Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Amikor a pasi főz, azaz az olvasó örömet szerzett


Photo by András

Jó érzés, amikor az ember pozitív visszajelzéseket kap azzal kapcsolatban, amit szívvel és lélekkel csinál. Egyik kedves olvasóm elmesélte nekem, hogy pasi létére nagyon szeret főzni. Egyik hétköznap nem tudta eldönteni, hogy mit főzzön vacsorára és a Varázslat fakanállal oldalán merített ihletet, a választása a rakott cukkinire esett. Munka után be is ugrott a Fővám téri vásárcsarnokba. A cukkini mennyiségét illetően kicsit elbizonytalanodott, de aztán rájött, hogy két nagy cukkini simán kiváltja a négy kicsit. A receptet egy kicsit, olyan pasisan megspékelte, mert több tejfölt és paradicsomot tett bele, valamint a sonkát felcserélte füstölt tarjára és hát istenem dijoni mustár nem volt otthon, hát tett bele simát. Milyen lett a végeredmény? Nagyon ízlett neki és a barátnőjét is levette vele a lábáról. A hab a tortán az, hogy az elkészült rakott cukkiniről még képet is csinált és elküldte nekem. Örültem ennek a gesztusnak, mert ilyenkor érzem, hogy az ételek életre kelnek mások otthonában és nem volt hiábavaló a receptek posztolása. Köszönöm!

Photo by András


Barna magvas házi kenyér

 
 
A kenyér nagy kincs, igazán akkor tanuljuk meg értékelni, ha nincs. Például éppen elfogyott otthon és a bolt már bezárt. Természetesnek vesszük, hogy van és mi sem egyszerűbb, mint kutya futtában bekapni gyorsan egy szendvicset. Régen nem voltak pékségek, a kenyeret otthon sütötték és összetett fárasztó munka értékes gyümölcse volt. Mindig szerettem volna kenyeret sütni, amikor a diploma munkámat írtam magyar szakon sokat kutattam pont ebben a témában. Főként a kenyérhez kapcsolódó hiedelem világ érdekelt, belepillanthattam a régmúlt emberének gondolkodásába. Most eljött a kenyérsütés ideje, mint egy kíváncsi gyerek úgy vártam a végeredményt. Finom lett és bár én kenyérsütő gépet használok mégis nagyon értékelem, azt az érzést, hogy milyen jó friss saját készítésű kenyeret tenni az asztalra.
 
                                                                    Elkészítési idő: 70 perc
 
 
Hozzávalók:
500 g Barna magvas lisztkeverék gluténmentes 
/Glutenex/
500 ml víz
25 g sütőélesztő
1 mk kanál cukor
4 mk só
2 ek olaj
1 tojás
kevés Rama margarin
 
 
 
A kenyérsütőgép edényét vastagon vajazzuk ki, hogy a kenyerünket könnyen kitudjuk majd belőle venni, ha már megsült. Először az edénybe a folyékony alapanyagokat tegyük bele víz, olaj, tojás.  A  tetejére öntsük rá a  szárazakat, liszt, só, cukor a közepébe csináljunk egy kis lyukat és tegyük rá szétmorzsolva az élesztőt.
Fontos figyeljünk arra, hogy sem az élesztő sem a víz arányát ne borítsuk fel, mert a kenyerünk összeesik. Az élesztő a tetejére kerüljön, mert fontos, hogy minél később érintkezzen a folyadékkal. Egy órás gyors programon sütöttem közepes színűre és kis kenyérnek, hiszen csak fél kiló lisztet használtunk. A kenyérsütő sípolással jelzi, ha a program lefutott. A kész kenyér a vajazásnak köszönhetően könnyedén kicsúszik a formából. A forró kenyeret konyharuhával takarjuk le és hagyjuk így kihűlni. Hidegen recés élű késsel vágható.
 
Ha sütőben sütjük praktikus szögletes fémformát használni hozzá, amit szintén kivajazunk. A jó átgyúrt tésztát beleöntjük figyelve arra, hogy a formának csak az 1/3 -át töltsük meg. Nedves meleg helyen  40 fokon kelesztjük 30-40 percig majd 250 fokon sütőben sütjük 35-45 percig. Fontos, hogy formát úgy helyezzük a sütőbe, hogy legyen alatta egy vízzel teli hőálló tálka. Megsült kenyeret formából kivéve letakarva hűlni hagyjuk.

Gluténmentes vásárlási tippek 1.



Az életmódváltás igencsak körültekintést igényel, mivel ki vannak zárva a glutént tartalmazó élelmiszerek. Nagyon meglepődtem, amikor olyan dolgokban is találtam, amikről nem is gondoltam volna. Nagy előnye viszont, hogy így kizárunk minden olyat, ami tartósítószert tartalmaz. A minap tettem egy kis körutat és bejártam bár teljesség igénye nélkül a szupermarketeket. Íme néhány tipp képekkel illusztrálva.





Burgonyakeményítő:
Kiválóan használható krémlevesek és főzelékek sűrítéséhez, az íze semleges az eredmény ugyanolyan,  mintha lisztet használnánk.


Kukorica liszt rántásba, habarásba használhatjuk. Nagyon finom
galuskát lehet belőle szaggatni levesbe és lepény sütésre is alkalmas.






Süteményekhez, kenyérbe adalékként, rántásba, habarásba, házi száraztészta készítéséhez lehet használni.





Szójaliszt minden étel készítéséhez, ami lisztet igényel megfelelő. A speciális lisztek általában nem kaphatóak szupermarketekben, hanem táplálék allergia szaküzleteket keressünk  fel a beszerzésük végett.





Kenyérsütéshez speciális lisztkeverék, több fajtája kapható van alappor vagy akár barna sok magvas változat is. Nagyon könnyű használni és ilyenkor nem kell különböző liszteket méregetni a recepthez.






Jó ha van mihez hozzányúlni, ha nincs otthon friss kenyerünk, Finom felvágottal, kenőmájassal és vagy akár egy finom körözöttel.




Sok fajta alakú rizstészta kapható, fontos főzés előtt egy 10 percre áztassuk be és utána főzzük puhára  lobogó vízben.






Többfajta tészta kapható, érdemes utána nézni melyik bioboltban kedvezőbb az áruk.






A Pick Zrt. a Herz és a Délhús termékei nyugodtan fogyaszthatóak és nagy meglepetésemre a képen látható szalámi is kapható a Tesco Expressben. Elárulok egy titkot nagyon finom.


Nassoljunk több helyen kapható kölesgolyó, akár ízesítve pl. mogyorós, magyaros. Natúr enyhén sós változatát akár levesgyöngyként is használhatjuk krémlevesekhez.





A csokiknak is át kell mennie a rostán, főként az étcsoki a nyerő. Figyeljük a csomagolás hátoldalán az összetevőket, mert sok krémmel töltött csoki lisztet tartalmaz.

Gluténmentes életmód



Sokan nem tudják, hogy a lisztérzékenység mit takar és mit esznek azok, akiknek szükséges, ezt a diétát betartani. Semmit nem eszünk, amiben glutén van, így lemondunk szinte minden olyan dologról, ami korunk népbetegségének, azaz a rákos megbetegedéseknek a  kialakulásához vezethet.
A lisztérzékenység /coeliakia/ bármely életkorban kifejlődhet. Egy olyan autoimmun betegség, amely azt jelenti, hogy glutén hatására a szervezetben önmagát romboló immunológiai folyamat zajlik. A diéta élethosszig tartó betartásával lehet kezelni, így a kóros folyamat leállítható, a tünetek megszűnnek.
Ha szeretnél nagyon finoman, ízletesen és egészségesen étkezni, akkor bátran tarts velem a továbbiakban is.


Tilos:
- glutén tartalmú gabonából vagy származékban azt tartalmazó ételek fogyasztása
(búza, árpa, rozs, tönkölybúza, zab)
- gluténnel tartosítják a feldolgozott húsipari termékeket is
- adalék anyag instant kávéban és kakaóban, leveskockában, delikátban stb..
- a zöldalma, azért olyan fényes, mert gluténnel kezelik

Gluténmentes alapélelmiszerek:
- gabonák közül a köles, a kukorica, a rizs és a hajdina, valamint az ezekből készült lisztek
- sárgaborsó és szója, valamint az ezekből készült lisztek
- kukorica és burgonyakeményítő
- ízesítés nélküli tej és túró
-tojás
- zöldségek és gyümölcsök
- feldolgozatlan húsok

Bővebb információ:
http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php


A Varázslat fakanállal oldalon lévő receptek átdolgozása folyamatban van, a hagyományos hozzávalók mellett megjelenik majd a gluténmentes változat a klasszikus jellel megjelölve.

Cukkini saláta




A nyári forróságban könnyedre és finomra vágyunk. Nem igazán szokott éhes lenni az ember, de tudjuk, hogy az energia szintet után kell tölteni. Íme az egyik nagy kedvencem remek ötlet ebédre és vacsira is egyaránt.

Elkészítési idő: 30 perc



                                                                                                             Hozzávalók:                                                              

2 db nagyméretű cukkini
4-5 paradicsom
25 dkg mozzarella sajt
friss petrezselyem
80 dkg filézett csirkemell
olívaolaj, só, bors, gyros fűszerkeverék


Elkészítés:

A csirkemellet kis méretű kockákra felvágjuk és gyros fűszerkeverékkel megszórjuk. A cukkinit folyóvízben való alapos mosás után nagyobb karikákra vágom, majd azokat négybe szelem és egy kis sóval meghintem. Serpenyőben felhevített olívaolajban megsütjük a cukkinit, majd a fűszerezett csirkemellet. Egy nagy tálban összekeverem a felszeletelt paradicsommal és a ketté vágott mozzarella golyókkal és friss apróra vágott petrezselyemmel gazdagon megszórjuk.





Édes élet gluténmentesen


Egy kis időre eltűntem, mert sok minden történt velem. Itt a nyár, a kánikula, a barátok, a család és a hajnalig tartó bulik. Elfeledkeztem-e finom ételekről? Főztem-e közben mások örömére? A válaszom igen. Furcsa az élet sokat játszik velünk, főleg akkor, ha nem is gondolnánk. Éppen azon gondolkodtam, hogy a hobbi szakácsságomat tökéletesre fejlesztem egy szakács iskola keretei között, hogy ne csak az irodalmi részhez legyen oklevelem. Majd kiderült három hete, hogy lisztérzékeny vagyok. A hír leforrázott. Én? Imádok enni és sütni is...  Szóval teljesen átálltam a  gluténmentes diétára és a kísérletezés fázisaiban  vagyok. Úgy gondolom, hogy ezt a diétát, amit egy lisztérzékenynek az élete végéig be kell tartania, fel lehet dobni és élvezetessé lehet tenni. Az oldal egy kicsit átalakul, de az ételek változatosak és hétköznapiak maradnak, a receptek mindenkinek szólnak majd, persze igyekszem saját praktikáimmal megkönnyíteni a sorstársaim életét. Keresem  az új ízeket és azt, hogyan tudom majd a régit finoman egészségesebb köntösben visszaadni. Ez egy új és izgalmas kihívás, most születnek majd az igazi csodák.
süti beállítások módosítása