Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Póréhagymás tojásrántotta

Póréhagymás tojásrántotta
Hétvégén reggel az ember felkel és azon kezd el morfondírozni,  mielőtt elkezdi főzni az ebédet vagy elindul a család kirándulni vagy a rokonokat meglátogatni esetleg ki a napsütéses kertbe kertészkedni, hogy mit egyen reggelire? Ilyenkor jó összeütni egy friss tojásrántottát. Mivel bolondítsuk meg? Egy kis sajttal, poréhagymával és egy csipetnyi oregánóval. A reggeli a legfontosabb energiaforrás, induljon hát jól a nap. Természetesen vacsorának is ajánlom!
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
/2 fő részére/
6 tojás
100 g füstölt párizsi
1 fél poréhagyma
10 dkg sajt / 4 lapka sajt
só, oregánó
 
Elkészítés:
A tojásokat egyenként pohárba felütjük és egy mélytányérba öntjük, majd felverjük villával habosra. Megfűszerezzük sóval és oregánóval. Kevés olajon serpenyőben a vékonyra feldarabolt póréhagymát megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a felvágott felvágottat és szintén pirítjuk. Amikor megfelelőre át van sülve a párizsi és a hagyma ráöntjük a tojást. Hozzáadjuk a sajtot és megsütjük.
 
tojás6
 
Ajánlom paradicsommal, paprikával, uborkával vagy jégcsapretekkel fogyasztani.
 

Epres koktél



Az epernek csodálatos a színe, jó az illata, sok vasat tartalmaz és nem utolsó sorban finom. Számtalan süteménybe, fagylaltba, sőt még salátába is  használható, remek lekvárnak is. Nem lehet betelni vele, mivel már szinte nyár van egy könnyed frissítő eper koktélt ajánlok mindenkinek. Hűtve vagy jégkockával, gyümölcslé alappal vagy alkoholosan is fogyasztható.
Epres koktél Martinis változat

Hozzávalók:
/2 fő részére/
30 dkg eper
1/2 liter narancslé
1 citrom leve
3-4 darab mentalevél
1-2 e.k. folyékony édesítőszer
Alkoholos változatba ízlés szerint Martinit vagy pezsgőt teszünk.








Elkészítés:
A megmosott epret és a mentát apróra daraboljuk és a fél liter narancslével összeturmixoljuk. Ízesítjük friss citrom levével és egy kis édesítőszerrel. Tálaljuk jégkockával valamint a pohár szélére díszítésként epret és mentát teszünk.

Olívabogyós saláta


A saláta örök és visszatérő téma, hiszen számtalan variációját elkészíthetjük. Miért jó? Mert spontán fel lehet használni szinte minden zöldséget, amit éppen a hűtőben találunk.  



Hétköznap bármelyik esténket feldobhatjuk, ha füstölt sajtot és egy pohár jó bort fogyasztunk mellé, mert élni tudni kell.







Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:
70 g madársaláta
1 kis fej lila hagyma
4 db paradicsom
2 szál újhagyma
1/4 kígyó uborka
4-5 evő kanál olívabogyó
15 dkg füstölt pulyka párizsi
175 g natúr joghurt
szárított kapor,
fokhagymás fűszersó


Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan megmossuk és vágódeszkán feldaraboljuk, aztán egy nagy tálba tesszük.A szintén feldarabolt felvágottat és a lecsepegtetett olívabogyót hozzáadjuk és összekeverjük az alapanyagokat. Kis tálkában a joghurtot összekeverjük egy csipetnyi szárított kaporral és egy kis fokhagymás fűszersóval. Ráöntjük a salátára az öntetet, majd összekeverés után már fogyasztható is.

Tálalás:
Ajánlom nemcsak kapros joghurtos öntettel, hanem simán citromos olívaolajjal leöntve. Az utóbbit keleti fűszerek boltjában lehet főként kapni és külön a saláták ízesítéséhez ajánlják.



Rakott cukkini



A cukkininek semleges az íze, éppen ezért remekül elkészíthető étel. Fűszerekkel olyan ízt adunk neki, amilyet szeretnénk. Passzol mindenhez, ha éppen diétázunk fogyaszthatjuk hús mellé köretként, mert nagyon alacsony a kalória tartalma. A rakott cukkini gyorsan elkészíthető és pikánsan egyszerű ízű. Remek ötlet főételnek.

Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók:

4 db cukkini
1 paradicsom
15 dkg trapista sajt
500 ml főző tejszín
400 g baromfi gépsonka
3 evő kanál dijoni mustár150 g fehér rizs
150 g 20 % tejföl
6 evő kanál majonéz
só, bors, zöld fűszer keverék

Elkészítés:
Elsőnek a rizst olajban üvegesre pirítjuk és félig puhára főzzük. A cukkinit alapos mosás után karikákra felszeleteljük, a sonkát is felkockázzunk. Elkészítjük egy tálban az öntetet, azaz összekeverjük a tejfölt a tejszínnel, hozzáadjuk a dijoni mustárt és a majonézt, majd teszünk bele egy csipetnyi sót, borsot és a zöld fűszer keveréket. A tepsit egy kicsi olajjal kikenjük és elsőként a rizst egyenletesen fakanállal elsimítjuk benne. Egy sor cukkit teszünk rá majd egy sor sonka következik, aztán leöntjük az öntettel. A maradék cukkini karikákat két sorban rátesszük a tetejére a paradicsomot rákarikázzuk és ráöntjük szószt. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. A sütőből való kivétel előtt 5 perccel ráreszeljük a sajtot és megpirítjuk a tetején.



Virsli tekercs, azaz gyorsan finomat!

 
Átlagos hétköznap forgató könyve, reggel negyed hétkor csörög az óra. Készülődés, rohanás, délután ötig minimum dolgozik az ember. A rohanás újra kezdődik például vinni kell a gyereket a fogorvoshoz, be kell vásárolni, mert üres a hűtő, van aki a másodállásba siet esetleg éppen hivatalos ügyet intéz, vagy egy jól sikerült első  randi után még egyedül esünk haza. Az is megszokott dolog, hogy tovább maradunk bent az irodában, mert közelegnek a határidők.
Mi a közös a különböző helyen élő és más korú és nemű emberek között ebben a pillanatban? Mire hazaérnek fáradtak és az esetek nyolcvan százalékában éhesek. Mi a mentőötlet? Virslis tekercs, azaz gyorsan finomat! A finom sült tekercs íze feledteti majd az hétköznapok szürkeségeit és utána jól lakottan megpihenhetünk.
 
Elkészítés: 20 perc
 
Hozzávalók:
12 db virsli 1 csomag leveles vajas tészta 10 dkg trapista sajt 1 tojásnak a sárgája.
 
Már lehet kapni, igaz egyenlőre táplálékallergiás szakboltokban gluténmentes leveles tésztát!
 
Elkészítés:
A leveles tésztát széthajtjuk és vékony csíkokat vágunk le belőle. Ha az általunk vásárolt tészta vastag, akkor fél centisre kinyújtjuk. A tészta csíkokkal betekerjük a virsliket és egymás mellé olajjal megkent tepsibe bele helyezzük, tetejüket megkenjük tojás sárgájával. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig sütjük, amikor már majdnem teljesen átsült egy kis reszelt sajtot olvasztunk rá.
 
 
 
 
Tálalás: 
Fogyaszthatjuk bármilyen zöldséggel vagy mustárral, ketchuppal akár majonézzel.
 
 
Jó étvágyat!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
süti beállítások módosítása