Szabó Magda és az ételek, találkozásom Szabó Magdával

 


Édesanyám nagy kedvence Szabó Magda, aztán mellette gyerekként én is elkezdtem olvasni az ifjúsági regényeit. Először az Abigélt, amivel lebilincselt a stílusa, az izgalmas történet. A könyv  végére érve még mindig nem sejtettem, ezért meglepetésként ért, hogy az Abigél nem más, mint Kőnig tanár úr. Így kezdődött, aztán hosszan sorolhatnám még a többi könyv címét is, amit sorban elolvastam. Egyszóval Szabó Magda szerelmese lettem és  abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy 2003-ban találkozhattam az írónővel. Egyetemistaként a Ballasi Intézetnek árultam könyvet a Kongresszusi Központban egy rendezvényen és megtudtam, hogy az egyik kiadónál Szabó Magda fogja dedikálni a könyveit.
Hirtelen jött ötletként a  dedikálásra siettem, hogy vegyek egy könyvet  és aláírassam. A Für Elise-t tartva a kezemben vártam a sorban és figyeltem az írónőt. Mosolygós volt, a tekintete sugárzott, valamiért egy jóságos nagymama jutott róla az eszembe. Sorra kerültem, kedvesen rám mosolygott  és megkérdezte, hogy hogy ilyen fiatalon aláírást kérek tőle. Elmeséltem neki, hogy az édesanyám kedvenc írója neki lesz anyák napi meglepetésnek és, hogy én is "miatta" kezdtem el olvasni az ő könyveit.  Azt válaszolta, hogy minden jót kíván neki és látja, hogy én is nagyon szeretem az édesanyámat, mint ahogyan ő is az övét.
Ez a kedves emlék az Egy meszely az fél ice című  könyvet lapozgatva jutott az jutott az eszembe. Ma lenne száz éves. Vajon a hagyatékából előkerült kézzel írott receptek közül melyik volt a kedvence? Milyen régi ízeket, illatokat szőtt bele a regényeibe?  A családi receptkönyvet rendszeresen vezették, találunk recepteket Jablonczay Gizellától, nagynéniktől, más korabeli  szakácskönyvből, folyóiratból, Szabó Magda édesanyjától.  Az írónő nem sokat főzött, a finom ételeket azonban biztosan szerette, hiszen a gyűjtemény is ínycsiklandozó ételeket tartalmaz. A receptek változatosak, jómódra utalnak és inspirációt adhatnak egy több mint száz évvel ezelőtti ízvilág felelevenítéséhez.

Következzen egy olyan recept, ami  napjainkban is elkészíthető!

"Káposztás palacsinta
4 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, 3 vagy 4 deci tej,
10 evőkanál liszt és ugyanannyi párolt káposzta, 4 tojás habja,
só, bors. A palacsintákat felében hajtva tálaljuk s vagy forró
vajjal leöntjük, vagy tejfölös mártást adunk hozzá."

/Egy meszely az fél ice, Szabó Magda ízei 172. oldal/