Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Tejfölös gombapaprikás


Egy jó gombapaprikás mindig jó ötlet, persze csak azoknak akik szeretik a gombát. Nincs is annál jobb, mint amikor vidéken eső után kimegy  az  ember az erdőbe gombázni. Ilyenkor arra figyeljünk oda, hogy olyan ismerőssel menjünk a gombát kutatni, aki pontosan ismeri őket és soha ne vegyünk fel olyan gombát, aminek az ismeretében nem vagyunk biztosak. Nyáron szedett tínóra/tinóru gombát érdemes vékony szeletekre vágni és egy hálón megszárítani, majd üvegben eltenni télire. A hétköznapokban marad a klasszikus bevásárlási mód, ha van rá lehetőség inkább a piac, mint a szupermarket. Válasszunk mindig friss gombát alapanyagként és vásárlás után egy napon belül érdemes elkészíteni belőle az ételt. 

Hozzávalók:
/4 főre/
50 dkg gomba 
1 fej vöröshagyma
só, bors, csipetnyi kakukkfű
0,5 dl tejföl
olaj, liszt, pirospaprika





Elkészítés:
A gombát folyóvízben megmossuk és vágjuk fel kisebb kockákra. A felaprított hagymát fél deci olajban dinszteljük üvegesre. Adjunk hozzá egy csapott teáskanál pirospaprikát, majd öntsük fel fél deci vízzel, fűszerezzük meg és tegyük bele puhára párolódni a gombát. Amikor a gomba megpuhult, adjunk hozzá egy evőkanálnyi lisztet és keverjük el, majd adjuk hozzá tejfölt és szintén keverjük el benne. Tetszés szerint egy kis vizet adhatunk hozzá, attól függően mennyire szeretjük szaftosan. 
Tálalhatjuk tésztával, rizzsel vagy akár nokedlivel. Érdemes akkora mennyiséget csinálni belőle,ami aznap, illetve legkésőbb másnap elfogy, mert hűtőben tartva is könnyen romlandó étel.

Zöldborsó leves gazdagon


 A tavasz illetve a kora nyár  egyik  nagy előnye, hogy kedvező áron juthatunk hozzá a friss és zamatos zöldségekhez. Éljünk hát vele! Könnyen és gyorsan elkészíthető leves, sok zöldséggel általában a család kedvence és a gyerekek is gyakran repetáznak belőle.

Elkészítési idő: 35 perc


Hozzávalók:
3 db sárgarépa
2 db zöldséggyökér
10 dkg zöldborsó
1 kis fej zeller
1/2 fej karalábé
pár szál petrezselyemzöld
só, bors, Podravka delikát,olaj
2 marék eperlevél tészta/ gluténmentes a Pasta d'oro/


Elkészítés:
A zöldségeket feldaraboljuk és kevés olajon kicsit megpároljuk.majd 2 liter vizet hozzáöntve addig főzzük, amíg a zöldségek kellőképpen megpuhulnak. A levest sóval, borssal kevés delikáttal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Végül az eperlevél tésztát beleszórjuk és 5 percig főzzük majd hozzáadjuk a borsót.
A leves kész, amikor megkóstolván a borsót és a tésztát puhának érezzük.


Szendvicsek nemzetközi pékárúkból

Mini olívás ciabatta

Igen az egyszerű több. Nem lehet éjjel nappal főzni, néha egy jól sikerült szendvics is megteszi a rohanásban, vagy hazaérve fáradtan jól esik vacsorára vagy a munkahelyen uzsonnára. 


 Szerencsére szupermarketekben igen nagy a választék, ha az ember nem sima zsömlére vágyik. Egyik nagy kedvencem , amit ajánlok a mini olívás ciabatta, aztán a bécsi zsömle és végül a sváb bagett. Mivel töltsük meg őket? Nagyon finomak sajtkrémmel, felvágottal és sok zöldséggel.

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók:
/2 fő részére/
4 mini olívás ciabatta/ 2 sváb bagett
medve sajtkrém
10 dkg sonka
2 db paradicsom
1/2 db póréhagyma
1/4 db uborka
saláta
csípős ketchup
majonéz
Elkészítés: 
A zöldégeket alaposan megmossuk és feldaraboljuk. Félbevágjuk  a mini olívás ciabattát vagy a bagettet, aztán megkenjük a sajtkrémmel és rátesszük a sonkát. Tetszés szerint megtöltjük a zöldségekkel és a ketchuppal vagy majonézzel.
Sváb bagett

Bécsi zsömléhez egy kis paraszt sonkát és ananászos mandulás dán sajtot ajánlok.
Bécsi zsömle




süti beállítások módosítása