Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Fanta szelet

 
Beköszöntött a tavasz és ennek apropóján egy vidám süti jutott az eszembe. A fanta szelet vagy máshol mirindának is hívják a gyerekkoromat idézi fel, sokat ettünk akkoriban ilyet. A háznál tartott falusi lagzik sláger süteménye volt, versenyeztek az asszonyok a receptjéért, a gyerekek pedig imádták a piskótás túrós narancsos ízű csodát.  Az íze még mindig isteni és a várt siker sem marad el utána, nosztalgiázzunk hát együtt.
 
Hozzávalók a piskótához:
5 tojás
6 ek.cukor
6 ek. liszt
/lisztérzékenyeknek 5 ek, szója, 1 ek. kukorica liszt/
1 csomag sütőpor
1 dl étolaj
2 ek. kakaó
 
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg túró 
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
 
Hozzávalók a narancssárga mázhoz:
7 dl Fanta narancs üdítő
2 cs vaníliás pudingpor
/Haas pudingok gluténmentesek/
5 ek. cukor
 
 
 
Elkészítés:
 
A piskótához szétválasztjuk a tojássárgáját és a tojásfehérjét két tálba. A tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot, majd elkeverjük benne. Gépi habverő segítségével habosra felverjük, hogy a cukor elolvadjon benne. A tojásfehérjét felverjük keményre, azaz ha a tálat megfordítjuk nem esik ki belőle a hab. A cukros tojássárgájához hozzáadjuk az olajat, a sütőport, a lisztet. Szintén hozzáadjuk a kakaót és csomómentesre keverjük, majd óvatosan apránként bele keverjük a felvert tojásfehérjét. A tésztát kivajazott és liszttel megszórt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. 
 Amíg a piskóta sül kikeverjük a krémet, a margarint a porcukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót. A krémet a kihűt tésztára kenjünk.
 
 
A pudingokat megfőzzük a fantával, ha teljesen kihűlt óvatosan a túrós krémre simítjuk.  A kész süteményt hűtőbe tesszük 2-3 órára.
 
 
Jó étvágyat!

Csokoládés-körtés szívtorta

kollázs20132

Közeledik a tavasz, ennek örömére kezdem felhasználni a maradék befőttjeimet különböző sütikbe. Egyik vasárnap ennek apropóján a kezembe akadt egy üveg körte befőtt és egy lekvár, amit még a nyáron tettünk el télire. Mi lehetne a méltó felhasználás? - merült fel bennem a kérdés. Majd egy egyszerű ötlet jutott az eszembe. Jó lenne  tölteléknek egy könnyű tésztájú csokis süteménybe, amihez stílusosan szív alakú formát választanám. Így született meg ez a recept, mert a spontán ötletek a legjobbak. Természetesen bármilyen otthon található befőttre ki  lehet cserélni a körtét, a recept így is egyszerű és gyomor simogató.
Hozzávalók:
3 ek. körte kompót
3 dl szójaliszt / búzaliszt csak a nem gluténérzékenyeknek
1,5 dl cukor
0,75 dl olaj
2 dl tej
2 db tojás
½ csomag sütőpor / Haas sütőpor gluténmentes
1 csomag vaníliás cukor
1/2 tábla tejcsokoládé
2 ek. körte lekvár
csipetnyi csillagánizs
Elkészítés:
1.Egy tálba beleöntjük a mérő edénnyel kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. Majd bele tesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, az olajat és a lekvárt.
2. A tésztát csomómentesre keverjük és hozzáadjuk az apróra vágott körtét és csokit, majd egy csipetnyi csillagánizzsal fűszerezzük.
3. Az elkevert kész masszát evő kanállal egységesen elosztva a szilikon formába öntjük.
4.Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Tálaláskor a tetejét meghintjük egy kis porcukorral és tetszés szerint körtével és csokoládé forgáccsal is díszíthetjük.
Jó étvágyat!
süti beállítások módosítása