Varázslat fakanállal

Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

2012. ápr 14.

Epres maci

írta: Varázslat fakanállal
Epres maci


Itt az eperszezon végre érezni az ízét az epernek, már nemcsak a színe fog meg. Hogyan vásároljunk epret? Ne a külső vagy a nagyság alapján ítéljük meg, hanem engedjünk az érzékeinknek és válasszunk illat alapján. Az eper mindenben finom, ezért ajánlom egy könnyed muffin torta formájában. Kivitelezése rajtunk múlik, hogy milyen formában sütjük meg. Részemről a szilikon torta formákat részesítem előnyben, mert nagyon ötletesek és könnyen kiszedhetőek belőle a kész sütemények. Néha előfordul, hogy megsérül például a maci lába, de ugyan ki bánja, mert így is bájos és gusztusos némi díszítéssel tálalva.


Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók:
3 dl gluténmentes liszt
1,5 dl cukor
0,75 dl olaj
2 dl tej
2 db tojás
½ csomag Haas ...
Tovább Szólj hozzá

2012. ápr 13.

Hawaii csirkemell

írta: Varázslat fakanállal
Hawaii csirkemell



Ananászos csirkemell, amely édeskésen könnyed. Szerencsénkre rengeteg körethez passzol és szeretik kicsik és nagyok egyaránt.

Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók:


70 dkg csirkemell filé
1 doboz ananász konzerv
20 dkg trappista sajt
1,5 dl 20% főzőtejszín






Elkészítés:
A csirkemellet vékonyra felszeleteljük és enyhén megsózzuk. A szeleteket megforgatjuk lisztben, majd az előmelegített sütőbe olajjal kikent tepsibe helyezzük. A húsok tetejére rátesszük a darabolt ananászt és a reszelt sajtot, aztán meglocsoljuk a tejszínnel. 180 fokon 20 percig sütjük.


Tovább Szólj hozzá

2012. ápr 11.

Szivárvány

írta: Varázslat fakanállal
Szivárvány

Költészet napja alkalmából:





Mindenki magabiztosnak akar látszani, valójában az emberek álarcot hordanak. Kecses jótékony maszkot viselnek, mint a velencei karnevál színes kavalkádjában. Elrejtőznek mögé és nem látszik valódi mélységük. Hirtelen elered az eső a napsütésben, egyszer csak lehull az első hópehely lágyan az égből a tenyeredbe és meglepődve megállsz és eltűnődsz egy pillanatra azon, hogy jó úton mész-e az életben tovább. 
Nyári zápor után az ezüstös felhők között felbukkan a szivárvány és eszedbe jutnak a koboldok és a hozzájuk fűződő titokzatos mesék. Feltűnnek gyerek korod emlékei, mint  ahogyan a simogató szellő fuvallatként áramlik, amikor a  türkizkék eget bámulod. Az álom világ: a játékok ...
Tovább Szólj hozzá

2012. ápr 10.

Padlizsánkrém

írta: Varázslat fakanállal
Padlizsánkrém


A padlizsánkrém isteni, ha jó recept az alapja. Pár hete a kedvenc helyemen egy belvárosi kávézóban feltűnt az étlapon és a választás egyértelműen ráesett. Nagyszerűen volt elkészítve egy kicsit fokhagymás volt, krémesen lágy és azt érezted közben, hogy a végtelenségig tudnál enni belőle. Egy hét múlva visszatértem és ugyanazt a padlizsánkrémet rendeltem és kíváncsian vártam, hogy ugyanolyan finom lesz-e az íze. Bizony ugyanolyan fenséges volt. Aztán néhány héttel később egy  másik helyen szintén padlizsánkrémet kértem, de a várva várt íz helyett csalódásban volt részem. Ekkor született az ötlet ki fogom kísérletezni a felejthetetlenül jó receptet.

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók:
/3 főre/
2 db padlizsán
2 ...
Tovább Szólj hozzá

2012. ápr 09.

Húsvéti sztory

írta: Varázslat fakanállal
Húsvéti sztory

Manapság szinte már kihalt a locsolkodás vidéken is, a nagyvárosokban meg régen sem volt nagy divat. Bezzeg a főhősünk idejében. Hogy, mi volt akkor a módja? Szóljon ez a kis történet róla. 


A családi ház tágas és a környezet pedig pompás, de a város miliője  után Janka két nap után, úgy érezte magát, mint a ketrecbe zárt oroszlán. Pardon, még be sem mutattam a hősnőt, ő nem más, mint Janka, aki a történetünk idejében 17 éves tinédzser. Első húsvétja volt hát Pársorház falván és bizony ők már fél éve itt laktak. Természetesen ismerte őket boldog és boldogtalan, a tíz főből álló galeri is befogadta, így hát barátokkal körülvéve nem volt oka panaszra. Azon a bizonyos hétfő reggelen aludta volna még az igazak álmát ...
Tovább Szólj hozzá

2012. ápr 09.

Tiramisu

írta: Varázslat fakanállal
Tiramisu



Mitől igazán jó egy desszert? Ha könnyű és finom, ebédhez vagy akár délutáni kávézáshoz is illő, és nem utolsó sorban 2 napig is friss ha hűtőben tároljuk. A tiramisu megfelel ezeknek a kívánalmaknak és rövid idő alatt elkészíthető.


Hozzávalók:
200g babapiskóta
3 tojás
25 dkg mascarpone sajt
1,5 dl presszó kávé
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl rum
1 csapott kanál porcukor



Elkészítés:
A tojásokat szét választjuk tojássárgájára és fehérjére. A tojássárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, a rummal, a csapott evőkanál porcukorral és a mascarponéval. Addig kell kevergetni, amíg a cukor el nem olvad. A tojásfehérjét felverjük habbá. A habot óvatasan belekeverjük a masszába. A baba piskótákat egyesével kávéba mártjuk ...
Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása