Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Brokkolis-sajtos sült burgonyapüré


Ezzel a finomsággal az egyik nagy családi ebéden találkoztam, ahol több születésnapot is ünnepeltünk. Készíthetjük köretnek sült húsok mellé, de  már önmagában is megállja a helyét a nyári főételek között. Mire van szükségünk hozzá? Burgonyára, sajtra, brokkolira egy finom könnyed borra és természetesen jó társaságra.Vigyázat gyorsan fogy!

Hozzávalók:
kb. 6-8 db közepes méretű burgonya
1 tömlős sajt
1 dl tejszín
só, fehérbors
1 kisebb brokkoli
2-3 ek. vaj
1/2 dl tej
5 dkg trappista sajt


Elkészítés:
Meghámozzuk a burgonyát és megpucoljuk a brokkolit. A burgonyát puhára főzzük és összetörjük, majd elkeverjük a vajjal és  a tejjel, végül sózzuk borsozzuk. A brokkolit félig puhára megfőzzük, azaz előfőzzük. A cserép tálban elsőként  eloszlatjuk a burgonyapürét, majd rászórjuk a brokkolit és végül leöntjük a folyékony sajtból és tejszínből összekevert öntettel. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 15-20 percig sütjük, végül reszelt sajttal megszórva 10 percig pirítjuk.
 Tipp a húsimádóknak: egy kis sonkával megspékelve is isteni.


Jó étvágyat!

Puncsos Madeleine


Imádom ezt a kellemes hangzású francia süteményt. Miért? Mert pillanatok alatt kész van és liszt nélkül is isteni az íze. Legutóbb egyik szombaton reggelire sütöttek nekem Madeleine-t és megint nem tudtunk betelni vele. Te kóstoltad már? Hát, itt az ideje.



Hozzávalók:
2 csomag puncs ízű pudingpor
1 csomag vaníliás ízű pudingpor
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kk. sütőpor
2 tojás
meggylekvár

Elkészítés:
A tojásokat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a pudingot.


A vajat mikróban felolvasztjuk és hozzáadjuk cukros masszához.
A csomómentesre kevert tésztát 10 percre hűtőbe tesszük, hogy sűrűsödjön egy kicsit.


 Majd szétkanalazzuk a szilikonos madeleine formába. és előmelegített sütőben 190 fokon 10-15 percig sütjük. 


A gyerekeknek kisebb formákba is tehetünk a tésztából.


Végül tálaláskor porcukorral hintjük meg vagy savanykásabb ízű lekvárt kínálunk hozzá.


Jó étvágyat!


Rakott zöldbab


Kedvenc nyári ételem a rakott zöldbab, bármikor meg tudom enni és minden mennyiségben jöhet. Édesanyám receptje, amivel szűkebb és tágabb rokonságot is megfertőzte, nemhiába a finom ételnek gyorsan terjed a híre.

Hozzávalók:
65 dkg darált hús
1  fej vöröshagyma
1 tk őrölt pirospaprika
1 kg zöldbab
2 db nagy poharas tejföl
só, bors, delikát
1,5 dl "B" rizs

Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, majd megpucoljuk és előfőzzük, azaz félig puhára főzzük sós vízben. A félig főtt zöldbabot leszűrjük.


A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd olajon üvegesre pirítjuk. Az üveges hagymára 1 tk pirospaprikát szórunk, aztán felöntjük egy fél pohár vízzel. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, delikátot teszünk rá  és félig  puhára főzzük. A nagy jénai tál aljára egy kis olajat teszünk, nehogy odakozmáljon az alja és kezdődhet a rétegezés.


Egy sor zöldbabot követ egy réteg  darált hús, majd egy maréknyi rizst szórunk rá.


Egy sor tejföl következik.


Egy sor zöldbab következik.


Egy sor darált hús jön.


Egy sor rizs és aztán egy sor zöldbab,ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak, végül a tetejére a rizsnek megfelelően dupla mennyiségű vizet öntünk.


A tetejét megkenjük tejföllel.


Előmelegített sütőben 180 fokon alufóliával lefedve  50 percig sütjük (megkóstoljuk, hogy a rizs puha-e), majd 10 percig pirítjuk.


 Jó étvágyat!
süti beállítások módosítása