Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Zöldséges egytálétel



Szeretem a könnyű és egészséges ételeket és nem lehet mindig csak húst hússal enni. Ennek a receptnek az a titka, hogy a gondosan összeválogatott zöldségek és fűszerek íze  pikánssá sül össze. Ajánlom receptemet nemcsak vegetáriánusoknak, hanem a kelbimbó szerelmeseinek is.


Hozzávalók:
500 g kelbimbó
10 dkg zöldborsó
10 dkg champion gomba
1 fej lilahagyma
3 db nagyobb  répa
40 dkg főtt burgonya
250 g tejföl
25 dkg trappista sajt
só,bors, kakukkfű


Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan megmossuk, megtisztítjuk és apróra vágjuk.


A burgonyát puhára főzzük és amikor kihűlt felkarikázzuk. A kelbimbót és a répát szintén egy külön fazékban félig puhára főzzük.


A hozzávalókat egy jénai tálba rétegesen beletesszük.


Közben egy kis borssal megszórhatjuk.


Végül a tejfölbe ízlés szerint sót és kakukkfüvet keverünk és leöntjük vele a zöldségeket.
Tipp: A tejföllel való locsolást is végezhetjük rétegesen, így könnyebben eloszlik a tejföl.


A tetejére sajtot reszelünk és lilahagymát szórunk.  Előmelegített sütőben 180 fokon először alufóliával lefedve 15-20 percig sütjük, majd 10 percig pirítjuk.


Jó étvágyat!


Narancssaláta, egy csipetnyi mediterrán ízvilág


A naracssaláta ötletét az egyik főzős csatorna műsorából merítettem. Rögtön megfogott az, hogy mennyire könnyű elkészíteni és jól illik bármelyik sült húshoz. Ajánlom egy kis grill fűszerrel megszórt sült csirkecombbal, amelyet feldob a narancs édeskés, a lilahagyma és a bors pikáns ízének finom ízkombinációja. 


Hozzávalók /2 fő részére/:
2-3 db nagy narancs
1 nagy fej lilahagyma
fekete őrült bors
1 ek. olívaolaj





Elkészítés:
A narancsot meghámozzuk és felvágjuk kisebb kockákra egy nagy tálba önjük. A lilahagymát megpucoljuk és apróra felvágjuk és hozzákeverjük a narancshoz, amit ízlés szerint borsozunk. 


Egy leheletnyi olívaolajat öntünk rá és összekeverjük a salátát. 
Köretként jól illik szárnyas húsokhoz és ne felejtsük el 10 perc alatt elkészíthető.


                                                                     Jó étvágyat!

Töki pompos


Töki pompos? A frappáns nevezetű kenyérlángost pár évvel ezelőtt egy  kis városka piacán ettem először és emlékszem, hogy előttem sütötték kemencében. Honnan ered a neve? Tök nevezetű településről terjedt el és a  pompos /máshol langalló/ a kenyérlángos megfelelője a népi szóhasználatban. Bevallom engem levett a lábamról.  Nemhiába mondják az öregek, hogy az egyszerűbb néha több, hiszen  a burgonyás tészta, fokhagymás tejföllel, füstölt szalonnával és lila hagymával összesütve egyszerűen tökéletes ízkombináció. Miért ne készítenénk magunknak otthon? Feldobhatjuk vele étrendünket és persze nem utolsó sorban mosolyt is lehet vele csalni bárki arcára.

Hozzávalók a tésztához:
300 g FE-mini kenyérpor
/nem érzékenyeknek sima búzaliszt/
25 g friss élesztő
80 g  főtt áttört burgonya
2 dl víz
2 ek.tejföl
só, őrölt római kömény
1 tojás

Hozzávalók a feltéthez:
1 dl  tejföl
1-2 cikk fokhagyma
1 nagy fej lilahagyma

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk és puhára főzzük, majd áttörjük. Az élesztőt feloldjuk egy bögrében 1-2 evőkanál langyos vízben.
Laza de nem túl ragadós tésztát gyúrunk az összes hozzávalóból. 


A tepsit alaposan kikenjük vajjal és a tésztát eloszlatjuk egyenletesen benne,  majd hagyjuk kelni kb. 15-20 percig. 


A kelt tészta tetejét megkenjük tejföllel, amit sóval és áttört fokhagymával ízesítettünk.


A tejét megszórjuk az apróra vágott szalonna darabokkal,valamint a lilahagymával 


és  meghintjük egy kis frissen őrölt borssal. 


A kenyérlángosunkat előmelegített sütőben 15-20 percig 180 fokon sütjük.


Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása