Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Mazsolás túrós rácsos és túrós batyúcskák


Mit tegyünk, ha hirtelen felhív az anyós vagy az anyánk, netalántán a baráti társaság közli, hogy egy órán belül beállít hozzánk? Pánikra semmi ok! Elő a gyors recepttel és nyűgözzük le őket egy melegen tálalt túrós rácsossal mellé egy finom kávé tejszínhabbal és besöpörhetjük a konyhatündéreknek járó elismerő dicséreteket.

Hozzávalók:
500 g gyorsfagyasztott félkész leveles tészta
375 g félzsíros tehéntúró
2 zacskó vaníliás cukor
3 g fahéj 4 tojás sárgája
175 g mazsola
1 citromnak a reszelt héja
2 evőkanál tejföl

Elkészítés:
Összekeverjük a túrót, a tojás sárgákkal, a mazsolával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a tejföllel és citrom héjat is reszelünk bele. A kinyújtott leveles tésztára rákenjük egyenletesen a túrós masszát és a félretett kis darabból kis csíkokat söndörgetünk és rácsot alkotva rátesszük a sütemény tetejére. A rácsokat szilikonos ecsettel megkenjük tojássárgájával. Túrós batyú esetében, a tésztát egyforma négyszögletes lapokra vágjuk és a közepébe tesszük a túrós masszát, a négy tészta négy csücskét fogpiszkálóval összefogjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Tálaláskor ha a tészta kihűlt egy kis porcukorral meghintjük.






Kakukkfűvel fűszerezett sült pulykaszárny rizibizivel




A kakukkfűvel és fokhagymával fűszerezett pulykaszárnyat rizibizivel ajánlok azoknak, akik vasárnapi ebéd második fogásaként egy kicsit intenzívebb ízre vágynak.

Hozzávalók:
/ 4 főre/
1 kg pulyaszárny
1 db nagyméretű sütőzacskó
kakukkfű
3 gerezd fokhagyma
375 g fehér hosszúszemű rizs
270 g mirelit zöldborsó
só, bors, delikát

Elkészítés:
A megmosott húst megfűszerezzük sóval, borssal, delikáttal és kakukkfűvel, rávágjuk a fokhagymát és beletesszük a sütőzacskóba. Az előmelegített sütőben tepsiben 180 fokon 35 percig sütjük a sütőzacskóban a húsit. Közben elkészíthetjük a rizst, amit kávéscsészével kimértünk egy lábasba és olajon üvegesre pirítjuk majd dupla mennyiségű vizet kimérünk rá a kávéscsészével, mint amennyi rizst tettünk bele. Egy kis delikátot hintünk bele majd főzzük egy jó negyed óráig , aztán hozzá adjuk a borsót, amikor mindkettő félig puha a tűzhelyet kikapcsoljuk és hagyjuk lefedve saját gőzében megpuhulni.

Tálalás:
A kész ételt, fejes salátával vagy akár francia salátával is tálalhatjuk.

Zellerkrémleves



Zeller igen finom illatú gyógy- és fűszernövény, gumója nagyon egészséges és immunrendszer erősítő hatású. Az ókori görögök nagy becsben tartották. Az atlétikai versenyek győzteseit nem virágcsokrokkal, hanem zellerlevéllel köszöntötték. Népi hiedelem szerint a zellernek nemivágy serkentő hatása van, ez a tény tudományosan ugyan nem bizonyított, de mi ettől függetlenül fogyasszuk bátran rendszeresen.



Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma

1 fej közepes nagyságú zellergumó

1 kisebb fej vöröshagyma
1 pohár tejföl

1 db burgonya

só,fehér bors, delikát,liszt
olaj

kockára vágott piritós


Elkészítés:
Tegyük egy fazékba az olajat, amiben megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Ezt követően felöntjük  1/2 liter vízzel és az apróra kockázott zellert és a krumplit puhára főzzük. Megfűszerezzük: só, fehérbors, delikát esetleg egy tyúk húsleves kocka. Forrás után a lángról levéve összeturmixoljuk hozzáadva egy evőkanálnyi lisztet és az pohár tejfölt. Majd újra felforraljuk, apróra vágott petrezselyem levéllel meghinthetjük és főzzük még egy jó tíz percig.


Tálalás:
Reszelt trapista vagy edami sajttal és pirított kenyér kockával ízletes.



süti beállítások módosítása