Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Székelykáposzta


Az ősszel gyalult káposztát tettem be cserép  hordóba savanyú káposztának. Finom ropogós lett íze karácsonyra, így azt gondoltam, hogy ideje felhasználni és főzzünk hát székelykáposztát. A káposzta tele van C- vitaminnal,  mindenkinek ajánlom, ezt az egyszerű receptet.


Hozzávalók:
/ 4 főre/

50 dkg sertés hús
50 dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
só, bors, pirospaprika
olaj

Elkészítés:

Elsőként a pörköltöt tesszük oda. A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával és rögtön egy fél pohár vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen. Hozzáadjuk a felkockázott húst, amelyet kevergetés mellett átsütünk, majd tetszés szerint adunk hozzá még vizet és jöhetnek a fűszerek, egy kis só, csipetnyi bors és lefedve puhára főzzük.


 A savanyú káposztát átmossuk hideg vízzel, majd bő olajon egy lábasban megpirítjuk szintén vizet adunk hozzá és lefedve puhára pároljuk.


Végül a párolt káposztára ráöntjük a pörköltöt és 5-10 percig összekeverve főzzük.


Tálalhatjuk tejföllel és kenyérrel, de az íze önmagában is megállja a helyét.
 Jó étvágyat!




Citromos keksz gluténmentesen


Karácsonykor gondolt rám San Lorenzo a szakácsok védőszentje, mert a fa alatt  konyhai ajándékok is voltak. A mai napig nagyon szeretem az olasz kekszeket, bár már megtanultam gluténmentesen finom kekszeket sütni,  a nagy szívfájdalmam  az volt, hogy külsőre egyik sem fog úgy kinézni, mint a bolti aprócska kekszecskék. Ezt a tényt nem említettem senkinek, de csodák csodája egy biscotti készítő szerkentyűt kaptam 20 féle cserélhető formázó fejjel. Ott álltam hát karácsony másnapján és mint egy kislány neki láttam a keksz gyártásnak igaz, hogy süti volt otthon bőven. Először túl híg lett a tészta elfolyt  a keksz, aztán meg túl sűrű lett és rajta a ragadt a kinyomó fejen. Így történt hát, hogy 5 tálca csillag alakú kekszet szomorúan szaggattam ki és csalódottan tettem le az ajándékot. Azt mondják, hogy mindennek megvan a maga ideje, azonban az első akadálynál nem szabad megtorpanni. Eldöntöttem legközelebb rájövök a titok nyitjára és  lesz olasz biscotti, addig is szerencsére isteniek lettek a citromos kekszek.
Hozzávalók
4 tojás sárgája
500 g rizsliszt
250 g cukor
20 dkg vaj /margarin
75 ml tej
1 citrom héja
 
Elkészítés:

Először lisztet összekeverem a cukorral, majd egyesével elkeverem benne a tojássárgáját és hozzáadom mikróban megolvasztott vajat és végül  a apránként a tejet. Alaposan elkeverem a hozzávalókat és egy csomómentes tésztát kapok, amibe a bele reszelek egy egész citromnak a héját és belekeverem. Belisztezett nyújtó deszkán sodrófa segítségével 1,5  cm vastagságúra elnyújtom, majd tetszés szerinti formával kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt és kivajazott tepsibe helyezem a sütiket és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük.

 


Tipp: Nem érdemes vékony sütiket szaggatni, mert a  rizslisztből sütött sütik könnyen eltörnek.

süti beállítások módosítása