Thai csirkeleves, amiből sohasem elég

20160320_161022 (1) (2)

Körülbelül egy éve rabul ejtetett a thai konyha jellegzetes édes és egyben csípős ízvilága. Az egyik budapesti a thai étteremben végig kóstoltam a curryket, amik tulajdonképpen olyanok, mint nálunk a leves. A következő lépés az volt, hogy beszereztem piros, zöld és sárga curryt, aztán kiderítettem, hogy hol és milyen árban lehet kókusztejet kapni. Végül amikor minden alapanyag meglett hozzá, akkor aztán otthon neki láttam thai levest főzni és már az első saját levesemnek is hatalmas sikere lett. Örömömben elkezdtem áradozni az isteni levesről, aminek hatására elkezdték főzni,  a kollégáim, a családom, édesanyám kolléganői, sőt még a 77 éves nagymamám kedvence is lett. Sokszor mondják, hogy nincs új a nap alatt, hiszen már recepteket látni a tévében, a magazinokban, az interneten. Nem cáfolnám meg ezt a véleményt, azonban az tény, hogy mindig lehet új ötleteket találni és egyedi ízvilágot kóstolni. Mi az igazán finom étel titka?  Az, hogy az ember örömmel készíti el. A thai csirkelevest az ínyenceknek ajánlom! Vigyázat gyorsan fogy!

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
2  nagy szál sárgarépa
1-2 db pritamin paprika
1/2 kígyóuborka
3-4 tk. curry paszta (sárga, zöld vagy piros)
koriander
1 szál citromnád
2  db limelevél
só, delikát
400 ml kókusz tej
3 liter víz

A  curry paszták közül bármelyiket használhatjuk, vigyázzunk azonban  a pirosban a legtöbb chili, ezért abból kevesebbet érdemes beletenni. Abban az esetben, ha a nem sikerül beszereznünk  friss zöld koriandert,  limelevelet vagy  citromnádat, a levest akkor is ugyanúgy elkészíthetjük csak  édeskésebb lesz az íze.

Elkészítés:
Folyóvíz alatt alaposan megmossuk a csirkemellet, majd vékony csíkokra vágjuk. Kevés étolajon a csirkemell csíkokat megpirítjuk, majd kevés vizet adunk hozzá, amit egy kis delikáttal és csipetnyi sóval ízesítünk.  Hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott sárga répát és fedővel lefedve félig puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a paprikát és felkarikázzuk az uborkát végül ezeket is hozzáadjuk, fűszerezzük curryvel, citromnádat teszünk bele és apróra vágott friss koriandert. A hozzávalókat puhára főzzük és végül hozzáadjuk a kókusztejet és egy-két percig forraljuk.

20160320_160935 (3)

Melegen tálaljuk és ízlés szerint tehetünk bele rizstésztát.
Jó étvágyat!