Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Babgulyás bográcsban



Itt a tavasz és beköszöntött a jó idő így remek alkalom nyílik a szabadban való főzésre. Elő hát a bográccsal és a nagy fakanállal és irány a napos udvar! Nemcsak a kedvünk éled fel a friss levegőn, hanem  a tűzön főtt étel finom íze semmi máshoz nem fogható. Kellemes főzőcskézést kívánok hozzá akár az udvaron vagy az erdőben.

Hozzávalók:

1/2 kg füstölt csülök
30 dkg füstölt bordaszél
30 dkg sertéscomb
25 dkg tarkabab
2 paradicsom
4 fej vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
1 fehér paprika
2 fej krumpli
4 sárgarépa
4 fehérrépa
fél fej zeller
fél fej karalábé
só, őrölt fekete bors, ételízesítő, pirospaprika


Elkészítés:
Olajban az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk majd hozzáadjuk a pirospaprikát és rögtön felöntjük 1 dl vízzel. A kockára felvágott húst beletesszük jól megkeverve fehérre sütjük. Majd annyi vízzel felöntjük, hogy az elfedje a húst és 20 percig a tűzön főzzük hozzáadva az előző éjszakára beáztatott tarkababbal. Következő lépésként beletesszük a fokhagymát, a babérlevelet, az apróra vágott krumplit, a paradicsomot, a paprikát és meghintjük sóval és borssal. Néha megkeverjük, majd kóstolás után, amikor a hús már félig puha a bab pedig kicsit ropog beleöntjük a zellert, a répát, a krumplit és a karalábét és vízzel felöntjük a leves teljes mennyiségére. Kóstolásokkal tarkítva puhára főzzük az összetevőket és a fűszerekkel még ízesítjük. A pikáns ízek kedvelőinek csípős paprikával tálaljuk.







Palóc früstök, hogy jól induljon a reggel!



A palóc früstök egy régi családi recept alapján készül. Apám alkotta a speciális tojásos csodát amivel hajdanán nemcsak fiatal feleségének kedveskedett, hanem anyósa tiszteletét is kivívta. Egy pikánsan ízletes és egyben tartalmas reggelit ajánlok mindenkinek, amivel bárkit le lehet venni a lábáról.

Hozzávalók:
15 dkg szalonna
15 dkg füstölt kolbász
1 kis fej krumpli
5 tojás
1/2 vöröshagyma
1 marék mirelit borsó
só, bors, pirospaprika

Elkészítés:
A serpenyőben elsőként megpirítjuk a felkockázott szalonnát. Külön olajat nem szükséges alá tenni, mert a sütéskor kisül belőle a zsírja. A vékony karikákra vágott krumplit rávágjuk a zsírjára sült szalonnára és hozzáadjuk a hagymát és a kolbászt. A pirosra sült krumpli láttán meghintjük egy marék borsóval, csipetnyi sóval és borssal és ráütjük a tojásokat és fedővel lefedve sütjük. Akkor van kész az étel, ha látjuk, hogy a tojás tükörtojássá megszilárdult. Tálaláskor csipetnyi pirospaprikával megszórjuk.




Színes gyümölcs saláta csipetnyi fahéjjal


Így kora tavasszal a piacon sétálgatván még kaphatóak a déli gyümölcsök például banán, kivi, mandarin, narancs és még sorolhatnám. Aztán beköszönt majd az eperszezon és málna is és megjelenik a nyár küszöbén. Salátámban ötvöztem különböző színű gyümölcsöket.


Hozzávalók:
Eper,banán,alma,kivi,friss citrom leve,fahéj, méz.




Elkészítés:
A gyümölcsöket apróra összevágjuk, banánra fahéjat hintünk és így keverjük össze a többi gyümölccsel. Ráöntünk egy kis friss citrom levét egy kis mézzel ízesítjük. Facsart citrom leve helyett használhatunk egy kis fehérbort vagy a mézet kicserélhetjük porcukorra, tehát a recept ízlés szerint variálható. Fehérboros mézes változatát az igazi ínyenceknek ajánlom délutáni csemegeként.



Variálhatjuk az összetevőket például az epret kicserélhetjük mandarinra és a gyümölcsökre kifacsart narancs levét önthetjük.


Rakott kelbimbó gyorsan


Azoknak ajánlom a receptet akik kedvelik a kelbimbó erőteljes jellegzetes ízét. Könnyen elkészíthető röpke fél óra alatt és nem igényel sokfajta alapanyagot.


            
Hozzávalók:
500 ml főzőkrém tejszín
¾ kg kelbimbó
1 kisebb filézett csirkemell
só, fehérbors, delikát, oregánó

Elkészítés:
A kelbimbót meghámozzuk megmossuk majd forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük. A filézett csirkemellet felvágjuk apró kockákra. A felvágott csirkemellet és kelbimbót vegyesen elrendezzük a vajjal kikent tepsiben. A tejszínbe sót, fehérborsot, delikát fűszerkeveréket és oregánót keverünk. Az öntettel leöntjük a húsos kelbimbót és az előmelegített sütőben 180 fokon 18 percig sütjük, a sütőből való kivétel előtt 5 perccel meghintjük reszelt sajttal.

süti beállítások módosítása