Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Csokis-meggyes muffin


Az egyik  barátnőm isteni muffin receptje következik, mindig ott alvós bulikba, közös nyaralásra, kirándulásra süti nekünk és persze mi nem tudunk betelni vele. Elárulta nekem a tökéletes csokis-meggyes muffin titkát, úgy gondoltam megosztom veletek, hogy ti se maradjatok ki a jóból.

Köszi Ildi a receptet!                                                               Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók:

15 dkg liszt Mantler liszt
/aki nem lisztérzékeny normál liszt/
10 dkg étcsoki
10 dkg margarin
10 dkg meggy lekvár
2 tojás
15 dkg cukor
3 ek. meggylé
1 tk. sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
kb. fél üveg kimagozott meggybefőtt

Elkészítés:

Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habverő segítségével habosra keverem. A vajat mikróban megolvasztom, hogy folyékony legyen (de ne meleg) és belekeverem a tojásba. Majd belekeverem a meggylét, a meggy lekvárt és a sütőporral elkevert lisztet. 
Csomómentesre keverem a masszát és  beleteszem a meggyet és az apró kockákra vágott csokit. Szilikonos muffin formába kanalazom és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütöm. Tálaláskor porcukrot szórhatunk rá vagy csokoládéval díszíthetjük.




Szezámmagos kapros juhtúrós keksz

 
 
Ugye szeretitek az intenzív ízeket? Aki igen, annak ajánlom figyelmébe a jellegzetes ízű juhtúrót, amit számtalan formában felhasználhatunk. Egy egyszerűen elkészíthető juhtúrós keksz következik egy csipetnyi borssal és kaporral fűszerezve kiváló sós desszert, de remekül passzol a reggeli teánkhoz is.
 
Hozzávalók:
15 dkg juhtúró
15 dkg Mantler liszt
5 dkg rizsliszt
/Aki nem gluténérzékeny, annak 20 dkg sima liszt/
2 tojás
5 dkg vaj
1 ek. tejföl
1-2 ek. szezámmag
1-2 ek. szárított kapor
1 csipetnyi só
1 csipetnyi bors
 

 
Elkészítés:
1.A lisztbe keverjük bele a fűszereket, majd adjunk hozzá egy tojást, a tejfölt, a puha vajat és az összetört juhtúrót. Dolgozzuk tésztává az egészet össze.
 
 
 
2. A liszttel megszórt nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát. A tojást villával habosítsuk fel egy pohárban és szilikon ecset segítségével kenjük meg vele a tészta tetejét.
 
 
3. A tésztát  szórjuk meg szezámmaggal.

4. Egy kés segítségével vágjuk fel kisebb négyzetekre a tésztát.

 
5. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 15 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
 
 
 
Tipp: Gluténmentes változatban érdemes több részre szedni a tésztát és úgy kinyújtani, mert a speciális lisztekből készült tészta eléggé  törékeny. Sajtimádók szezámmag helyett reszelt sajttal is megszórhatják, így is igen finom.
 
 
 
 
 
 
süti beállítások módosítása