Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Póréhagymás-sonkás csőben sült tészta


Itt tavasz vagy inkább itt a nyár? Elég szeszélyes az időjárás, mindenesetre itt van a poréhagyma szezonja, amit nemcsak azért szeretek, mert olcsó alapanyag, hanem mert sok mindenbe felhasználható.  Egy jó kis hagymalevest bármikor gyorsan meg lehet főzni vagy egy sima tojásrántottát is fel lehet vele dobni.  Ez alkalommal jénaiban sült tésztát bolondítottam meg vele, a megpirított póréhagyma és a füstölt sonka remek ízharmóniát teremtett.

Hozzávalók:
500 g csavart tészta
/gluénmentesnek a Pasta d'oro tészta/
200 ml főzőtejszín
1 db póréhagyma
2 dl tejföl
20 dkg trappista sajt
10 dkg krémfehérsajt
só, bors, kakukkfű
csípős curry

Elkészítés:

1.      A tésztát forrásban lévő vízbe öntjük, csipetnyi sót szórunk a vízbe és egy kis étolajat öntünk bele, hogy ne tapadjon össze a tészta. A tésztát félig puhára főzzük kb. 10 perc alatt és leszűrjük.
2.   A sajtot apró lukú sajtreszelőn lereszeljük egy kis tálkába.
3.   A póréhagymát apróra vágjuk és serpenyőben megpirítjuk, majd a sonkát is kis kockákra aprítjuk.


4.   A krémfehérsajtot darabokra vágjuk, hiszen jobb,  ha a tésztában egyenletesen mindenhol van.
5. A póréhagymát, a sonkát, a tejszínt, valamint a sajtokat összekeverjük egy nagy tálban a tésztával, majd sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kakukkfűvel.
6.   Következő lépésben a tejfölbe ízlés szerint csípős curry-t keverünk.
7.  Az elkészült mártást egyenletesen eloszlatva ráöntjük a jénaiba beleöntött tészta tetejére és meghintjük egy kis reszelt sajttal.


8.   Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tetejét egy kicsit megpirítjuk.


8. Melegen  póréhagymával és csipetnyi reszelt sajttal díszítve tálaljuk.




Jó étvágyat!

Pataky tálban sült pikáns csirkecomb édesburgonyával


Régóta vágytam egy cseréptálra, nemrég az egyik barátnőm édesanyjától örököltem egyet. Nekem egy ilyen tál felbecsülhetetlen eszmei érték főleg, ha családi örökségből származik. Gondoltam kipróbálom és  a választásom  pikáns csirkecombra esett édes krumplival, ami mellé még zöldségeket válogattam. A tálat előző este beáztattam, mivel teljesen új volt. Hogy milyen lett a benne készült étel íze? Az ízek zamatosan összeértek a hús pedig egyben puha és ropogós lett. Kenyeret is sütöttem már benne azóta, de ez már egy másik történet lesz.

                                                                       Naninak!


Hozzávalók:
/4 főre/
5 db alsó csirkecomb
3 db édesburgonya
2 db sima burgonya
2 db sárgarépa
2 db lila hagyma
3-4 fej fokhagyma
10 dkg bacon
grill fűszerkeverék
só, bors, majoranna
pici olaj a tál aljára



Előkészület:
Ha új Pataky vagy római tálunk van az első sütés előtt egy éjszakára vízbe áztatjuk. Ha már használt tálról van szó, akkor sütés előtt 2 óráig áztatjuk vízbe. Az alapanyagokat megpucoljuk, a krumplikat felkockázzuk, a hagymákat felkarikázzuk, bacont vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát elharmadoljuk majd hosszában szintén három darabra vágjuk. A  csirkecombot megmossuk és egy negyed órára bepácoljuk, azaz megdörzsöljük sóval, grill fűszerkeverékkel és majorannával.

Elkészítés:
A tál aljába egy pici olajat teszünk majd kibéleljük a baconnel, aztán ráteszünk egy kis  lilahagymát, amit az édesburgonya követ.



Kétféle burgonyát használtam hozzá, mert nem szerettem volna ha túl édes lesz a köret. Az édesburgonya, mintahogy a neve is jelzi édeskés ízű és egy kicsit a sütőtökre emlékezteti az embert.


Ezután rákerült még egy sor lilahagyma, aztán a sárgarépa és ízlés szerint borsot őrlünk rá.


Végül a tetejére a pácolt csirkecombok következnek, fokhagymával megszórva.


A tálra rátesszük a tetejét és betesszük az előmelegített sütőbe, ahol 1-1,5 órán át 180 fokon sütjük.


A lefedett tálban ropogósra sül a csirke, nem is kell külön pirítani.


Melegen tálaljuk.


Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása