Édes Napok, édes kalandozás az ízek fellegvárában
Idén is megrendezésre került a Budai várban a nagyszabású csokoládé és édesség fesztivál. Rengeteg program várta a látogatókat, a történelmi helyszín a gyönyörű kilátással már önmagában is hangulatos keretet teremtett. A vasárnapi őszi napsütésben a standok között sétálgatva megkapó látvány volt a rengeteg kézműves csokoládé.
Meg is állapítottam, hogy csokoládé készítő mesterek kreativitásának semmi sem szabhat határt. Láthattunk állatfigurákat, csokoládé nyalókákat, számtalan alakú és ízű bonbont, csokoládé CD-t vagy akár csokoládéból készült szerszámos készletet is.
Úgy éreztem magam, amikor valaki megkérdezte tőlem melyik a kedvenc csokoládém, mint Gombóc Artúr, aki "habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon."
Idén azt tapasztaltam, hogy még több figyelmet kaptak az étel allergiások, hiszen rengeteg glutén-, cukor- tojás- és tejmentes édesség közül lehetett választani.
A kiállítók között sétálgatva Delicia az ártatlan élvezet standja megragadta a figyelmem, ahol ötféle magból készült kenyeret kóstoltam meg. Isteni ropogós volt az íze, rá is kérdeztem a kenyérsütésük titkára. Így az otthoni kenyérsütés rejtelmeiről beszélgettem a Andrássy Katalinnal, aki egy egyszerű praktikát osztott meg velem. Érdemes fazékban sütőben sütni a kenyeret, az első tíz percben 200 fokon majd 180 fokon süssük tovább. A sütőből való kivétel előtt 5 perccel vizes ecsettel kenjük meg a tetejét, mindössze ennyi a gluténmentes ropogós héjú kenyér titka.
A házi sütemények kedvelői több program közül is tudtak választani a Miele gasztroszínpadán. A Miele Sztár Séfje Kis Sándor és Czipán Anett egy közös bemutatón megmutatta a közönségnek, hogy hogyan készül a Galette, a francia pite. Közvetlen és humoros beszélgetés közepette készült a sütemény, valamint látszott, hogy Anett profin mozog a konyhában.
Maga a pite egy kerek palacsintára emlékeztet, aminek a feltétje egyszerűen őszibarack darabokból áll és gorgonzola sajtból, a tészta szélei pedig végül körben felhajtásra kerülnek.
A rusztikus kinézetű sütemény egyszerűségével lenyűgözi az embert, az őszibarack és gorgonzola sajt ízvilága pedig tökéletesen kiegészíti egymást.
A bemutató után Kis Sándorral pár szót tudtam váltani és amikor kiderült, hogy én is sokat sütök-főzök és írok is róla, egyszerűen azt mondta, "szeretem a gasztrobloggereket, mert ti jól tudtok főzni". Hát úgy gondolom, hogy sokat tanulhatunk a Miele Sztár Séfjétől.
Megemlíteném még fitness kürtöskalács finomságát, a Gelato Rosa rézpálcával rózsaalakúvá formált egzotikus ízű fagylaltjait. A kávé rajongók is találhattak maguknak meglepő különlegességeket, érdemes volt megkóstolni például a sütőtökös café lattét.
A jó idő, a színes csoki kavalkád, az érdekes program sorozatok és a sok finomság megkóstolása után mindenkinek javaslom, hogy a következő Édes Napok fesztivált semmiképp ne hagyja ki!