Gyömbéres-fahéjas keksz: az ünnepi várakozás íze
Az emberek többsége november közepén már akarva akaratlan gondol a karácsonyra. Az üzletek kirakatai is karácsonyi díszben pompáznak, a körúton már látszik a díszkivilágítás. Hogyan hangolódjunk rá a konyhában az ünnepi hangulatra? Kezdjük a jellegzetes karácsonyt idéző fűszerek ízvilágával, használjuk gyömbért, fahéjat, csillagánizst, narancsot, szegfűszeget az édességek ízesítésekor. Az ünnepekig jól eshet egy-egy finom kekszet elmajszolni egy jó forralt bor mellett miközben eszünkbe juthat gyermekkorunk karácsonya...
Ráhangolódásként jöjjön a gyömbéres-fahéjas keksz!
Hozzávalók:
2 bögre amaránt liszt
2 bögre rizsliszt
(nem lisztérzékenyeknek sima búzaliszt)
1 csésze nyírfacukor
1/2 csomag sütőpor
1 tk. őrölt gyömbér
1/2 bögre margarin
1/2 bögre tej
1 tk. fahéj
1 marék mazsola
2 tojás
Elkészítés:
Egy tálban a liszteket összekeverjük a sütőporral, a nyírfacukorral majd hozzáadjuk a tojást és az olvasztott margarint végül a tejjel elkeverve tésztává gyúrjuk. Végül ízesítjük gyömbérrel és fahéjjal. A kész tésztát hűtőben 1-2 órán keresztül pihentetjük. Majd liszttel megszórt gyúródeszkán a tésztát vékonyra nyújtjuk, végül egy pohár segítségével kerek kekszeket szaggatunk ki és a tetejét mazsolával díszítjük. Előmelegített sütőben kivajazott és liszttel megszórt tepsiben 180 fokon 15 percig sütjük.
Jó étvágyat! :-)