amíg el nem lepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és delikátot teszünk bele. A frissen őrölt színes borsot ajánlom mindenkinek, szinte mindig ezt használom, nemcsak a látványa kellemes, hanem az íze is intenzívebb a friss darálás miatt.  Fedővel lefedve puhára főzzük a hozzávalókat, majd egy botmixer segítségével összeturmixoljuk. Érdemes ilyenkor hozzáadni a tejszínt, a tejfölt, lisztet és még egyszer turmixolni, mert a végeredmény így garantáltan csomómentes lesz. A tűzhelyre visszarakva tetszés szerint vizet adhatunk hozzá és felforraljuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk egy serpenyőben ropogósra átsütjük.


                                                                        Tálalás:
Melegen tálaljuk tetejét meghintve reszelt sajttal. A sütőtök  kellemes édes ízét egy kis sült kolbász karikával ellensúlyozhatjuk így lesz az édes és a sós íz aránya tökéletes, megbolondítva egy kis füstölt pikantériával.



süti beállítások módosítása