Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Hatásos tippek a megfázás ellen, azaz rendel a konyhapatika

újonnan2

Rossz közérzet és fájó torok? Ismered az érzést, amikor  a buszon vagy a metrón a mellettünk álló ránk köhög és mi rögtön arrébb menekülnénk, de a tömegben nincs hova? Hogyan orvosolhatjuk a tüneteket könnyedén vagy  hogyan vészeljük át náthamentesen a téli időszakot? Következzen néhány jól bevált otthoni gyógymód, hogy ne keljen százas papír zsebkendővel ágynak dőlnünk!

 1. Igyunk forró mézes citromos gyömbér teát!

A gyömbér kitisztítja a légutakat és fájdalomcsillapító hatású. Este kapcsoljuk ki a tévét és egy jó könyv társaságában dőljünk hátra egy kis gyömbér teával.

2013-09-22 11.38.18

Hozzávalók:
kis darab gyömbér
(kb.1-1,5 centis)
1 db zöld tea filter
2,5 dl víz
citrom
méz

Elkészítés:
A kis darab gyömbérünket pucoljuk meg, majd reszeljük le vagy vágjuk kis vékony darabokra. Nem érdemes nagyobb darab gyömbért használni egy bögre teához, mert aki kóstolta nyersen az tudja, hogy intenzíven csípős a gyömbér íze. A bögre aljára tett gyömbért leforrázzuk és körülbelül 30 percig állani hagyjuk. Érdemes még zöld tea filtert is tenni bele, hiszen az sok antioxidánst tartalmaz, ám a filtert 10 percnél tovább ne hagyjuk benne. Ízlés szerint mézzel és citrommal ízesítjük, majd forrón fogyasztjuk.

2. Vitamin turmix 10 perc alatt!

Erősítsük az immunrendszerünket vitamin turmixxal.  Nem kell hozzá más csak egy kis citrom, grapefruit, alma, sárgarépa és méz és  a bátrabbak egy kis darab nyers gyömbért rakhatnak hozzá. Egy pohár vitamin- és egyben energiaturmix feldobja a  szürke téli hétköznapokat!

megfazas1

Hozzávalók:
2 db sárgarépa
2 db alma
2 db grapefruit
1 citrom
ízlés szerint méz

Az almát, a répát és a gyömbért megpucoljuk turmix gépbe tesszük és felaprítjuk.  A grapefruitnak és citromnak a kifacsart levét hozzáadjuk, majd mézzel ízlés szerint ízesítjük.

3. Főzzünk fokhagyma krémlevest!

Tudod, hogy a fokhagyma mitől egészséges? Nem a vámpíroktól való védelemre gondolok!:) A fokhagymában kimutatták az allicin nevű anyagot, amely elpusztítja a baktériumokat.  A régi idők emberei is ismerték a jótékony hatását, hiszen a nyers fokhagyma és a belőle készült ételek régóta a hagyományos népi gyógyászat elemei.

DSC01280 (1)

Hozzávalók:
10-12 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
250 ml főző tejszín
só,fehér bors, delikát
liszt, olaj
1,5 dl tejföl

Elkészítés:
Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd kis idő után hozzáadjuk a fokhagymát, amit egy kicsit pirítunk. Ezt követően öntünk hozzá fél liter vízet és fűszerezzük  sóval, fehérborssal, delikáttal. Forrás után a lángról levéve hozzáadjuk az egy evőkanálnyi lisztet, a főzőtejszínt , a tejfölt és összeturmixoljuk. Hozzáöntünk egy liter vizet és újra felforraljuk. Apróra vágott petrezselyemmel meghintetjük és 10 percig főzzük.
Mutatós cserép tálkában, reszelt füstölt és parmezán sajttal, pirított kenyér kockával vagy leves gyönggyel egyaránt. Aki szereti az intenzitását növelni a pirított kenyér szeletet kockázás előtt megkenheti nyers fokhagymával és egy leheletnyi olíva olajjal.

 4. Együnk sok savanyú káposztát!

A savanyú káposztának igen magas a C-vitamin tartalma, ezért együnk belőle sokat. Ugyan ki tudna egy jól elkészített székely káposztának ellenállni?  Természetesen nyersen is fogyasztható pirítós vagy melegszendvics mellé.

1383967_655093281177375_356460663_n (1)

 

5. Méz és fekete retek kúra:

Vásároljunk fekete retket, alaposan mossuk meg és felezzük el. A belsejét kaparjuk ki és öntsünk bele mézet. Hagyjuk állni a mézet benne körülbelül két órán át. A méz az összes vitamint és nedvességet kiszívja retekből, amikor az állagán látjuk, hogy hígabb akkor igyuk  meg. Kúraszerűen alkalmazzuk reggel és este két héten át és megerősödik a szervezetünk védekező képessége.

 

DSCF4108

A legegyszerűbb tanács a legfontosabb, miszerint  szánjuk egy kis időt magunkra. Rendezzük a gondolatainkat, hiszen a gyógyulás mindig a pozitív gondolkodás erejében rejlik.

fakanál2

 

Norvég almatorta paleosan, avagy bűnözés alakbarát formában

 

DSCF4068

Az életmódváltás titka a  kitartásunk erejében rejlik. Sokszor  tudjuk, hogy a szervezetünk számára mi az egészséges, ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy csak azt esszük meg. Gyakran azon az alapon engedünk az édességek csábításának, hogy  mi igenis és megérdemeljük. Miért ne tehetnénk ezt plusz kilók nélkül? Ez az a desszert, amivel bátran bűnözhetünk.  Ajánlom a következő süteményt, aminek az ízét egy finom kávé társaságában egyszerűen csak élvezzük!

Hozzávalók:

3-4 db alma
200 g lenmagliszt
50 g rizsliszt
4 db tojás
2 teás kanál sütőpor
3 teáskanál fahéj
4-5 ek. méz
2 citrom héja
200 g xilit

DSCF4075

Elkészítés:

A vajat a xilittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és szintén habosra keverjük. Egy tálban a liszteket a sütőporral, a fahéjjal összekeverjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a felhabosított folyékony összetevőket. Végül bele reszeljük a citromok héját, aztán az így kapott masszát vajjal kikent és liszttel megszórt tortaformába öntjük. A tetejét szilikonos keverő lapát  vagy egy kés segítségével elsimítjuk és a felszeletelt almákat a tészta tetejébe nyomkodjuk. A torta tetejét mézzel locsoljuk meg és előmelegített sütőben 180  fokon 45 percig sütjük. A tetejére ízlés szerint tehetünk több almát vagy csurgathatunk több mézet is.

DSCF4061 (2)

Jó étvágyat!

Meggyes-mákos szelet, azaz édes élet lisztmentesen

DSCF3984 (1)

Lehet finomat sütni liszt nélkül és minimális cukorral? A válasz igen! Sokan azt hiszik, hogy annak aki ételallergiás, annak az élete folyamatosan a finom ízek lemondásáról szól. Részemről újabb és újabb recepttel igyekszem megmutatni mindenkinek, hogy ételallergia ide vagy oda az ember, ha gourmannak született az is marad. Egy jól sikerült sütemény után, ha látjuk a másik arcán megjelenő mosolyt sikerélményt ad és serkenti a kreativitást. Az ízek  harmóniájának a megteremtése számít, hogy a lisztet vagy a cukrot elhagyjuk közben, az már csak részletkérdés csupán.

Hozzávalók: 

Tésztához:

5  tojás fehérje
5 dkg nyírfacukor
5 dkg keményítő
8 dkg darált mák

A meggyes krémhez:

1 üveg meggy befőtt
1 teás kanál fahéj
2 narancs reszelt héja
csipetnyi szegfűszeg
4 dkg keményítő
8 dkg nyírfacukor

A vaníliás krémhez:

2,5 dl tej
1 dl víz
1 csipet só
3 dkg nyírfacukor
1 tasak vaníliás cukor
3 tojássárgája
5 dkg vaj
5 dkg köles

DSCF3982

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük és félidőben hozzáadjuk a nyírfacukrot. A felvert habhoz fokozatosan hozzáadjuk a mákot és elkeverjük benne. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és  előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd hagyjuk félig kihűlni aztán négy részre vágjuk.
A meggy krémhez a kimagvazott meggyet egy lábasba tesszük, szegfűszeggel, fahéjjal, a narancs reszelt héjával fűszerezzük. Hozzáadjuk a nyírfacukrot  és egy villa segítségével a szétfőtt meggyet szétnyomkodjuk. Végül langyos vízben elkevert keményítőt hozzáadjuk és sűrítjük.
A vaníliás krémhez a kölest enyhén sós vízben puhára főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukorral ízesített tejet és abban szintén felfőzzük. Kihűtjük a krémet és a vajat valamint a tojássárgáját elkeverjük vele.

A sütemény összeállítása:
Kenjük meg a mákos tésztalapot egy sor fűszeres meggykrémmel. Majd óvatosan helyezzük rá a következőt, amit vaníliás krémmel kenjünk meg, amit újra egy sor tészta, majd egy sor meggyes krém követ, amit mákos tészta zár le. A süteményt hűtőbe tesszük és hagyjuk egy órát pihentetni, hogy a tészta a krémektől puhuljon.

DSCF3999 (1)

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása