Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Pizza muffin


Sokat tűnődtem azon az elején, amikor kiderült, hogy ezentúl gluténmentes életmódot szánt nekem a "Főnök", hogy mi lesz a főzéssel, a sütéssel? Mi lesz a szenvedélyemmel?






Beigazolódott a mondás, amit szívvel lélekkel csinálsz, abból mindig csak jó sülhet ki. Jelen esetben ez szó szerint értendő. A mai napig készítek olyan ételeket  a környezetemnek, amik nem mentsek "semmitől".



Hiszen miért is fosztanám meg őket a jótól? Megkóstolom- e az elkészítés közben? Nem, mert nem tehetem. Vannak dolgok, amik ösztönösen mennek. Persze bevonok egy kuktát, akinek a kóstolás a feladata, de az is előfordult már  nemegyszer, hogy azt mondják pont jó, nem kell bele más. Ennél nagyobb bókot nem kaphat az ember.  A pizza muffin ilyen lett.


Vasárnap reggelire sütöttem, a nálam vendégeskedő családomnak. Öröm sütés lett belőle és nagyon örültem, hogy hárman együltő helyükben egy egész tepsire valót bevágtak belőle. Ajánlom mindenkinek, mert finom és minden alkalomra
frappáns ötlet.

Elkészítési idő: 25 perc




Hozzávalók:
        1 csomag leveles tészta
        10 dkg sonka
        10 dkg paprikás szalámi
        20 dkg sajt
        csípős ketchup
        oregano









Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk és kisebb négyzetekre vágjuk. A tészta lapocskákat belehelyezzük a muffin formába. A sonkát és a szalámit apróra vágjuk. Kiskanállal megkenjük a csípős ketchuppal a formában lévő tésztát, majd megtöltjük sonkával vagy szalámival. A tetejét megszórjuk gazdagon reszelt sajttal és egy csipetnyi oregánóval.


Előmelegített sütőben 10-15 percig 180 fokon megsütjük. Frissen ropogósan tálaljuk.




Jó étvágyat!

Gelato Rosa, azaz dolce vita


Remek hétvégi program, egy kis olasz fagyizás. A cukrászdában bőség zavara és nagy táblán krétával előtte hirdetik, hogy  van olyan  olasz fagyi, ami glutén-, laktóz és  cukormentes. Mi a különleges a Gelato Rosában? Látványra rögtön megfogja az embert, hogy rézpálcával rózsa alakúra kenik a fagyit. Milyenek az ízek? Nos, isteniek. Régebben járok ide, így mindenkinek ajánlom az különleges ízű: epres bodzát, a mentát, a levendulás fehércsokit, a japán szilvát, chilis csokit vagy az oreot. Természetesen a hagyományos ízvilágból is akad választék. Tegnap megláttam, hogy macaron is kapható, nem bírtam ellenállni és megkóstoltam a barackos marcipános, a borsos csokis és a kókuszos töltelékű rikító korongocskákat. Ne feledjük, hogy élni tudni kell!

Macaron színkavalkád


7833 oldalmegjelenítés 6 hónap alatt

A barátaimnak tálalt túrótorta banán split fagyival és eperöntettel.

Fél évvel ezelőtt született meg a Varázslat fakanállal irodalmi- és gasztrooldal, hogy rohan az idő. Nagyon örülök azoknak, akik lelkesen főzőcskéznek egy-egy receptemből ihletet merítve. Jövőre nézve, annyit ígérhetek, hogy sok minden van még a tarsolyomban. Ha szereted az izgalmas és új dolgokat némi útravalóval megspékelve az élethez, akkor a továbbiakban is tarts velem.  Köszönöm a családomnak és a barátaimnak, akik támogatnak abban, hogy a bennem szunnyadó kreativitást ne hagyjam veszni. 

"Az élet  legjobb édesítőszere a barátság."

Citromos kakukkfüves csirkemell szőlős salátával

 
Jó kicsit játszadozni az ízekkel és újítani a megszokott salátáinkon. Nyári időszak révén próbálok minél több gyümölcsöt belecsempészni a hétköznapjaimba, hiszen ilyenkor a bőség zavara van. Valamilyen karakteresebb ízre vágytam, így lett a húson az alapfűszer a kakukkfű, amihez a friss citrom leve jól passzol. Az ízek harmóniára mindig törekedtem, így a fanyarabb hús mellé a salátába egy kis trappista sajtot és édes szőlőt tettem. Az eredmény? Próbáld ki és legyen könnyed és finom az ebéd, mert élni tudni kell.
Elkészítési idő: 15 perc
 
Hozzávalók:
/ 2 főre /
1/2 kg csirkemell
1 citrom
1 nagy fürt szőlő
saláta
5-10 dkg trappista sajt
só, bors, olívaolaj, kakukkfű

Elkészítés:
A csirkemellet folyóvízben megmossuk, majd szeletekre vágjuk és befűszerezzük. Egy nagy serpenyőben felhevített olívaolajban átsütjük. A salátát, a szőlő szemeket megmossuk és összekeverjük az apróra kockázott sajttal, egy olívaolajat öntünk rá. A húst a salátával még melegen tálaljuk egy kis friss citrom levet facsarva rá.
 

Jó étvágyat!

Tonhalas tésztasaláta


Nyáron szinte minden este programja van az embernek. Előfordulhat, hogy éppen nem grillezünk a barátainkkal, hanem koncertről, moziból vagy egy kirándulásból esünk haza éhesen. Egy gyors vacsi tipp jól jöhet. Kis időt vesz igénybe az elkészítése és legtöbbször ugyanilyen gyorsan el is tűnik.



Hozzávalók:
2 db tonhal konzerv /Rio mare-t ajánlom/
10 dkg zöldborsó
10 dkg bébirépa
1 fej lilahagyma
1/2 kukorica konzerv
1 cs. tészta/gluténmentes tészta
só, bors, zöldfűszer

A puhára párolt borsót és répát összekeverjük a tonhallal, valamint az apróra vágott lilahagymával. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és zöldfűszerrel, majd hozzáadjuk a kukoricát. Frissen kifőzött tésztával tálaljuk és sajtot reszelhetünk a tetejére.

Jolie Shirley a híres édességbolt

 
Itthon még kevésbé ismert a Jolie Shirley édességbolt, én is először Hollandiában egy északi kisvárosban bukkantam rá. Talán még el is sétáltam volna a cicomás kirakat előtt, gondolván a rózsaszín színek láttán ez egy parfüméria, hogyha fel nem hívják rá a figyelmemet, hogy bizony érdemes ide betérni. 
 
 
Miért? Igazi kézzel készített bonbonokat kóstolhat meg az ember, valamint tea különlegességei is egyedülállóak és nemcsak íz tekintetében, hanem a  látványban is. 
 
 
Hiszen kapható olyan tea, ami nemcsak finom, hanem ha a filter forróvízzel érintkezik virággá nyílik ki. 
 
 
Mi fogott meg a leginkább? Az a  fűszerkeverék, amihez mindössze 2 liter vodkát és cukrot kell tennünk és két hét alatt kész a saját házi likőrünk. Ha nyaralunk, akkor is tartsuk nyitva a szemünk, ki tudja milyen gasztronómiai kincsre bukkanhatunk.
 
 
 
süti beállítások módosítása