Gyors mézeskalács recept, azaz mézeskalács szerelem gluténmentesen

20161218_134238-1

Karácsony előtti rohanásban mindenkinek ajánlom ezt a gyors mézeskalács receptet, nem kell a tésztát  a hűtőben pihentetni elég  a hozzávalókat összegyúrni és már jöhet is nyújtás és szaggatás. Nem tudsz cukormázat készíteni?  Ez sem lehet akadály, mert egyszerűbb a boltban kapható cukorgyöngyökkel díszíteni. Az íze nagyon finom. Vigyázat gyorsan fogy!

20161218_134707-1

Hozzávalók:

5,5 dl gluténmentes liszt/sima liszt
(Következő arány volt nálam: 3 dl gluténmentes sütemény lisztkeverék + 2,5 dl kukoricaliszt)
2,5  dl porcukor
10 dkg margarin
1 tk. sütőpor
1,5 tk. mézeskalács fűszerkeverék/ vagy őrölt csillagánizs
1/4 bögre méz
díszítésnek ünnepi alakú cukorgyöngy

20161218_134407-1

Elkészítés:
A hozzávalókból egy homogén tésztát gyúrjunk össze, majd vékonyra kinyújtjuk és a különböző tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk a mézeskalácsokat. A tepsibe sütőpapírt teszünk, amit megkenünk margarinnal és megszórunk liszttel végül erre kerülnek rá a mézeskalácsok. A tetejüket megkenhetjük tojásfehérjével vagy egy kis tejföllel, hogy szebbek legyenek a sütés után. Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük őket. A frissen megsült mézeskalácsok puhák, ahogy azonban kihűlnek az állaguk megváltozik azaz megkeményednek. Érdemes dobozba tenni őket és  frissen meghámozott mandarin héját tenni melléjük, aminek a nedvességét magukba szívják és újra omlóssá válnak. 

20161218_134532-1
Jó étvágyat!