Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Hordós káposzta


Közeledik a tél, az évszakváltozást egyre jobban tapasztaljuk magunkon is. Reggel  álmosan a szürkületben indulunk és este  hamarabb sötétedik, az idő mindig borongós és a nap már alig süt. Szervezetünk ki van téve az időjárás viszontagságainak. Igyunk sok forró teát friss citrommal és mézzel, ajánlom a forralt bort, a fokhagymás pirítóst és itt a szezonja a krémleveseknek is, valamint a savanyú káposztának. Apropó savanyú káposzta, amikor kislány voltam én is kivettem mindig a részem a családi hordós káposzta készítéséből. A szüleim akkoriban, fejes káposztákat vettek és a gyalut két szék közé tették úgy, hogy a gyalu egyik vége az egyik széken, a másik vége a másikon volt. Én voltam az egyik végén a nehezék és másikon az apám, aki gyalult. Ma már gyalult káposztát veszünk és kicsit komolyabb a feladatom, idén már én készítettem el 25 kg káposztát és a szüleim voltak a kukták.  Ez tény, a közös élmény értékéből nem vett el, sőt büszke voltam magamra egy kicsit, hogy én készítettem el. Azóta már a család letesztelte az elkészült káposztát és felhívtak telefonon, azt mondta apám, hogy rég nem volt ilyen finom a hordós káposzta. Nemhiába az apja lánya az ember gondoltam, miközben mosolyogva hallgattam, hogy már a tágabb rokonságnak is vittek belőle.

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:
25 kg gyalult káposzta
4 db birsalma
1 csomag szemes feketebors
1 csomag babérlevél
83 dkg só
széles szájú hordó/agyag hordó

Elkészítés:

Egy nagy műanyag kádba beleöntjük a gyalult káposztát. A sót és a fűszereket hozzáadjuk., a birsalmát megmossuk és mindegyiket négyfelé vágjuk és szintén bele tesszük.

 A nagy edény azért fontos, hogy a káposztát kellőképpen össze tudjuk keverni a fűszerekkel, majd összetudjuk gyúrni. Gyúrni? Igen, mintha tésztát gyúrnánk, apránként kigyúrjuk a káposztából a levét, az így szinte térfogatát tekintve a felére esik össze.

 Az így kapott káposztát a kimosott hordóba fokozatosan tesszük bele és alaposan tömörítjük benne. Figyelünk arra, hogy akkor folytatjuk a rétegezést, ha elég lé van rajta. Fontos, hogy a sós lének végül el kell lepnie a káposztát. Meleg helyen hagyjuk tetővel lezárt hordót, addig amíg a káposzta fel nem forr és meg nem savanyodik, akkor aztán hideg helyre tesszük. Egész télen fogyasztható a ropogós káposzta, amely c-vitaminnal van tele, bátran csinálhatunk belőle székelykáposztát, savanyú bablevest vagy egyszerűen savanyúságként is fogyaszthatjuk.


Tipp: akinek nincs elég nagy edénye az apránként, mondjuk 3 részben is gyúrhatja  a káposztát. Ha cserép hordónk van figyeljünk arra, hogy a tetején a karimájában mindig legyen víz, hiszen úgy zár megfelelően.

Gyors olaszos csőben sült

Triplán könnyed receptet ajánlok a zsúfolt hétköznapokra! Miért triplán könnyed? Mert fél óra alatt kész is van, valamint kezdő szakácsok is profin el tudják készíteni és végül igazán könnyed, mert zöldséget sütünk csőben a sütőben. Milyen az íze? A  megsült paradicsomot  és a cukkinit pikánssá teszi a lilahagyma, valamint az egészet áthatja az oregánós húsos szósz mediterrán íze. Gyors, egyszerű és finom! Remekül illik hozzá egy pohár száraz vörösbor és elégedetten hátradőlhetünk hozzá.
Hozzávalók: /2-3 főre/
2 db nagyobb cukkini
1db lilahagyma
2 db paradicsom
1 db mozzarella sajt
400 g makaróni szósz/ vagy bolti  húsos paradicsomos szósz
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat megmossuk és a paradicsomot, cukkinit és hagymát karikára felszeleteljük. A pritamin paprikát felkockázzuk. A jénait kikenjük egy kis olajjal és a ízlés szerint elhelyezzük benne a zöldségeket.
Egy pici sót és őrölt borsot szórunk rá. A tetejére ráöntjük a darált húsos makaróni szószt és egyenletesen eloszlatjuk. Természetesen használhatunk bolti paradicsomos szósz lehetőleg húsosat vagy füstölt szalonnásat, nekem gyakran van lefagyasztva a hűtőmben  házi milánó makaróni, ezért azt használtam fel hozzá. A mozzarellát felvágjuk és tetejére tesszük.
 Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig alufóliával lefedve sütjük, majd 5 percig pirítjuk.
Jó étvágyat!

Az igazi rizottó titka



Először látogattam el a Magyar Kézműves Ízek Vásárára és jól tettem, mert jó pár gasztronómiai élménnyel lettem gazdagabb. Hogy kerültem oda? Az egyik legjobb barátnőm hívott fel, hogy tudod, hogy most lesz ez a program?  Meglepetten válaszoltam, hogy nem, mert nem lehet naprakész az ember a főváros összes rendezvényéből. Nézd meg az interneten és hívj fel, hogyan döntöttél  jössz-e vagy sem! - hangzott el.  Utolsó mondatként hozzátette, hogy szerinte ott a helyem, mert az egyik chef is főz az egyik főzős csatornáról.  Ez az utolsó mondat rögtön megmaradt a fejemben és nem hagyott nyugodni, hiszen hobbyszakácsként  szeretek főzős műsorokat nézni és számtalan szakácskönyvet  is olvasok.  Szóval a profikkal főzni vagy sütni egy chefiskolában vagy éppen élő főzőshow-t nézni mindig remek alkalom arra, hogy tanuljon az ember.  Éltem hát az alkalommal és kíváncsian vártam Jenei Tamás főzését  a programok közepette.

A színpadon berendezett konyhában egy fiatal és mosolygós szakács jelent meg és bejelentette, hogy libamelles rizottót fog nekünk készíteni. A rizottó az egyik kedvenc  ételem, mert lehetőségek kánaánját látom benne. Számtalan formában  el lehet készíteni, ezt a lehetőséget a gluténérzékenyeknek is bátran ajánlom a figyelmébe.

Nagyon tetszett, hogy Tamás szívesen válaszolt a kérdésekre és bevonta közönséget. Felhívta a figyelmet az apró részletekre, invitált mindenkit, hogy menjünk oda hozzá közelről is nézzük meg, hogyan csinálja, milyen az állaga a készülő ételnek, milyen az illata és közben, aki szeretné egy kicsit kavargathatja is.


Hogy jó illat szállt-e  a levegőben? Lehetett volna másmilyen? Libazsírban sütött bele kolbászt, libamell készült el és a rizottóba is került egy kis bor valamint máj. Megbolondította a rizottó ízvilágát egy kis zsályával és kakukkfűvel.


Milyen volt az íze? Pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Omlós libamell, isteni rizottóval és mártással. 


Sok emberrel találkozunk az életünk során, bennem mindig azok hagynak nyomot, akiken látom, hogy szívvel lélekkel csinálnak valamit, mint Tamás. Látom rajtuk, hogy az már nemcsak a munkájuk, hanem a szenvedélyük, vagy mondhatnám a szenvedélyük egyben a munkájuk is. Hogy mi az igazi rizottó titka? Egy jó recept nem elég, feltétlenül szükséges hozzá a főzés szeretete.


süti beállítások módosítása