Kolbászos-sonkás rizzsel töltött kakkukfűves gombafejek nosztalgikus hangulatban

20161029_162748

A gomba kapcsán mindig a kedvenc gyerekkori mesém jut az eszembe, amikor az erdőben az állatok egy tisztáson lévő gomba alá menekülnek. Sorban egymás után érkeznek és kéredzkednek be a kalapja alá, majd csodálkoznak rajta, hogy egy  kis gomba alá öten is befértek. Nemhiába, hiszen a gomba mérete megnőtt az esőben, ők pedig ennek köszönhetően menekültek meg a bőrig ázástól. A gombafej nemcsak Szutyejev meséjében értékes, hanem az ínyenceknek konyhában is, mert a frissen sült töltött gomba íze isteni. Az elkészítése nagyon egyszerű, ezért a kezdők is bátran kipróbálhatják!

20161029_162836

Hozzávalók:
5 dkg előfőzött rizs
500 g  csiperke gomba
6 ek. tejföl
5 dkg sonka
5  dkg kolbász
kakukkfű, só
1 gerezd fokhagyma
3 dkg sajt
petrezselyemzöld

20161029_162549

Elkészítés:
A gombafejeket megpucoljuk és a sonkát, a kolbászt és a petrezselymet apróra vágjuk. A rizst előfőzzük, majd hozzáadjuk a sonkát, a kolbászt, az újhagymát, a petrezselymet, reszelt fokhagymával valamint kakukkfűvel, sóval ízesítjük, végül hozzáadunk  3-4 evőkanál tejfölt és alaposan összekeverjük. A gombafejeket egyesével megtöltjük a rizses töltelékünkkel és kiolajozott tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük, majd 2 evőkanál tejfölbe belekeverjük a  lereszelt sajtot és rátesszük a gombafejek tetejére, végül még 5 percig pirítjuk.
 
20161029_163050
 
Jó étvágyat!