Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Húsvéti színes szívtorta



Húsvéti szívtorta

Közeleg  a húsvét és mindig felmerül a kérdés, hogy az ünnepi ebéden mi legyen a desszert? Válasszunk egy könnyű tortát, ami 30 perc alatt kész van és elrontani szinte lehetetlen. Az asztalon igen frappánsan mutat és egyaránt ízlik kicsiknek és nagyoknak.


Hozzávalók:
3 dl liszt /gluténmentes Mantler liszt/
1,5 dl cukor
0,75 dl olaj
2 dl tej
2 db tojás
½ csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
½ citrom
3/4 tábla étcsokoládé
4 db kivi
1 kávés kanál vanília aroma
szilikonos tortaforma

Elkészítés:

Egy tálba beleöntjük a mérő edénnyel kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. Majd bele tesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, az olajat és egy kis facsart citromlevet.
A tésztát csomómentesre keverjük és hozzáadjuk az apróra vágott csoki és kivi darabokat, majd bele reszeljük a fél citromhéját. Hozzáadunk egy kávéskanálnyi vanília aromát. Az elkevert kész masszát beleöntjük a szilikonos tortaformába.Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a tortánk megsült? Egy fogpiszkálót a közepébe szúrunk és hogyha már nem marad tészta rajta, amikor kiemeljük kész is a finom tünemény.


Tálalás:

Tálaláskor meghintjük egy leheletnyi porcukorral és díszíthetjük Francia drazséval, Duna kaviccsal vagy színes tojás alakú cukorkával.


A hétköznapok lehetnek színesek?


A hétköznapok lehetnek színesek? Igen! A főzés művészet és a konyhának lelke van. Főzzünk egyszerűen és finoman ez a jelszavam. Merüljünk el egyre gyakrabban az ízek kavalkádjában és közben nevessünk sokat. A nevetés hizlal? Á, dehogy! A lelkünk fiatalodik és Lucifer csatát vesztve menekül a közelünkből. Van-e csoda a mai rohanó világban ? Próbáld ki, légy bátor és varázsolj a fakanaladdal! Nálam bevált ez a recept. Nem boszorkányság ez, de az öröm, amit látsz mások arcán, amikor főztödet kóstolják az már varázslat. Köszönöm azoknak a figyelmét, akik nyomon követik kreatív ténykedésem és ígérem izgalmas áprilisnak nézünk elébe.

Medvehagyma krémleves



Tavasszal a medvehagyma gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Szedésekor legyünk nagyon óvatosak, mert a levele könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, azonban az utóbbi két növény halálosan mérgező. Így aztán,  ha egy napsütéses szombat reggelen az erdőt járván erre természet adta kincsre bukkannunk, vigyünk haza egy nagy marékkal és készítsünk gyomorsimogató krémlevest belőle.

Medvehagyma Somogyban, photo by Joseph
Hozzávalók:
20 dkg medvehagyma levél
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
175 g tejföl
250 ml főző tejszín

1 db burgonya
só,fehér bors, delikát,liszt
olaj


Elkészítés:
Tegyük egy fazékba az olajat, amiben az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük majd kis idő múltán hozzáadjuk a fokhagymát, amit szintén megpirítunk. Ezt követően felöntjük 1/2 liter vízzel. Megfűszerezzük: só, fehérbors, delikát esetleg egy tyúk húsleves kocka. A felkockázott krumplit és a felvágott medvehagyma  levelet beletesszük és puhára főzzük. Forrás után a lángról levéve összeturmixoljuk hozzáadva két evőkanálnyi lisztet, a tejfölt és a főző tejszínt. Majd felöntjük még egy liter vízzel és újra felforraljuk, főzzük még egy 15 percig. 

Tálalás:
Reszelt füstölt és parmezán sajttal, pirított kenyér kockával vagy leves gyönggyel egyaránt ízletes.Tálaláskor meghinthetjük egy kis apróra vágott petrezselyemmel vagy egy kis schnidlinggel.


süti beállítások módosítása