Hatásos tippek a megfázás ellen, azaz rendel a konyhapatika

újonnan2

Rossz közérzet és fájó torok? Ismered az érzést, amikor  a buszon vagy a metrón a mellettünk álló ránk köhög és mi rögtön arrébb menekülnénk, de a tömegben nincs hova? Hogyan orvosolhatjuk a tüneteket könnyedén vagy  hogyan vészeljük át náthamentesen a téli időszakot? Következzen néhány jól bevált otthoni gyógymód, hogy ne keljen százas papír zsebkendővel ágynak dőlnünk!

 1. Igyunk forró mézes citromos gyömbér teát!

A gyömbér kitisztítja a légutakat és fájdalomcsillapító hatású. Este kapcsoljuk ki a tévét és egy jó könyv társaságában dőljünk hátra egy kis gyömbér teával.

2013-09-22 11.38.18

Hozzávalók:
kis darab gyömbér
(kb.1-1,5 centis)
1 db zöld tea filter
2,5 dl víz
citrom
méz

Elkészítés:
A kis darab gyömbérünket pucoljuk meg, majd reszeljük le vagy vágjuk kis vékony darabokra. Nem érdemes nagyobb darab gyömbért használni egy bögre teához, mert aki kóstolta nyersen az tudja, hogy intenzíven csípős a gyömbér íze. A bögre aljára tett gyömbért leforrázzuk és körülbelül 30 percig állani hagyjuk. Érdemes még zöld tea filtert is tenni bele, hiszen az sok antioxidánst tartalmaz, ám a filtert 10 percnél tovább ne hagyjuk benne. Ízlés szerint mézzel és citrommal ízesítjük, majd forrón fogyasztjuk.

2. Vitamin turmix 10 perc alatt!

Erősítsük az immunrendszerünket vitamin turmixxal.  Nem kell hozzá más csak egy kis citrom, grapefruit, alma, sárgarépa és méz és  a bátrabbak egy kis darab nyers gyömbért rakhatnak hozzá. Egy pohár vitamin- és egyben energiaturmix feldobja a  szürke téli hétköznapokat!

megfazas1

Hozzávalók:
2 db sárgarépa
2 db alma
2 db grapefruit
1 citrom
ízlés szerint méz

Az almát, a répát és a gyömbért megpucoljuk turmix gépbe tesszük és felaprítjuk.  A grapefruitnak és citromnak a kifacsart levét hozzáadjuk, majd mézzel ízlés szerint ízesítjük.

3. Főzzünk fokhagyma krémlevest!

Tudod, hogy a fokhagyma mitől egészséges? Nem a vámpíroktól való védelemre gondolok!:) A fokhagymában kimutatták az allicin nevű anyagot, amely elpusztítja a baktériumokat.  A régi idők emberei is ismerték a jótékony hatását, hiszen a nyers fokhagyma és a belőle készült ételek régóta a hagyományos népi gyógyászat elemei.

DSC01280 (1)

Hozzávalók:
10-12 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
250 ml főző tejszín
só,fehér bors, delikát
liszt, olaj
1,5 dl tejföl

Elkészítés:
Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd kis idő után hozzáadjuk a fokhagymát, amit egy kicsit pirítunk. Ezt követően öntünk hozzá fél liter vízet és fűszerezzük  sóval, fehérborssal, delikáttal. Forrás után a lángról levéve hozzáadjuk az egy evőkanálnyi lisztet, a főzőtejszínt , a tejfölt és összeturmixoljuk. Hozzáöntünk egy liter vizet és újra felforraljuk. Apróra vágott petrezselyemmel meghintetjük és 10 percig főzzük.
Mutatós cserép tálkában, reszelt füstölt és parmezán sajttal, pirított kenyér kockával vagy leves gyönggyel egyaránt. Aki szereti az intenzitását növelni a pirított kenyér szeletet kockázás előtt megkenheti nyers fokhagymával és egy leheletnyi olíva olajjal.

 4. Együnk sok savanyú káposztát!

A savanyú káposztának igen magas a C-vitamin tartalma, ezért együnk belőle sokat. Ugyan ki tudna egy jól elkészített székely káposztának ellenállni?  Természetesen nyersen is fogyasztható pirítós vagy melegszendvics mellé.

1383967_655093281177375_356460663_n (1)

 

5. Méz és fekete retek kúra:

Vásároljunk fekete retket, alaposan mossuk meg és felezzük el. A belsejét kaparjuk ki és öntsünk bele mézet. Hagyjuk állni a mézet benne körülbelül két órán át. A méz az összes vitamint és nedvességet kiszívja retekből, amikor az állagán látjuk, hogy hígabb akkor igyuk  meg. Kúraszerűen alkalmazzuk reggel és este két héten át és megerősödik a szervezetünk védekező képessége.

 

DSCF4108

A legegyszerűbb tanács a legfontosabb, miszerint  szánjuk egy kis időt magunkra. Rendezzük a gondolatainkat, hiszen a gyógyulás mindig a pozitív gondolkodás erejében rejlik.

fakanál2