Meggyes-mákos szelet, azaz édes élet lisztmentesen

DSCF3984 (1)

Lehet finomat sütni liszt nélkül és minimális cukorral? A válasz igen! Sokan azt hiszik, hogy annak aki ételallergiás, annak az élete folyamatosan a finom ízek lemondásáról szól. Részemről újabb és újabb recepttel igyekszem megmutatni mindenkinek, hogy ételallergia ide vagy oda az ember, ha gourmannak született az is marad. Egy jól sikerült sütemény után, ha látjuk a másik arcán megjelenő mosolyt sikerélményt ad és serkenti a kreativitást. Az ízek  harmóniájának a megteremtése számít, hogy a lisztet vagy a cukrot elhagyjuk közben, az már csak részletkérdés csupán.

Hozzávalók: 

Tésztához:

5  tojás fehérje
5 dkg nyírfacukor
5 dkg keményítő
8 dkg darált mák

A meggyes krémhez:

1 üveg meggy befőtt
1 teás kanál fahéj
2 narancs reszelt héja
csipetnyi szegfűszeg
4 dkg keményítő
8 dkg nyírfacukor

A vaníliás krémhez:

2,5 dl tej
1 dl víz
1 csipet só
3 dkg nyírfacukor
1 tasak vaníliás cukor
3 tojássárgája
5 dkg vaj
5 dkg köles

DSCF3982

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük és félidőben hozzáadjuk a nyírfacukrot. A felvert habhoz fokozatosan hozzáadjuk a mákot és elkeverjük benne. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és  előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd hagyjuk félig kihűlni aztán négy részre vágjuk.
A meggy krémhez a kimagvazott meggyet egy lábasba tesszük, szegfűszeggel, fahéjjal, a narancs reszelt héjával fűszerezzük. Hozzáadjuk a nyírfacukrot  és egy villa segítségével a szétfőtt meggyet szétnyomkodjuk. Végül langyos vízben elkevert keményítőt hozzáadjuk és sűrítjük.
A vaníliás krémhez a kölest enyhén sós vízben puhára főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukorral ízesített tejet és abban szintén felfőzzük. Kihűtjük a krémet és a vajat valamint a tojássárgáját elkeverjük vele.

A sütemény összeállítása:
Kenjük meg a mákos tésztalapot egy sor fűszeres meggykrémmel. Majd óvatosan helyezzük rá a következőt, amit vaníliás krémmel kenjünk meg, amit újra egy sor tészta, majd egy sor meggyes krém követ, amit mákos tészta zár le. A süteményt hűtőbe tesszük és hagyjuk egy órát pihentetni, hogy a tészta a krémektől puhuljon.

DSCF3999 (1)

Jó étvágyat!