Zsályás sárgarépa-krémleves, amit öröm kanalazni
A levelesek közül a krémlevesek a kedvenceim, mert számtalan ízvilágot találhatunk ki. Kreativitásunknak semmi sem szabhat határt, ha jól össze tudjuk válogatni, hogy milyen zöldség és fűszer passzol egymáshoz. Évekkel ezelőtt vendégségben, a barátnőm ebédre előételként sárgarépa-krémlevessel kínált, meglepően jó volt az íze, a leves színe pedig egyszerűen lenyűgözött. Akkor megfogadtam, hogy otthon én ki fogom próbálni, aztán teltek múltak az évek és az ötlet feledésbe merült. Idén tavasszal azonban a piacon a zsenge csomós sárgarépa láttán beugrott, hogy most elkészítem. Markáns fűszernek a zsályát választottam, aminek a jellegzetes íze remekül illik a zsenge sárgarépához. Hogy milyen lett a végeredmény? Egy könnyed, ám laktató leves, ami vidám színe miatt szinte eteti magát.
Hozzávalók:
450 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 db burgonya
200 ml főzőtejszín 10%-os
só, bors ízlés szerint
2 db leveskocka
10 dkg trapista sajt
étolaj
zsálya
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd a felkarikázott sárgarépát egy-két percig sütjük. Felöntjük vízzel hozzáadjuk a felaprított burgonyát. Sóval, borssal, leveskockával és zsályával ízesítjük. A zöldségeket puhára főzzük, aztán krémesre turmixoljuk. Végül hozzáöntjük a tejszínt és felfőzzük.
Tálalhatjuk levesgyönggyel, sajttal és pirítós kockákkal.
Jó étvágyat!