Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Csokis madeleine


A kellemes hangzású francia süteménnyel először egyetemista koromban találkoztam. Bevallom magyar szakosként Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényében, mindig csak a süteményes jelenetig jutottam el, amely oly híressé vált a könyvből. Az elbeszélő egy madeleine- nek nevezett süteményt merít a teájába és az íze felidézi a gyermekéveinek hangulatát. Hol találkoztam újra ezzel a süteménnyel? Egyik este örömsütést csináltunk, nagynéném csak annyit mondott készítünk madeleine-t, tetszeni fog neked. A lisztet, Heni ötletére kicseréltük pudingra, így gluténmentes lett a francia finomság. A madeleine-nek, ami húsz perc alatt elkészült, rá fél órára már csak morzsája maradt.

Hozzávalók:
2 csomag étcsokoládés pudingpor
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kk. sütőpor
2 tojás

Elkészítés:

1. A tojásokat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a pudingot.

2. A vajat mikróban felolvasztjuk és hozzáadjuk cukros masszához.

3. A csomómentesre kevert tésztát 10 percre hűtőbe tesszük, hogy sűrűsödjön egy kicsit.

 4. Majd szétkanalazzuk a szilikonos madeleine formába.

5. Előmelegített sütőben 190 fokon 10-15 percig sütjük.

Tálaláskor porcukorral hintjük meg és különböző alakzatot rakhatunk ki belőle.

Jó étvágyat!

Csokoládé fondant Gordon Ramsay receptje alapján


Mivel lehetne egy egy éves gasztroblog szülinapot ünnepelni? Hát persze, hogy Gordon Ramsay-vel és egy csupa csokis finomsággal. Életemben először készítettem forró csokoládé fondant és isteni lett az íze. Finom langyos csokoládés tészta rögtön elolvadt az ember szájában. Bevallom egyetlen szépséghibája lett, mert 2 percre még visszatettem a sütőbe, hogy ez a tészta még tuti nem jó.  Hogy mi az? Amikor elvágtam a forró csokoládé nem folyt ki a sütiből, mindenesetre legalább nem úgy jártam, mint a sztár főzős műsorban az egyik celeb, akinek összeesett. Először egy kicsit elszomorodtam, hogy nem lett tökéletes, de amikor azt láttam a család öt perc alatt eltünteti az egészet, már nem zavart. Jól sikerült, tehát a Gordonos ínyenckedés, így ajánlom a receptet mindenkinek.



Hozzávalók:

100 g Rama
4 ek. kakaópor
100 g 70% -os csokoládé
100 g liszt / lisztérzékenyeknek Mantler/
240 g kristálycukor
2 db tojás
2 tojásfehérje





Elkészítés:
Az apróra vágott csokoládét és a vajat  gőz felett felolvasztjuk ( forrásban lévő vízzel teli fazék fölé van helyezve a lábasunk), majd a kakaóport hozzáadva egyenletes csokoládé krémet kapunk. A tojásokat , a tojásfehérjét és a cukrot egy tálban elektromos habverővel habosra verjük. A langyosra kihűlt csokoládékeverékhez hozzáadjuk a felhabosított cukros tojást. Fontos, hogy a csokis massza ne legyen forró, mert kicsapódik benne a tojásfehérje. Végül a lisztet adjuk hozzá és csomómentesre elkevert tésztát beleöntjük a szuflé formákba. Előmelegített sütőben 160 fokon 12 percig sütjük.Tálalhatjuk vanília fagylalttal vagy baracklekvárral, de az íze önmagában is isteni.


süti beállítások módosítása