Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Süsü muffin, a sárkányfűárus receptje alapján


Minden évben május utolsó vasárnapja a gyerekekről szól, ezért sok  helyen gyermeknapi programokkal készülnek. Gyerekként én is mindig vártam ezt a napot. Most, hogy már felnőtt sorba lépett az ember, a körülöttem lévő gyerekeket kényeztetem. Egy kis édesség mindig jól jön, így a holnapi kiránduláson a barátaim csemetéi, Süsü muffint kapnak. Süsü kalandjai volt a kedvenc mesém és akkoriban még sokszor bakelit lemezről hallgattuk otthon. Az elnevezés az élénk zöld színről ugrott be. Hogy milyen a sütemény ízesítése? Citromos-vörös áfonyás egy csipetnyi csokoládéval. Az elkészítése során én is remekül szórakoztam az ételfestékkel, vidám móka volt a sütés. Gyermeknapkor nemcsak a gyerekekre kell gondolni, hanem a szülőknek is jár egy finom desszert. A süsü muffin tejszínhabbal megbolondított változata, tehát remekül  passzol a délutáni kávéhoz.

Hozzávalók:
3 dl liszt
/gluténmentes liszt Schär Mix C/
1,5 dl cukor
2 dl tej
2 tojás
1/2 csomag sütőpor
1 citrom héja
1/2 citom leve
50 g étcsokoládé
50 g vörös áfonya
0,75 dl étolaj
1 csomag vaníliás cukor
sárga és kék ételfesték

Elkészítés:

Egy tálba beleöntjük a mérő edénnyel kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. 


Majd beletesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, az olajat. A tésztát csomómentesre keverjük és belereszeljük a citrom héját.



Hozzáadjuk a vörösáfonyát a tésztához.


Az étcsokoládét apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk a tésztához, majd elkeverjük benne.


A tésztát három egyenlő részre mélytányérokba osztjuk  és tetszés szerint ételfestékkel színezzük.


Az elkevert kész masszát  egy evőkanállal egységesen elosztva és közben a színekkel játszadozva a muffin formákba töltjük.


 Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a muffinunk megsült? Egy fogpiszkálót az egyik közepébe szúrunk és hogyha már nem marad tészta rajta, amikor kiemeljük kész is a finom kis édes tünemény.


Tálaláskor a gyerekeknek színes cukor díszekkel szórjuk meg.


Gondoltam a szülőkre is, akiknek egész évben gyereknap van, így a tejszínhabos változata remekül passzol a délutáni kávéjukhoz.


Jó étvágyat!

Narancsos bonbon szemek


A legegyszerűbb bonbon recept következik, amit mindenki el tud készíteni. Kevés idő állt a rendelkezésemre, mert másnap reggel korán kellett kelnem, hogy időben odaérjek az ország másik felében lévő kollégákhoz. Gondoltam ne legyen semmi extra, így a tölteléket kihagytam, mert nagy mennyiségben volt szükségem finom ajándékba adható bonbonra. Szeretek csokoládéval dolgozni, mert tetszés szerint és könnyen ízesíthető. A narancsos bonbon szemekkel sikerült meglepetést okoznom és mosolyt csalnom az arcokra.

Hozzávalók:
150 g étcsokoládé
1 db narancs lereszelt héja
3-4 ek. főzőtejszín 
1 vaníliarúd / vagy vanília aroma

Elkészítés:
A vaníliarúdból a vaníliát kikaparom és hozzáadom a tejszínhez, majd a  tejszínt kisebb lábasban takarék lángon kezdjük el melegíteni. A csokoládét apró darabokra tördelem és hozzáadom a tejszínhez, amikor az forrni kezd. Folyamatos kevergetés mellett folyékonyra olvasztom fel a csokoládét és hozzáadom a narancs héját is. A forró csokoládéval a bonbon formát megtöltöm. A szilikonformát mélyhűtőbe teszem és megfagyasztom, majd a kész bonbont praliné papírformákba tesszük és  miután kiengedett fogyasztható. Teljesen szilárd csoki állaga lesz.

Tipp: Bármilyen bonbon formát használhatunk, ha nincs ilyenünk még a szilikonos jégkockatartó is jó.

Süssünk szalonnát a szabadban!


Végre itt a jó idő, így hát minél többet süssünk főzzünk kint a szabadban. Remek családi vagy baráti összejövetel lehet, egy kis nyársalás ebéd vagy vacsora időben. Nem kell hozzá semmi más csak egy kis paradicsom, paprika, hagyma és természetesen szalonna. Használhatunk boltban kapható nyársat,  bár én a fából faragottra teszem le a voksom. Egy kis nyársfaragás az est része, a tűz körül ülve jókat lehet beszélgetni, aztán a csillagokat nézve a világot is megválthatjuk.

Hozzávalók:
paradicsom
paprika
kenyér
vagy gluténmentes kenyér
szalonna
csípős zöldpaprika
burgonya
alufólia
vaj

Elkészítés:

Megmossuk majd felvágjuk apró szeletekre a paprikát, a paradicsomot, a hagymát és tetszés szerint megpakoljuk a kenyereket. A szalonnát vékonyan vagdossuk be, miután már ráhúztuk a nyársra. Szalonnát sütni a legjobban parázs felett lehet, azonban már előtte is sütögethetjük egy kicsit a tűz felett.


Nálunk a szalonnasütés velejárója a parázsban sült krumpli. A burgonyát egyével megmossuk és alufóliába csomagoljuk és a parázsba tesszük, hogy ott átsüljön. A szalonnáról  lecsurgó zsírral megcsepegtetjük a kenyeret, amit melegen  érdemes fogyasztani. A parázsban sült meleg  krumpli íze vajjal megkenve enyhén megsózva isteni.


süti beállítások módosítása